Kansere yakalanmak ölüm anlamına gelmiyor

Kansere yakalanmak ölüm anlamına gelmiyor

“Kansere yakalanmak her zaman ölüm anlamına gelmiyor. Birçok kanser erken veya orta devresinde şifa bulabilir”

Türkiye’de en sık karşılaşılan kanser türlerinin; erkeklerde akciğer, kadınlarda meme kanseri'dir, “Türkiye’nin, sigara içme alışkanlığı artan bir ülke olması nedeniyle dünyada azalan bazı kanserler, akciğer kanseri gibi, bizde artıyor. Kadınlarda da akciğer kanseri artıyor. Kanser oluşumlarının tümü sigarayla alakalı değil ancak sigarayla alakalı kanserler büyük artışta !

“TANIDA GECİKME YAŞIYORUZ”

Kansere yakalanmanın her zaman ölüm anlamına gelmiyor “Birçok kanser erken veya orta devresinde şifa bulabilir. Dünyada hastaların 3’te 1’ine erken evrede, 3’te 1’ine orta evrede, 3’te 1’ine geç evrede teşhis konurken, bizde orta ve geç evrede teşhis konmasının özellikle geç evrede biraz daha yoğun olduğunu görüyoruz.

Tanıda gecikme yaşıyoruz. Çünkü hasta kronik sigara içicisi olduğu için, ‘Zaten öksürüyorum’ diyerek önemsemeyebilir. Şahsi düşüncem hastalarımızın doktora gitmesinde gecikme var!

“AİLE ÖYKÜSÜ MUTLAKA ÖNEMSENMELİ”

Kadınların 40’lı yaşlardan sonra her yıl mamografi çektirmesi gerektiğini ve rahim ağzı kanserleri için de en fazla 3 yılda 1 smear alınmasının önerilmektedir.

Erkekler için eğer yoğun sigara içicisiyse düşük radyasyonla özellikli bir takım tomografik taramalar yaptırabilir. Kolon kanseri için 50 yaşından sonra 10 yılda 1 kolonoskopi yapılabilir. Bir önemli nokta da aile öyküsüdür. Ailede birinci derecede yakında meme kanseri ya da
kolon kanseri olması kanser riskini iki kat artırıyor.

KANSER, AİLENİN HASTALIĞIDIR

Kanser hastalığında moral ve desteğin her şeyden önemli!! 

 “İyi bir dinleyici olabilmek, hastaların duygularına önem vermek, onun yanında olduğunu hissettirmek önemlidir. Kanser, maalesef ailenin hastalığıdır. En sevdiklerimizin duygularına, acılarına duyarsız kalmamız mümkün değildir.

O yüzden psikolojik, finansal, fiziksel sıkıntıları aile bir bütün olarak ve beraber algılar. Aile kavramının güçlü olduğu kültürümüzde, bu ülkemiz için daha da önemlidir” diye belirtmek isterim.

“COĞRAFİ OLARAK GÖRÜLME TÜRLERİ DE FARKLI”

Son 50 yılda kanser hastalıklarının sayısında belirgin bir artış yaşanıyor !

“Yaşam uzadıkça kronik hastalıklar da artıyor. Daha uzun yaşatıyoruz ama kaliteli yaşatıyor muyuz ? Kaliteyi bozan faktörlerden biri kanser. Kanserin coğrafi olarak görülme türleri de farklı. Örneğin; sindirim sistemi kanserleri arasında kolon kanserini Avrupa’da ve Amerika’da ilk sırada görüyoruz. Ama durum Türkiye’de farklı. Mide kanseri, yemek borusu kanserinin, kolon kanserinin çok önüne geçtiğini görüyoruz.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Bozcuk

Prof. Dr. Hakan BOZCUK, 9 Eylül 1966 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1984 yılında Hacettepe üniversitesi (ingilizce) Tıp Fakültesi'inde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1991 - 1996 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni tamamlayarak Dahiliye Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1997- 1999 yılları arasında ihtisasını yaptığı üniversitede Tıbbi Onkoloji dalında yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. St. Bartholomew’s Hospital'de misafir araştırma uzmanı olarak, Addenbrooke’s Hospital'de misafir onkoloji uzmanı olarak, Norfolk Norwich Hospital'de klinik ve onkoloji uzmanı olarak, Akdeniz Üniversitesi'nde, Tıbbi Onkolog olarak, görev almış olan  Prof. Dr. Hakan BOZCUK, 2000 - 2002 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi ...

Etiketler
Kanser nedir
Prof. Dr. Hakan Bozcuk
Prof. Dr. Hakan Bozcuk
Antalya - Tıbbi Onkoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube