Kadınlarda saç dökülmesi

Kadınlarda saç dökülmesi

Kadınlarda oluşan saç dökülmesi erkeklerde oluşan saç dökülmesinden farklılık göstermektedir.

Erkek tipi saç dökülmesi erkeklerde erken yaşta başlayabilir ve orta yaşlara kadar da devam edebilir. Genellikle 40 yaşlarından sonra dökülme ciddi bir boyutta azalır.

Kadınlarda saç dökülmesi çok farkı sebeplere dayanabilmektedir. Dışardan birçok etken sebep olabilirken genetik ya da bazı hastalık durumundan da saç dökülmesi oluşabilir. Doğum kontrol hapı kullanımı, doğum sonrası, menapoz dönemi ve sonrası gibi, hormonların aşırı derecede değişiklik gösterdiği durumlarda kadınlarda saç dökülmesi daha sık görülmektedir.

Kadınlarda saç ekimine karar vermeden önce bir dermatolog tarafından bazı testlerin yaptırılıp akabinde saç ekimine karar verilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Kadınlarda alın ve köşelerinde saç dökülmesi nadiren yaşanmış olsa genellikle tüm saçlarda seyrelme söz konusu olur. Bazı durumlarda bu seyrelme belirli noktalarda artar.

Erkeklerde saç dökülmesi ve kaybedilmesine sebep olan androgenler aynı şekilde kadınlarda da saç dökülmesine sebep olur. Ancak kadınlar daha az miktarda androgen üretirler.

Eğer kadınlarda saç dökülmesi ciddi bir boyuta ulaşıyorsa ve bir bölge tamamen saçsız kalıyor ise, patolojik bir sebepten dolayı da olabilir.

Sonuç olarak; kadınlarda saç dökülmesi total saç kaybından ziyade saç sıklık ve yoğunluğunda azalma söz konusudur. Kadınlarda da saç büyüme evresi erkeklerdeki gibi etkilenir. Saçlarda büyüme (anagen) fazı yavaşladığı zaman kısa saçlarda artış görülmektedir. Saçlarda dinlenme (telogen) fazı artış gösterdiği zaman saçlarda seyreklik görülür. Saç kaybının veya saçların fazla dökülmesi, hormon azlığı ya da fazlalığından olma olasılığı her zaman mevcuttur. Bu yüzden saç ekimi gibi bir uygulama yaptırmadan önce hormon seviyelerin ölçülmesinde fayda vardır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Türegün

Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, 1963 yılında Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini TED Karabük Koleji'nde bitirdikten sonra, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında GATA'da tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1993 yılları arasında GATA Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmıştır. Cleveland Clinic Plastic Surgery Department'ta 1 yıl boyunca çalışmalar yapmış olan Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, aynı süre zarfında Ankara Belis Estetik Cerrahi ve Lazer Merkezi'nde de görev yapmıştır. 1999 yılında Doçent, 2005 yılında ise Profesör unvanı almış olan Dr. TÜREGÜN, 2007 yılından beri yurtdışında da ameliyatlar yapmakla beraber, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Marebelis Estetik'te devam etmektedir. Estetik Cerrahi, Mikrocerrahi, Maksillofasyal Cerrahi, Or ...

Prof. Dr. Murat Türegün
Prof. Dr. Murat Türegün
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube