İnmemiş testis ve tanısı

İnmemiş testis ve tanısı

Erkeklerde testisler (yumurtalar) gebeliğin 7. ayına kadar karın içindedir. Yedinci  aydan 9. aya kadar her iki kasık kanalından geçerek skrotuma yani torbalara inerler. Doğumda da normal yerleri olan torbalarda bulunurlar. Bu iniş tamamlanamayarak testisin; karın içinde, kanal içinde ya da torbanın üst kısmında kalması sonucu inmemiş testis ortaya çıkar. 

Testisin inişinin engellenmesinde değişik faktörler rol almaktadır. Hormonal etkiler daha az olup mekanik faktörlerin etkisi çok daha fazladır. 

Zamanında doğan bebeklerde % 3 oranında inmemiş testis görülmektedir. Prematüre bebeklerde ise %30 oranında inmemiş testis görülür. Doğumdan sonraki ilk 6 ayda bir kısım testisin inişini tamamladığı bilinmektedir. 

İnmemiş testis çoğunlukla tek taraflı bazen iki taraflı olarak görülür. 

Tanı muayene ile konulmaktadır. Skrotumda testisi olmayan bebeklerin % 85’inde testis kasık kanalında  ele gelir. Ancak testisin ele gelmediği durumlarda ya testis karın içindedir ya da hiç yoktur. İki taraflı testis ele gelmiyorsa testis varlığını tespit için özel hormon uyarı testleri yapılır. Ele gelmeyen tesislerin varlığı ve yerini tespit için laparoskopi ile karın içine bakılması gerekir. Bu işlem genel anestezi altında, ameliyathane şartlarında yapılır. Bulguya göre ameliyatın sonraki aşamasına devam edilir. 

Bir bebekte testis altıncı aydan sonra torbasında değilse ameliyatla torbaya indirilir. 

En ideal ameliyat zamanı 6 aylık ile 1 yaş arasıdır. Ancak en geç 2 yaş bitimine kadar tedavi tamamlanmalıdır. Hangi nedenle olursa olsun inmemiş testis tedavisi 2 yaşın sonrasına bırakılmamalıdır. İnmemiş testis ameliyatları genellikle tek seanslı ve günübirlik yapılır. 

Testis zamanında torbaya indirilmezse içindeki sperm üreten hücrelerde kalıcı hasar oluşur ve bu da ileriki dönemlerde çocuğun baba olma şansını azaltır. Torbaya indirilmemiş veya geç indirilmiş testislerde 40’lı yaşlarda kanser oluşma riski de çok yüksektir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Emin Balkan

Prof. Dr. Emin BALKAN, 1960 yılında Bursa'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1977 yılında Bursa Yıldırım Beyazıt Lisesi'nde bitirdikten sonra Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1983 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1991 yılında Çocuk Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık eğitimi sonrasında akademik çalışmalarına Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı ve Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı'nda devam etmiş olan Prof. Dr. Emin BALKAN, 1999 yılında Doçentlik, 2005 yılında Profesörlük kadrosuna yükselmiş olup 2011 yılında ise Çocuk Üroloğu yan dal uzmanlığını almıştır.

Prof. Dr. Emin BALKAN,evli ve iki çocuk babasıdır.

Etiketler
İnmemiş testis tedavisi
Prof. Dr. Emin Balkan
Prof. Dr. Emin Balkan
Bursa - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube