İnfertilite nedenleri ve riskleri nelerdir? hangi testler yapılır?

İnfertilite nedenleri ve riskleri nelerdir? hangi testler yapılır?

Tıbbi olarak 1 yıl korunmasız ve düzenli sıklıkta ilişkiye rağmen gebelik elde edilememesi durumuna infertilite (kısırlık) denir. Burada 1 yıl sınırının konmasının nedeni çiftlerin % 85-90’ının 1 yıl içinde gebe kalmasıdır. Bu nedenle çoğu doktor infertilite nedenini araştırmak ve tedaviye başlamak için acele edilmemesini ve 35 yaşın altındaki kadınlarda 1 yıl beklenmesi gerektiğini önermektedir. Kadınlarda 35 yaşından sonra yumurtalık rezervi azalmaya başlamaktadır. Bu nedenle 35-40 yaş arası kadınlarda bekleme süresi 6 ay, 40 yaş üstünde ise 3 aydır.

Peki neden infertilite oluyor? Burada problem kadından, erkekten veya her ikisinden kaynaklanabilir. Bu nedenle infertil bir çifti değerlendirirken mutlaka erkek ve kadın birlikte araştırılmalıdır. Bazen de her iki çiftin araştırılmasına rağmen çiftlerin %10-15’inde herhangi bir sorun tespit edilemez. Bu duruma da “nedeni bilinmeyen infertilite” denir. Bütün bu durumlarda gebe kalma şansını artıran etkili ve güvenli pek çok tedavi mevcuttur.

KADINDA İNFERTİLİTE NEDENLERİ NELERDİR?

Yumurtlama olmaması

Azalmış yumurtalık rezervi

Tüplerde tıkanıklık

Rahim ve rahim ağzında anormallikler; polip, myom, yapışıklık vs. olması.

Endometriozis, çikolata kisti, kistler

Yumurtalık yetmezliği yani erken menopoz

Karın içi yapışıklıklar

Daha önce kanser tedavisi almış olmak

Bazı genetik bozukluklar

Kadında bu nedenlere bağlı oluşabilecek sorunların anlaşılması için bazı testlerin yapılması gerekir. Bu testler yumurtlama (ovulasyon) testleri, yumurtalık rezervi testleri, tüplerin ve rahmin değerlendirilmesidir.

Yumurtlama (ovulasyon) testleri: Yumurtlama (ovulasyon) olup olmadığını anlamak için birçok yöntem vardır ancak bunlar içinde en güvenilir olanı beklenen adet tarihinden 1 hafta önce kanda progesteron düzeyine bakmaktır. Serum progesteron düzeyinin 3 ng/ml’in üzerinde olması bize ovulasyonun gerçekleştiğini gösterir.

Yumurtalık rezervi testleri: Yumurtalık rezervine her hastada bakmaya gerek yoktur. Ancak eğer hasta yaşı 35’in üzerindeyse, adetleri düzensizse, tek yumurtalığı alındıysa veya yumurtalık cerrahisi geçirdiyse, daha önce kanser tedavisi aldıysa, ailede erken menopoz öyküsü varsa mutlaka over rezervine bakmak gerekir. Bunun için de bazı hormon testleri yapılır yada ultrasonla yumurtalıklardaki gelişecek yumurta sayısına bakılarak tahmin edilir.

HSG: Tüplerin açık olup olmadığını kontrol etmek için adetin 8-12. gününde HSG (histerosalpingografi) denilen bir film çekilir. Biraz ağrılı bir prosedür olduğu için bazen anestezi altında da çekilebilmektedir.

Rahmin değerlendirilmesi: Rahimle ilgili anormalliklerin tespitinde ultrasonografi kullanılmaktadır. Ancak gerekli olgularda ek olarak Salin infüzyon sonografi (sulu ultrason) veya histeroskopi (kamera ile rahim içine bakılması) ile rahim içi polip, myom, yapışıklık vb açısından değerlendirilir.

Gerekirse diğer hormon testleri, laparoskopi, genetik testler.

 

ERKEKTE İNFERTİLİTE NEDENLERİ NELERDİR?

Sperm üretiminde ve yapısındaki anormallikler: sperm sayısının az olması, sperm olmaması, sperm hareketinin az olması, sperm morfolojisinin bozuk olması vb.

Spermin dışarı atılmasını sağlayan kanalların enfeksiyon, cerrahi veya bazı genetik nedenlerden dolayı tıkalı olması

Sigara, alkol, uyuşturucu madde kullanımı, bazı ilaçlar, antibiyotikler, tansiyon hapları

Aşırı sıcağa maruz kalma

Daha önce kanser tedavisi almış olmak veya genital bölgeden cerrahi geçirmiş olmak.

Bazı genetik hastalıklar

Erkeklerde bu sorunları tespit etmek için yapılan en önemli test sperm testidir. Sperm testinde bir anormallik çıkması durumunda muayene, ultrason, bazı hormon testleri ve genetik testler yapılması gerekebilir. Testte hiç spermin bulunmaması durumunda ise testislerden biyopsi yapılarak sperm aranması gerekir.

İNFERTİLİTE AÇISINDAN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

İnfertilite için risk faktörleri kadında ve erkekte benzerdir. Bunlar arasında en önemlisi yaştır. Kadınlarda 30’lu yaşlardan itibaren doğurganlıkta azalma başlar. 37 yaşından sonra ise hızla azalır. Bu yaştan itibaren hem yumurta sayısında hem de kalitesinde azalma olur. Ayrıca gebeliği olumsuz etkileyebilecek bazı yaşlanmayla ilgili sağlık sorunları (yüksek tansiyon, şeker hastalığı vb) da ortaya çıkabilir. Erkeklerde ise 40 yaşından sonra benzer sorunlar ortaya çıkar ve fertilitede azalma olur.  

Kötü beslenme, aşırı kilolu olmak veya aşırı zayıf olmakta fertiliteyi olumsuz etkiler. Sigara, alkol, madde kullanımı da hem kadında hem erkekte fertiliteyle ilgili sorunlara neden olur.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Nermin Köşüş

Doç.Dr. Nermin KÖŞÜŞ, 1 Nisan 1973 tarihinde Trabzon Akçaabat’ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Türkiye'nin çeşitli illerinde tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamış ve 1997 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  Mecburi hizmet yükümlülüğünü Tokat Reşadiye Devlet Hastanesi’nde yerine getirmiş olan Doç. Dr. Nermin KÖŞÜŞ, hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ile ameliyathanesinin kurulmasında aktif görev almıştır. Mecburi hizmeti sonrasında Malatya ve Şanlıurfa’da pek çok hastanede görev yapmıştır. Aynı süre zarfında laparoskopi ve histeroskopi (kapalı ameliyat) yurtdışı sertifikasyon programını tamamlamıştır. 2011 yılında Ya ...

Etiketler
İnfertilite testi
Doç. Dr. Nermin Köşüş
Doç. Dr. Nermin Köşüş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube