Kadınların rengini kaçıran sorun: kansızlık

Kadınların rengini kaçıran sorun: kansızlık

 

Kansızlık (anemi); yorgunluk, cilt renginde sarılık, tırnaklarda beyazlık gibi belirtilerle kadınların yaşam kalitesini düşüren kansızlık, erken yaşlanma riskini beraberinde getiriyor. Türkiye’deki kadınların yarısından çoğunda kansızlık şikayeti görülmekte. Bu şikayetinin temelindeki sebeplerden biri  demirden yoksun beslenme biçimi. 

 

Aşırı adet kanamalarına dikkat
Kadınlar yaşamları boyunca ciddi oranda kan kaybederler. Demirden yoksun bir yaşam biçiminin beraberinde getirdiği kansızlık; gebe kalmada riske, yaşam kalitesinin kısalmasına, adet düzensizliklerine, yaşam performansında azalmaya neden olabilmekte. 



Demir, dokulara oksijen iletilmesini sağlar. Kansızlık çeken kadınlar dokuları yeterince beslenemediği için erken yaşlanma riski taşır. Kadınlar, adet dönemlerinde kanamalarının süresine ve miktarına dikkat etmeliler. 3- 4 günden fazla süren yoğun kanamalı adet gören kadınların bir uzmana görünmelerinde fayda var. Aşırı kanaması olan kadın, yediği içtiği gıdalardaki demiri gereksiz yere dışarı atıyor demektir.

 

Demir eksikliği olan annenin bebeği gelişmiyor
Sağlıklı bir insanda kandaki hemoglobin oranı ortalama 13-14 olması gerekir. Hemoglobinin 6’ya düştüğü zamanlarda ise yorgunluk, uyku bozuklukları, ödem gibi şikayetler kendini göstermeye başlar. Özellikle gebelik döneminde demir eksikliği yaşayan anne adaylarının bebeklerinde gelişim geriliği oluşabilmektedir. 

 

Anne adayındaki kansızlık doğacak bebekte düşük kilo, gelişim geriliği ya da sakat doğum riskini arttır, dolayısıyla gebelik sürecinde anne adayı beslenmesine dikkat etmelidir. 

 

Demirden zengin beslenme menüsü

  • Ispanak yemeği yapılırken haşlama suyu atılmamalı, ıspanağın bıraktığı su yüksek miktarda demir içerir.
  • Demir içeren makarna da suyu çektirilerek pişirilmeli.
  • Sebzeler tamamen öldürülmeden kendi suyu ile pişirilmeli.
  • Beyaz ekmek yerine tam tahıllı köy ekmeği ya da yufka tüketilmeli.
  • Demir emilimini engelleyen çay ve kahve yemeklerden 1-2- saat sonra tüketilmeli.
  • Konsantre meyve suları yerine taze sıkılmış meyve suları tercih edilmeli.
  • Yemekleri mümkün olduğu kadar az tuzla tüketmeli, hatta tuz tüketimi tamamen durdurulmalı.
  • Sabahları kahvaltı öncesinde bir kahve fincanı pekmez içmek kan yapımına destek verecektir, demir emilimini artırmak amacıyla pekmeze limon suyu katılabilir, ya da 1-2 dilim mandalina veya portakal yenilebilir. 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu

Etiketler
Kansızlık
Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu
Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube