İnfertilite nedir? kısırlık tedavisi

İnfertilite nedir? kısırlık tedavisi

Kısırlık olarak da bilinen İnfertilite rahatsızlığı, düzenli bir cinsel hayata sahip olmalarına, herhangi bir korunma yoluna başvurmamalarına rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaşadıkları sorun olarak özetlenebilir. Gelişen teknoloji ve genişleyen tıbbi imkânlar dâhilinde İnfertilite’nin (kısırlık) çözümü %100’e yakın olarak saptanmıştır. Çok sayıda alternatifi bulunan İnfertilite tedavileri, hem erkek hem de hanımlar için farklılıklar göstermekle birlikte sonuçları da kişilerin fizyolojik durumlarına göre farklı tablolar doğurmaktadır.
Tedavinin içeriğiyle ilişkili olduğu kadar çiftlerin fizyolojik yapısıyla da bağlantılı olan İnfertilite tedavisinin süresi, yine sonuç tablosun da olduğu gibi çiftler arasında farklılıklar göstermektedir. Ülkemizde de oldukça zengin ve üst düzey tedavi yöntemlerinin kullanılmasına karşın İnfertilite tedavisinin son aşaması olarak kabul gören tüp bebek tedavisi, Türkiye’de de en yaygın kullanılan tedavilerin başında gelmektedir.

Yaş kriterleri başta olmak üzere çiftler arasındaki sonuçları ve tedavi süresince ortaya çıkan bulguları da çiftler de olduğu kadar erkek ve hanımlar arasında da değişkendir. Erkekten alınan spermin dokusu, kalitesi ve sağlığı laboratuar ortamında yapılan incelemeler sırasında farklılıklar gösterebilirken, kadınlarda bu durumu embriyonun rahim duvarlarına tutunamama, embriyonunun oluşamaması ya da gelişememesi başta olmak üzere çeşitli reaksiyonlar olarak sıralayabiliriz.

Ülkemizde de yaygın olarak tercih edilen İnfertilite tedavilerinin başlıca yöntemlerinden biri olan tüp bebek tedavisi, en çok tercih edilen yöntemlerden biri olmasıyla birlikte, en sağlıklı sonucun elde edildiği yöntemlerin de başında gelmektedir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ömür Taşkın

Prof. Dr. Ömür TAŞKIN, Mersin’de doğmuştur. Lise eğitimini 1975–1979 yılları arasında Tarsus American Lisesi’nde tamamlamıştır. Lise öğrenimi sırasında 1976 yılında Öğrenci Değişim Programı kapsamında ABD – Santa Fe Springs’de bulunmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamış ve 1985 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1987-1991 yılları arasında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1991-1993 yılları arasında Reproductive Endocrinology & Infertility Fellowship Dept. Obstetrics and Gynecology Baylor College of Medicine Houston, Texas, USA’da yan dal ihtisasını tamamlamıştır. 1985-1987 yılları arasında mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında Konya – Ermenek’te görev yapmıştır. 1 ...

Etiketler
Kısırlık sebepleri
Prof. Dr. Ömür Taşkın
Prof. Dr. Ömür Taşkın
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube