İnatçı, geçmeyen ağrılar ve kas romatizması

İnatçı,  geçmeyen  ağrılar  ve  kas  romatizması

Vücudun herhangi bir bölgesinde veya birden fazla yerinde meydana gelen ve her türlü ilaca rağmen devam eden ağrılar, çok büyük ihtimalle ‘‘Kas Romatizmasının’’ habercisi olabilir.

İnatçı, kronik ve bir türlü geçmeyen ağrılar, yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak, herkeste meydana gelebilir. Bu ağrılar özellikle üç aydan daha uzun sürüyorsa, ilk değerlendirilmesi veya hatırlanması gereken hastalık, kas romatizması olmalıdır.

İnatçı, kronik ağrılar en sık sırt bölgesinde, omuz kuşağında, kalçalarda ve bacaklarda görülür. Boyun civarında ve kollarda da, sıklıkla ilaçlara veya bir çok tedaviye dirençli ağrılara rastlanır.

Bazen ağrılara uyuşma, kasılma, karıncalanma gibi şikayetler de eşlik eder. Hatta problemli bölgelerde normal dışı terleme veya üşüme de olur. Hasta sıcakta üşüyüp, soğukta terleyebilir. Veya bu ikisi, aynı anda da olabilir. Bu ve benzeri ağrı dışı şikayetlerin sebebi, kas romatizmasının, otonom sinir sistemini etkilemesidir. Böylece sadece ter bezleri değil, damar fonksiyonları, sindirim sistemi fonksiyonları, solunum fonksiyonları, hatta işitme ve görme bile etkilenir. Denge bozukluğu ve başdönmesi de yapabilmektedir.

Pek çok kere, uzun sürmüş ve tanı konamamış bu durum, hastalığın ilerlemesine ve kronikleşmesine yol açar. Böylece bazen, hastanın ağrı dışındaki şikayetleri, ağrının önüne geçer ve tanıda hekimi çok daha fazla yanıltabilir. Bu açıdan, farklı branşlara ait gibi görünen şikayetler, ilgili hekimlerce değerlendirilip bir patoloji bulunmazsa, hasta bir Fizik Tedavi Uzmanına yönlendirilmelidir.

Kas romatizması, tamamen tedavi edilebilir bir hastalıktır. İyi planlanmış ve doğru bir metod ile uygulanan ‘‘kuru iğne tedavisiyle’’ tamamen iyileşebilir. Muayene ayrıntıları, hekimin doğru tedavi planı için çok önemlidir. Bu açıdan, detaylı ve kapsamlı bir hasta muayenesi ve değerlendirmesi, tanı ve tedavide en önemli püf noktasıdır.

Kuru iğne tedavisi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon branşının bir tedavi uygulamasıdır ve bazen zannedildiği gibi, alternatif bir tedavi yöntemi değildir. İlaçsız bir uygulama olduğu için, ilaç yan etkileri ortaya çıkmaz, her yaş için uygulanabilir. Tamamen tedavi edici bir metod olduğu için, etkili ve kalıcı bir tedavi sağlar.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tevfik Serdar Saraç

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tevfik Serdar SARAÇ, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Dicle  Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında dönem ikincisi olarak tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997 yılında İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 1997 yılı itibariyle uzun yıllar boyunca Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışma ve araştırmalarını sürdürmüş olan Dr. SARAÇ, pek çok ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum, kurs ve mesleki çalışmaya katılmıştır. Ayrıca ulusal ve uluslararası dergilerde sayısız makalesi yayınlanmıştır. ISPRM  (International Society of Physical and Rehabilitation Medicine), Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, Osteoporoz Derneği, İstanbul Akupunktur Derne ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kas romatizması nedir
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tevfik Serdar Saraç
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tevfik Serdar Saraç
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube