Jinekomasti nedir, kimler adaydır, ameliyat öncesi ve sonrası ?

Jinekomasti nedir, kimler adaydır, ameliyat öncesi ve sonrası ?

Kadında güzelliğin, kendine güvenin ve ilginin merkezi olan meme dokusu erkekte aynı anlamı bulmaz. Jinekomasti erkekte kadınsı meme büyümesini işaret eder. Erkeksi karakteristiklerle örtüşmeyen bu durum -kısaca- sıkıntı vericidir. Giyim kuşamdan, sosyal ilişkilere, spor aktivitelerine, okul ve iş hayatına büyük bir baskı unsurudur. Çok yeni bir çalışmada jinekomastinin erkekte gerginlik, utanç, erkeksi karakterlerin kaybı ve hatta depresyon kaynağı olabileceği gösterilmiştir. Bir diğer çalışmada, ergen yaş grubunda, kendine güven ve cinsel kimliğin belirlenmesine psikolojik bir tehdit unsuru olarak tanımlanmıştır.

ADAYLAR ?

Genellikle çocukluk yıllarını takiben, ergenlik dönemlerinde göğüslerin belirginleşmesi ile ortaya çıkar. Ergenlerin yarısında görülen bu durum 6-18 ay içerisinde normale döner. Ancak, bir grup hastada, göğüs büyüklüğü gerilemez ve artan yaşla beraber sıkıntılar da artar. Pek çok kişi olayı spor yaparak düzeltmeye çalışır - durum, sıklıkla, daha da kötüleşir. Göğüslerinin büyük olduğunu ve bunun günlük yaşantıda hayatını kısıtladığını düşünen erkekler operasyona adaydır.

AMELİYAT ÖNCESİ

Hastaların pek çoğunda altta yatan belirgin bir neden yoktur. Öte yandan, çok nadir olsa bile, hormonal veya kitleye bağlı sebepler olabilir. Kan testleri ve ultrason bu teşhise yönelik kullanılır. Yine sistemik hastalıklar, kanamayı arttırabilecek ilaç veya gıda takviyesi kullanımı bu dönemde sorgulanır. Yapılacak muayenede göğüslerin büyüklüğü doğrultusunda uygun teknik tartışılacaktır. Liposuction/endoskopi teknikleri ileri derecede büyük göğüslü hastalarda uygun olmayabilir.

AMELİYAT

Jinekomastinin şiddeti göğüslerde hafif bir belirginlikten kadınsı görünüm arasında değişkenlik gösterir. Bu değişkenlik cerrahi yaklaşımda farklılıklara sebep olur.

Jinekomasti 3 tipe ayrılabilir :

Tip 1: Hafif derecede büyüme- deri fazlası yok

Tip 2: Orta derecede büyüme. Deri fazlalığı olabilirde olmayabilir de.

Tip 3: İleri derecede büyüme - deri fazlalığı vardır.

Ameliyat

Cilt fazlalığıının olmadığı veya az olduğu küçük veya orta dereceli büyümelerde  (Tip 1 ve Tip 2 ) tercih öncelikle liposuctiondan yanadır. 2-3 mm lik küçük kesilerden girilerek dokular çıkartılır. İnce kanüller kullanılarak  dokular çıkartılır. Yeterli miktarda doku çıkartılamadığı durumlarda- özellikle de yağdan çok meme dokusu fazlalığı olan kişilerde- endoskopik teknikler yardımı ile dokunun tamamı çıkartılır. Endoskopik cihazların kullanımı için fazladan kesiye gerek yoktur. Liposuction kanülü delikleri yeterlidir.

İz bırakmamasının yanında dren de kullanılmaması hızlı bir toparlanma sürecine olanak tanır.

TİP 1

TİP 2

TİP 3

Cilt sarkıklığının da olduğu ileri vakalarda doku ve cilt çıkartılan teknikler kullanılır. Sıklıkla izler meme başının renkli dokusunun (areola) etrafında sınırlı kalır. İleri derecede büyümesi olan Tip 3 hastalarda göğüs  üzerine taşan izler  gerekli olabilir. Bu hastalarda yaklaşım kadın hastalardaki meme küçültme ameliyatlarından farklı değildir. Cilt ve meme/yağ dokusunun çıkartıldığı kişilerde dren kullanımı gerekebilir.

Yandaki resimde mavi ile işaretli küçük çizgiler liposuction için gerekli kesileri, kırmızı çizgi ile işaretli kesiler ise cilt çıkartılması gerekli olgularda kullanılır.

Kullanılan tekniğe ve jinekomastinin derecesine bağlı olarak ameliyat süresi 1- 3 saat arasında değişir.

AMELİYAT SONRASI

Hastanede kalış süresi 1 günü aşmaz. Çoğu hasta ameliyat akşamında taburcu edilir. Dren kullanılan vakalarda 24-28 saat içerisinde drenler çekilir. Drenler taburculuğa engel değildir. Drenlerin çekilmesi sırasında ağrı söz konusu değildir. Ameliyat sonrası ağrı şiddetli değildir, yaygın kulanılan ağrı kesicilerle kontrol edilir. Ameliyat sonrasında 3 hafta süreyle göğüslerin üzerine elastik bandaj sarılması veya özel bası giysileri kullanılması gerekir. Bu şekilde dokuların zemine oturması ve şişliklerin toparlanması hızlanır. Gündelik hayata dönüş çok hızlıdır,  ama kollar ve göğüs kasları ile yapılan egzersizler 6 hafta süreyle kısıtlanacaktır. Yürüyüş tarzı hafif egzersiz, drenler olmadığı sürece serbesttir. Ağır fiziksel aktivite gerektirmediği süre normal iş hayatına dönüş ilk hafta içinde mümkündür. Özellikle kol ve göğüs kaslarının kullanımını da içeren spor aktiviteleri 6 hafta süreyle kısıtlanır. 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. M. Gürhan Ulusoy

Doç. Dr. Mustafa Gürhan ULUSOY, 1971 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1988 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1995 - 2000 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olmuştur.

2000 Yılında Mecburi görevini Çorum Devlet Hastanesi'nde, yapmış, 2001 - 2012 yılları arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, ''Başasistan, Doçent Doktor, El Cerrahi Uzmanı, Ağız, Yüz ve Çene Cerrahi Uzmanı, ve Eğitim Görevlisi'' unvanları ile görev almış olan Doç. Dr. Mustafa Gürhan ULUSOY, 2014 yılı itibariyle mesleki çalışmalarına Ankara'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Jinekomasti ameliyatı sonrası
Doç. Dr. M. Gürhan Ulusoy
Doç. Dr. M. Gürhan Ulusoy
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube