Kalça sıkışması sendromu

Kalça sıkışması sendromu

Kalça Sıkışması Sendromu (Femoraasetabular Sıkışma Sendromu)

Kalça sıkışması (impingement) hastalığı, kalça eklemi hareketi sırasında femur boynu ile asetabulum dediğimiz yuvanın birbirine temas ederek aradaki yumuşak doku ve labrumu sıkıştırması ile görülen bir hastalıktır. Kalça impingement sendromu, iki şekilde görülmektedir: 1-CAM tipi, 2-PINCER tipi. CAM tipinde femur boynunun baş ile birleştiği yerde yapısal olarak kemik çıkıntı mevcuttur. PINCER tipinde ise asetabular yuvanın örtüm alanı artmıştır. Her iki durumda kalça sıkışma hastalığına neden olur. Bazen hem CAM tipi, hemde PINCER tipi kalça impingement sendromu aynı kalça ekleminde görülebilir

Kalça sıkışma belirtileri nelerdir ?

Kalça impingement hastalığında erken devrede bazı ekstrem kalça hareketlerinde zorlanma ve kalça ağrısı şikayeti görülür. Eğer hasta olayın üzerine gitmeye devam ederse, kalça eklemi sıkışma hastalığına bağlı olarak asetabular labrumda zamanla dejenerasyon ve yırtık gelişir. Bu durumda da asetabular labrum yırtığına bağlı ağrılar görülmeye başlar. Tedavi edilmeyen olgularda ise yırtığın ve azalmış kalça eklemi hareket açıklığına bağlı kıkırdak hasarları ve artroz gelişir. Ağrı devamlı hal alır.

Kalça impingement hastalığının tanısı nasıl koyulur ?

Kalça impingement hastalığında, tanı hastanın şikayetleri ve fizik muayene ile koyulur. Çekilen radyografilerde, kalça eklemi sıkışma hastalığının; CAM tipi, PINCER tipi yada ikisi bir arada tipinden hangisi olduğuna karar verilir. Ağrının şiddetli olduğu, kilitlenmenin olduğu olgularda ise MR tetkiki yapılarak ilave labral yırtık yada kıkırdak lezyonu olup olmadığına bakılır.

Kalça sıkışması tedavisi nasıl yapılır ?

Kalça sıkışması hastalığında erken dönemde, kalça çevresi adelelerin güçlendirilmesi, antiemflamatuvar ilaç kullanımı ve aktivite modifikasyonu yapılır. Bu önlemlerle şikayetleri gerileyen kalça sıkışma hastalığı olgularında hasta ortopedi uzmanınca takip edilir. Kalça sıkışması tedavisi rağmen kalça eklemi ağrısı süren hastalarda, kalça sıkışması ameliyatı uygulanır. Cerrahi tedavide 2 yöntem mevcuttur. Açık cerrahi ve kapalı (artroskopik cerrahi ). Artroskopik cerrahide kalça eklemine 3-4 delikten özel artroskopi aletleri ile girilerek labrum yırtığı ve kıkırdak lezyonu açısından değerlendirme ve tedavi yapılır. Daha sonra ise CAM tipi kalça sıkışma hastalığında artroskopik olarak femur boyun ve baş bileşkesindeki kemiksi çıkıntı traşlanarak normal düzeye indirilir. PINCER tipi kalça sıkışmasında da asetabulumun uç kısmında kalça eklemi sıkışmasına neden olan kemiksi çıkıntı traşlanır. Kalça artroskopisi sırasında, ileri derecede artroz (eklem kireçlenmesi) görülen hastalarda ise sadece eklem içi debridman yapılır ve total kalça protezi önerilir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Adem Aydın

Op. Dr. Adem AYDIN, Tıp öğrenimini Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır. İhtisasını da yine Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji alanında yapmıştır. Mesleki kariyerine 2008 yılının Eylül ayında Iğdır Devlet Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde başlamıştır ve 2010 yılının Nisan ayına kadar hizmet vermiştir. 2010 yılının Haziran ayı ile 2011 yılının Haziran ayları arasında Diyarbakır Asker Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmotoloji bölümünde görev almıştır.2011 yılının Eylül ayı ile 2012 yılının Kasım ayı arasında İzmit Seka Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde görev yapmıştır.   Op. Dr. Adem AYDIN'ın yayınları; Diz Travması - Aydın A, Atmaca H, Müezzinoğlu US. Anterior knee dislocation with ipsilateral open tibial shaft fracture: a 5-year clinical follow-up of a pr ...

Etiketler
Kalça sıkışması sendromu
Op. Dr. Adem Aydın
Op. Dr. Adem Aydın
Kocaeli - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube