Kalp pili uygulaması nedir?

Kalp pili uygulaması nedir?

Kalp pilleri (pacemaker), kalbin yeterli elektriksel uyarıyı oluşturamaması ve/veya tüm kalp dokusuna yeterli şekilde ulaştıramaması durumundakalbin ritmini oluşturan ve düzenleyen elektronik cihazlardır. İlk çıkış amacı kalbin yavaş atması sonucu gelişen rahatsızlıkları tedavi amacını taşırken son yıllarda ritim bozukluklarında (antitaşikardik piller, otomatik şok cihazları olan yerleştirilebilir kardiyoverter-defibrilatörler [ICD] ve kalp yetmezliğinde (biventriküler piller- kalp senkronizasyon tedavisi) de kullanılmaya başlanmıştır.

kalp-pili02

Kalıcı kalp pilleri elektriksel uyarı üretici bir jeneratör ve üretilen bu elektriksel uyarıyı kalp dokusuna iletilmesini sağlayan elektrot denilen tellerden oluşmaktadırlar. Kalıcı Kalp Pillerinın uyarıyı üreten jeneratörleri günümüzde 10-15 gr ağırlığında olup Lityum içerikli bataryalar taşımaktadır. Bu bataryalar vücutta sağ veya sol göğüs duvarı içine, karın içine konulabilmektedir. Jeneratörde üretilen eletriksel uyarıyı kalp dokusuna taşıyan elektrot telin bir ucu jeneratöre bağlı olup diğer ucu kan damarları içinden geçirilerek kalbin atriyumu veya ventrikülü içine yerleştirilmektedir.

İşlem genelde lokal anestezi ile, göğüste kalbe giden büyük toplar damarların içinden elektrod denilen ince tellerin kalbin kulakçık ya da karıncıklarından birine veya her ikisine yerleştirilmesi ve bunların göğüs cildi altına yerleştirilen bir jeneratöre bağlanması şeklinde yapılır. Bu, genelde 30-60 dakika süren bir işlemdir. Uygulamadan sonra 24 saat yataktan kalkmadan yatmanız gerekebilir. Hastanede yatış süresi 2-5 gün olabilir. İşlemden 6-10 gün sonra dikişler alınacaktır.

Kalıcı kalp pili uygulaması küçük ölçekli bir cerrahi işlemdir. Dolayısıyla uygulamada bazı komplikasyon dediğimiz istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Ancak bu işlemlerde komplikasyon riski oldukça düşüktür ve çoğu kez hayati önem taşımaz. Uygulama sırasında ortaya çıkabilecek istenmeyen durumlar arasında damara girerken akciğer zarının yırtılması, toplardamar yerine iğnenin atar damara girmesine bağlı kanamalar ve ritim bozuklukları sayılabilir. İşlemden sonra yara yerinin mikrop kapması da olasılıklar arasında olmakla birlikte bu seyrek görülen bir durumdur. Bunu önlemek üzere koruyucu antibiyotik tedavisi verilecektir. Takılan Kalıcı Kalp Pilinin çalışma hızı hastanın ihtiyacına göre dışarıdan ayarlanabilmektedir. Hastanın hastalığına, pilin özellikleri ve çevresel faktörlere bağlı değişmekle birlikte pillerin ortalama ömrü 5-10 yıl arasında değişmektedir, jeneratör içindeki elektronik sistem sayesinde belli aralıklarla yapılan pil kontrolleri sırasında cihaz ortalama ne kadar ömrünün kaldığını göstermekte ve bu şekilde zamanında jeneratör değişimi yapılmaktadır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sedat Köse

Prof. Dr. Sedat KÖSE, 1966 yılında Yozgat'da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimlerini Aydın, Hakkari ve Konya'da bitirdikten 1984 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nden mezun olmuştur. Gülhane Askeri Tıp Akadamisi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında Hv.Tbp.Tğm. rütbesiyle tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997 yılında Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Elektrofizyoloji ve Aritmi Anabilim Dalında yapmış ve Kardiyoloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında; 1991-1993 yılları arasında Balıkesir 9. Ana jet Üs Komutanlığında uçuş hekimi olarak, 1997 yılında Hollanda Maastricht ve Belçika Aalst şehirlerinde bulunan akademik hastanelerde gözlemci olarak çalışmıştır. 2001 yılında ülkemizde ilk Atriyal Fibrilasyon Ablasyon işlemini gerçekleştirmiştir ve 2009 yılında Profesör unvanını alan Prof. Dr. Sedat Köse, aynı zama ...

Etiketler
Kalp sağlığı
Prof. Dr. Sedat Köse
Prof. Dr. Sedat Köse
Ankara - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube