Kansızken zayıflamak zor !

Kansızken zayıflamak zor !

 

Türkiye’nin yarısı kansızlık çekiyor dersek aslında yanılmış olmayız.

 Özellikle reglileri uzun süren kadınlar, kırmızı et ile arası iyi olmayanlar, çok çay içenler, emziren kadınlar ve ailesel kansızlık öyküsü olanlar demir yetersizliği açısından riskli gruplarımızdır.

Kanımızdaki demir miktarının düşük olması ise zayıflamaya bir engel. Kansızlık metabolizmayı yavaşlatan bir durumdur. Dolayısı ile demir yetersizliğiniz varsa ve kilo vermek istiyorsanız ilk yapmanız gereken kansızlığınızı tedavi ettirmek olmalıdır. Aksi taktirde uzayan zayıflama programları canınızı sıkabilir.

Çoğu kişi kansızlığı için verilen demir hapları iştah açıyor diye kullanmaktan vazgeçebiliyor. İşte kansızlık tedavisinde yapılan en büyük hata budur. Kilo almamak için bırakılan haplar aslında sizin daha çok kilo alma sebebiniz olabiliyor. Metabolizmamızın çalışabilmesi için dokularımıza oksijen gitmesi gerekiyor. Soluduğumuz havadaki oksijeni dokulara taşımak için ise demire ihtiyacımız var. Dolayısı ile demir eksikliğinde dokular yeterince oksijenlenemiyor ve dolayısı ile metabolizma hızımız yavaşlıyor.

Önemli derecedeki demir yetersizliklerinde besinler tek başına yetersiz kalıyor. Dolayısı ile demir haplarını kullanmak gerekiyor. +2 değerlikli demir suplemanları kullanılabilecek en iyi suplemanlardır.

Demir tedavisinin yanı sıra dikkat edilmesi gereken noktalar ise şu şekilde sıralayabiliriz;

·         Haftada 3-4 porsiyon kırmızı et tüketin.

·         Kırmızı et tükettiğiniz öğünlerde yoğurt veya peynir yemeyin.

·         Kırmızı et yediğiniz öğünlerde mutlaka bol limonlu salata veya taze sıkılmış 1 bardak meyve suyu için.

·         Her sabah mutlaka 1 adet yumurta tüketin.

·         Şeker probleminiz yoksa aç karnına günde 1 defa 1 tatlı kaşığı pekmez tüketin.

·         Çay veya kahvenizi yemekten en erken yarım saat sonra için.

·         Çok demli çay içmeyin. Mümkünse çayınıza limon damlatın.

·         Gün içinde 500ml’den fazla süt içmeyin.

 

 

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Başak Kefeli

Uzman Diyetisyen Başak Kefeli Beslenme ve Diyet Uzmanı 1987 doğumludur. Bursa Milli Piyango Anadolu Lisesi mezunudur. 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden mezun olarak “Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen” unvanını almıştır. 2010 ve 2012 yılları arasında Ankara’da Formeo Beslenme Danışmanlığı’nda çalışmış ve 2012 yılında Bursa merkezli Burtom Sağlık Grubu’na, Diyet Polikliniği kurucusu olarak katılmıştır. 2018 yılında Okan Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü’nden mezun olarak “Uzman Diyetisyen” unvanını almıştır. Ayrıca Yeditepe Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Medipol Üniversitesi ve Acıbadem Üniversitesi gibi saygın üniversitelerden, Bariatrik Cerrahi, Kardiyoloji, Onkoloji, Gastroentoroloji, Fitoterapi, Diyabet alanlarında “Diyetisyenlik Sertifikaları” bulunmaktadır. 2023 yılından itibaren ise özel klinik ...

Etiketler
Demir hapı iştah
Uzm. Dyt. Başak Kefeli
Uzm. Dyt. Başak Kefeli
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube