Kafamı çarptım, başım ağrıyor...

Kafamı çarptım, başım ağrıyor...

Kafaya alınan darbe ve hasarlardan sonra baş ağrısı sorununa sık rastlanır. Alınan darbelerden sonra görülen baş ağrısı sorunu ciddi sorunların habercisi olabileceğinden kesinlikle ihmal edilmemeli ve mutlaka alanında uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Kafa bölgesine alınan darbe ve hasarlar baş ağrısı sorununa neden olabilmektedir. Vücutta kafa bölgesi sürekli olarak dış ortamla hareket ve temas halinde olduğundan, kazaya - darbeye oldukça müsaittir. Özellikle kafanın sert bir eşyaya çarpması ya da geçirilen kazadan ötürü kafanın darbe alması sonrasında baş ağrısı şikayetine sık rastlanır. Baş ağrısıyla birlikte kafa bölgesinde şişlikler de baş gösterebilmektedir. Hissedilen ağrının seviyesi, alınan darbenin şiddetiyle ilintili olduğundan değişiklik gösterebilmektedir.

Kafa bölgesine alınan şiddetli darbe ve hasarlar beyin kanaması gibi hayati önem taşıyan sorunlara yol açabilmektedir. Kimi zaman kafaya alınan darbenin üzerinden vakit geçtikten sonra dahi konuşma bozukluğu veya vücudun tamamında uyuşma hissi gibi sorunlar belirebilmektedir. Bu problemler genellikle alınan darbeyle ilintili olmaktadır. Eğer kafaya çok şiddetli darbe alındıysa, her ihtimale karşı bir an evvel doktora gidilmeli ve gerekli tetkikler yapılmalıdır. Darbe ve hasardan sonra hemen doktora gitmek ve gerekli incelemelerin yapılması, beyin kanaması riskini büyük ölçüde azaltıcı bir etkendir.

Beyin Kanaması Olabilir mi?

Kafa bölgesine alınan darbe ve hasarlar beyin ile beyin zarı arasında yer alan damarların yırtılmasına, hasar almasına neden olabilmektedir. Hasar alan damarların yırtılması durumunda ise beyin kanaması sorunu meydana gelir. Beyin kanaması rahatsızlığının en bilindik nedenlerinden biri kafaya alınan darbe ve hasarlardır. Her seferinde şiddetli darbeler beyin kanamasına yol açmaz. Kimi zaman kafa bölgesine alınan küçük hasarlar dahi beyin kanaması sorununa sebebiyet verebilmektedir.

Yaşlılık döneminde vücuttaki doku ve deriler incelme gösterir. Beyin dokusu da bu dönemde inceldiğinden ve zayıfladığından bu süreçte beyin kanaması riski artar. Yaşlılarda ufak darbeler bile beyin kanamasını tetiklemeye yetebilmektedir. Bu yüzden kafaya alınan darbe sonrasında derhal doktora gidilmesi önerilir.

Çarpma sonucu baş ağrısı problemi beyin kanaması gibi ciddi sağlık sorunlarının işaretçisi olabilir. Eğer alınan darbeden sonra baş ağrısı problemi geçmiyorsa, kesinlikle ihmal edilmemeli ve mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Kenan Kıbıcı

Doç. Dr. Kenan KIBICI, Karabük'te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ni başarıyla tamamlayarak 1990 yılnda Deniz Tabip Teğmen olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tamamlamış ve 1999 yılında Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı olmuştur. Aynı klinikte 6 yıl Baş Asistan olarak görev yapmış ve bu süre içerisinde Gülhane Askeri Tıp Akademisi / Ankara Mikrocerrahi Merkezinde ve yurtiçi ve dışı çeşitli merkezlerde Mikroşirürji eğitimi almıştır. 2007 Yılında Beykent Üniversitesi Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi Yüksek lisans programını tamamlayan Doç. Dr. Kenan KIBICI, 2005 yılında klinik şef olarak atanmış olduğu Kasımpaşa Deniz Hastanesi'ndeki görevini Tabip Kıdemli Albay olarak tamamlamış ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılarak 2010 yılından itiba ...

Etiketler
Kafa travması
Doç. Dr. Kenan Kıbıcı
Doç. Dr. Kenan Kıbıcı
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube