Kaç promil ? – alkol zehirlenmesi

Kaç promil ? – alkol zehirlenmesi
Bir kişinin aldığı alkol miktarı o şahsın alkol dayanıklılık sınırını geçip fiziki ve beyinsel kabiliyetlerini sınırlıyorsa o kişide alkol zehirlenmesi ( intoksikasyon ) olduğunu söyleyebiliriz.
Ne tür alkollerle zehirlenebiliriz?
Gündelik hayatta alkol zehirlenmesinden bahsedilince genelde fermantasyon sonucu elde edilmiş etanol / etil alkol kastedilir. Fakat metanol ( cam temizleyici sıvılarda bulunur ), etilen glikol ( otomobil antifrizlerinde bulunur ) ve isopropil alkol ( atletler ve yatalak hastaların kaslarını serinletmek için kullanılan ovuşturma alkolü ) de piyasada bulunan son derece zehirli ve ufak miktarlarda alındıklarında dahi ölünme sebep verebilecek alkol çeşitleridir.
Belirtiler:
Etanol beynin bazı bölgelerindeki işlevini baskılayarak kişinin mental ve fiziki kabiliyetlerini etkiler. Alınan alkol miktarı arttıkça sırasıyla aşağıdaki belirtiler oluşur:
  1. Normal sosyal davranışların bozulması ( aşırı konuşkanlık, böbürlenme v.s. )
  2. Hafıza kaybı
  3. Konfüzyon
  4. Disorientation ( = Zaman ve yer farkındalığının kaybolması )
  5. Hareket koordinasyonunun zorlaşması
  6. Gittikçe artan letarji (= Uykuya eğilim ve uyuşukluk )
  7. Koma
  8. Solunum merkezinin fonksiyonunu durdurması ve ölüm
Metabolizma:
Etil alkolün %20'si direkt mideden kana karışır, % 80'i ise ince bağırsaktan emilir. Alkolle birlikte yemek yenilince midenin boşalması geciktiğinden alkolün sarhoş edici etkisi de bu sebepten azalır. Kana karışan etil alkolün % 90'ı karaciğerde metabolize edilirken, % 5'i akciğer üzerinden nefesle atılır ( üfleyerek yapılan alkol muayenesinin temeli budur ), diğer % 5'i de idrarla atılır.
Promil hesabı:
1 “ standart içecek “ ortalama 10 mg etil alkol içerir. Bu miktar 300ml biraya ( % 5 alkol ),  120 ml. şaraba ( %12 alkol) veya 30 ml. sert içkiye ( % 40 alkol ) denk gelir.
Ülkemizde promil değerleri çoğunlukla yanlış verilmektedir. Promil birimi 1 gram kandaki alkol miktarının miligram olarak belirtilmesidir.  Polislerin trafik kontrolünde kullandıkları cihazlar ise bir litre nefesteki alkol miktarını miligram olarak gösterir.  Bir insanın kanında hiçbir zaman gazetelerde ve televizyonlarda sıkça şahit olduğumuz gibi 90 promil, 160 promil veya 340 promil alkol olamaz.Bu gibi değerler yaşamla bağdaşmaz, zira 4 promil ve üzeri alkol miktarı ölümcül bir dozdur. Dolayısıyla bu gibi değerlerin doğruları 0,9 promil, 1,60 promil ve 3,4 promil olmalıdır!

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ümit Çetinkaya

Uzm. Dr. Ümit ÇETİNKAYA, 1966 yılında Ereğli'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise ABD Connecticut The Yale
University School of Medicine affiliated Danbury Hospital’da yapmış ve 1998 yılında İç Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Acıbadem Bağdat Caddesi Polikliniği, Memorial Suadiye Polikliniği, UHG Alman Hastanesi, Levent Cerrahi Ve Tanı Merkezi ve Acıbadem Levent Tıp Merkezi gibi birçok kurumda görev yapmış olan Uzm. Dr. Ümit ÇETİNKAYA, mesleki çalışmalarına şu anda İstanbul Cerrahi Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Promil hesap
Uzm. Dr. Ümit Çetinkaya
Uzm. Dr. Ümit Çetinkaya
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube