İntragastrik balon (mide balonu) uygulamasından sonra beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi

İntragastrik balon (mide balonu) uygulamasından sonra beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi

Mide balonu uygulamasından sonra yapılması gereken beslenme değişikliklerinin amacı, balon midede durduğu sürece vücudun bu yeni duruma adapte olmasını kolaylaştırmaktır. Mide balonu uygulamasından sonraki ilk 3 gün:

Uygulamanın ilk iki-üç gününde tamamen ya da kısmen sıvı bir diyet tavsiye edilir. Blenderla hazırlanan çorbalar, su, meyve suları, süt, ezilmiş muz ve patates gibi yiyecekler uygundur. Bu aşamada önemli olan noktalar şunlardır:
-Günde 3-4 öğün yemelisiniz. (Kahvaltı, öğlen, ikindi ve akşam yemekleri.)
-Küçük lokmalar alarak ve dikey pozisyonda yemelisiniz.
-Öğünler arasında en az 1 saat olmasına dikkat etmelisiniz.
-Karabiber, yağ, tuz gibi eklemelerden mümkün olduğu kadar kaçınmalısınız.
-Günde 1-1.5 litre kadar su, çay ya da meyve suyu içmelisiniz.
-Kahve, çikolata, dondurma gibi soğuk yiyecekler, genelde tüm tatlılar, yağlı gıdalar ve ızgara etlerden kaçınmalısınız. Kahve içecekseniz kafeinsiz olanları seçmelisiniz.
Dördüncü günden sonra:
Yavaş yavaş katı gıdalara geçebilirsiniz. Kahvaltıda süt veya yoğurt (150 ml), bisküvi, öğle yemeğinde makarna (1 kaşık), ince hazırlanmış tavuk (2 parça), haşlanmış sebzeler, ikindi muz, akşam yemeğinde haşlanmış patates, buğulanmış balık, haşlama sebze gibi..
Bu safhada katı gıdalara geçiş kademeli olmalıdır. Eğe kusma oluyorsa tekrar sıvı diyete dönmelisiniz. Mide balonu uygulamasından sonraki 15 günde diyet eğitimi:
Diyetle ilgili şartlara sıkı sıkıya uymanızın başarıyı mutlak şekilde etkilediğini aklınızda tutmanız önemlidir.
Oryantasyon:
-İlk ay boyunca light gıdalar önerilir.
-Çok yavaş yemelisiniz. Lokmalar arasında çatal bıçağınızı tabağa bırakmayı alışkanlık edinin.
-Katı gıdalara başladığınızda her lokmada çok küçük miktarlar almanız ve çok iyi çiğnemeniz çok önemlidir.
-Öğünler sırasında sıvı almayın, fakat günde en az 10 bardak su içmeyi de ihmal etmeyin. Yemekten sonra sıvı almak için en az 1 saat bekleyin. Gazlı içeceklerden mutlak surette kaçının.
-Kahve, sıcak çikolata ve diyet bile olsa tatlı içeceklerden kaçının.
-Yiyeceğiniz miktarı 3 ana öğüne ve en fazla 2 ara öğüne bölebilirsiniz.
-Yemeklerde kullanılan yağ miktarının en fazla 4 çay kaşığını geçmemesini sağlayın.
-Günde bir kez balık, et ya da tavuk yemelisiniz. Tüm öğünlerde mutlaka yeşil sebze bulundurun. Mevsime bağlı olarak bıkkınlık yaratmayacak şekilde çeşitlendirmeye çalışın.
-Yemeklerden hemen sonra kesinlikle uzanmayın.
-Öğünler arasında kesinlikle başka şeyler yemeyin.
-Televizyon seyrederken, çalışırken veya başka şeylerle ilgilenirken yemeyin.
-Kızartılmış gıdalar, soğuk etler, et ürünleri gibi yağdan zengin gıdalar yemeyin. Özellikle krema, yoğunlaştırılmış süt gibi maddelerle hazırlananlar olmak üzere tatlılardan, çikolatadan, dondurmadan ve mayonez bazlı soslardan uzak durun.
-Sıvıları tatlandırmak zorundaysanız şeker yerine tatlandırıcı kullanmalısınız.
-Beyaz etleri tercih edin, ızgara veya buğulama şeklinde hazırlayın.
-Süt, peynir, yoğurt gibi gıdalarda kaymağı alınmış olanları tercih edin.
-Tam buğdaylı veya diyet ekmekleri tercih edin.
-Tatlı yerine diyet jöle veya taze meyve yemeye çalışın.
-Mevsim salatalarını sirke, soya sosu veya hardalla tatlandırın. Yağ, zeytin yağı veya mayonez bazlı soslar kullanmayın.
-Kusma durumunda 3 ana öğünden oluşan hafif bir diyete dönün.
-Diyet günlüğü tutun. Yediğiniz herşeyi tür ve miktar olarak mutlaka kaydedin. Özellikle spesifik gastrointestinal belirtileri de (bulantı, yutma güçlüğü, diare gibi..) kaydedin.

Fiziksel Aktivite Oryantasyonu

Kalp ve solunum sisteminin ve fiziksel kondisyonun uygun şekilde değerlendirilmesinden sonra günlük aerobik egzersizleri(yürüyüş, yüzme, hidrojimnastik gibi..) düzenli olarak uygulamaya çalışın. Egzersizler en az 40 dakika sürmeli ve eğitmeninizin önerilerine göre hafif ağırlık çalışmasını da içermelidir.

Psikolojik Destek

Mide balonu yerleştirilmesinden sonra psikolojik destek her hastanın durumuna özel olarak belirlenmeli, ideal olarak minimum ayda bir olmalıdır.

Yazı Op.Dr.Murat Üstün tarafından hazırlanmıştır. Kaynak belirtilmeden alıntı yapılması durumunda yasal işlem yapılacaktır.

Kaynaklar:
1-Sallet JA, Marchesini JB, Miguel P, et al.: Brazilian multicentric study of the Intragastric Balloon. Obes Surg 14(7):991–998, 2004.
2-Galloro G, De Palma GD, Catanzano C, et al.: Preliminary endoscopic technical report of a new silicone intragastric balloon in the treatment of morbid obesity. Obes Surg 9(1):68–71, 1999.
3-Weiner R, Gutberlet H, Bockhorn H: Preparation of extremely obese patients for laparoscopic gastric banding by gastric-balloon therapy. Obes Surg 9(3):261–264, 1999.
4-Doldi SB, Micheletto G, Perrini MN, et al.: Treatment of morbid obesity with intragastric balloon in association with diet. Obes Surg 12(4):583–587, 2002.
5. Hodson RM, Zacharoulis D, Goutzamani E, et al.: Management of obesity with the new intragastric balloon. Obes Surg 11(3):327–329, 2001.
6. Loffredo A, Cappuccio M, DeLuca M, et al.: Three experience with the new intragastric balloon, and a preoperative test for success with restrictive surgery. Obes Surg 11(3):330–333, 2001.
7. Totte E, Hendrickx L, Pauwels M, et al.: Weight reduction by means of intragastric device: Experience with the bioenterics intragastric balloon. Obes Surg 11(4):519–523, 2001.
8. Evans JD, Scott MH: Intragastric balloon in the treatment of patients with morbid obesity. Br J Surg 88(9):1245–1248, 2001.
9. Vandenplas Y, Bollen P, De Langhe K, et al.: Intragastric balloons in adolescents with morbid obesity. Eur J Gastroenterol Hepatol 11(3):243–245, 1999.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Beslenme alışkanlığı
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube