İsveç diyeti nedir ?

İsveç diyeti nedir ?

Günümüzde en çok konuşulan konulardan biri kilo vermektir. Gittiğiniz her yerde bulunduğunuz her ortamda mutlaka konu dönüp dolaşıp kilolarımıza gelir.

Gün geçmiyor ki yeni bir diyet moda olmasın. Birçok kişi etrafındakilerden duyup, internetten araştırarak bu diyetleri uygular. Bu popüler diyetlerden biri de “İsveç Diyeti “ dir.

İsveç diyeti 6 ila 13 gün arasında uygulanması gereken bir diyet olup 3 ayda bir tekrarlanması önerilen çok düşük kalorili (1000 kaloriden az) protein ağırlıklı bir diyettir. Amaç kişilere düşük kalori verip, proteinin metabolizma hızlandırıcı etkisinden faydalanarak çok hızlı bir şekilde kilo verdirmektir. Günün en önemli öğünü olan kahvaltıda sadece tek şekerli kahve içilerek güne başlanmasını öneren bu diyet kesinlikle sağlıklı olamaz. Ayrıca vitamin ve mineraller açısından oldukça fakir bir diyettir. Hayvansal yağlar açısından zengin olup,  birkaç çeşit yiyeceği temel alarak tek tip beslenmeye teşvik edici bir özelliği bulunmaktadır. Ne yazık ki bütün popüler diyetler gibi İsveç Diyeti’ni uygulayanlar da sağlıksız bir şekilde,  yağdan çok kas ve su kaybı gerçekleşerek  hızlı ve kalıcı olamayan kilo kayıpları yaşarlar. İsveç Diyeti’ nde günlük 2lt su içilmesi ve çay, kahve, meşrubatlardan uzak durulması önerileri bu diyetin tek olumlu tarafıdır.

Dünya Sağlık Örgütü ayda 2-4 kg arasında kilo verilmesini önermektedir. Hızlı kilo kayıpları kısa dönemde uyku, mide ve bağırsak problemleri, halsizlik ,saç dökülmesi, psikolojik sorunlar oluşabileceği gibi uzun vadede kalp ve şeker hastalığı, bazı kanser türleri, kısırlık, regli sorunları gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu tarz diyetleri uygulayan kişiler çoğu zaman verdiği kilodan çok daha fazlasını geri alarak hayatlarına devam ederler. Amaç kilo kaybetmek iken sağlığınızı kaybedebilirsiniz. Unutmayın ki “diyet kişiye özeldir”. Bu nedenle mutlaka uzman yardımı alarak doğru beslenmeyi öğrenip bir yaşam tarzı haline getirmelisiniz.

 

 

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gülhan Koca

Etiketler
Zayıflama yöntemleri
Dyt. Gülhan Koca
Dyt. Gülhan Koca
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube