İmplantın başarısı nelere bağlıdır ?

İmplantın başarısı nelere bağlıdır ?

İmplantlar dişin kökünü taklit eden farklı kök yüzeylerine sahip titanyumdan yapılmış vidalardır. Başarılı bir implant tedavisi, anatominin yeterince bilinmesine, doku fizyolojisinin anlaşılmasına ve kusursuz bir implant cerrahisine bağlıdır. Bu etkenlerin yanında tedavi planlaması da çok önemli bir faktördür. İmplantın nereye yerleştirileceği, kaç implant yerleştirileceği iyi bir şekilde planlanması implant tedavisinin başarısını önemli ölçüde etkiler.

İmplant Ne Zaman Gereklidir?

- Hastaya, mevcut dişleriyle sabit protez yapılamayacağı durumlarda,
- Hasta, eksik dişinin tedavisi için sağlam dişlerine müdahale ettirmek istemiyorsa,
- Hasta hareketli protez kullanmak istemediğinde,
- Tek diş eksikliklerinde          
    
İmplantın Yapılamayacağı Durumlar Nelerdir?

- Major psikolojik bozukluklarda,
- Riskli kalp patolojisi olanlarda,
- Kontrol altına alınamayan sistemik hastlıklarda (hipertansiyon, diyabet,..)
- Büyüme çağındaki çocuklarda,
- Yetersiz kemik hacmine ya da kalitesi kötü kemiğe sahip kişilerde,
- Uzun süre dişsizlikten dolayı dişlerin uzaması sonucunda yetersiz kapanışa sahip kişilerde,
- Radyasyon tedavisi almış hastalarda,
- Fazla sigara tüketen kişilerde,
- Diş gıcırdatması olan kişilerde... implant tedavisi uygulanamamaktadır.

İmplant tedavisi gerekli olan hastaların hepsinde kemik erimesi mevcuttur. Bu durum da insanlarda kafa karışıklığına neden olmakta, bende kemik erimesi var implant olmaz, diye düşünülmektedir. Ancak standart implant 3.75 mm çapında, 10 mm uzunluğundadır. Yani üç boyutlu olarak minimum bu hacimde kemiğe ihtiyaç vardır. Bu da panaromik röntgen ve çene tomografileri ile belirlenebilir.

Detaylı bir muayeneden sonra, ilk önce hastaya uygulanabilecek çeşitli protetik seçenekler anlatılmalıdır. Yapılabilecek tedavi seçeneklerinin hem fiyatı hem de avantaj-dezavantajları mutlaka anlatılmalıdır. Hasta bu seçenekleri değil de implantı kabul ettiği durumda radyolojik incelemeler yapılır ve sonrasında tedavi planlaması belirlenir. Hangi bölgelere ve kaç adet implant yerleştirilmesi gerektiği çok iyi planlanmalıdır. İmplant cerrahisi diğer tüm diş tedavilerinde uygulanan lokal anestezi ile yapılmaktadır. Bir implantın yerleştirilmesi ortalama 5-10 dk sürmektedir. İmplant yerleştirildikten sonra implantla kemiğin birbirine kaynaşması(osteointegrasyon)  için bekleme zamanına geçilir. Bu süre üst çenede 3 ay, alt çenede 2 aydır. Ancak kemiğin yeterli sertlikte olmaması, kemik greftleri ve membranlarının kullanıldığı durumlarda bu süre uzamaktadır.

İmplant Operasyonları Sonrası Ağrı

İmplant operasyonlarında teknoloji artık o kadar ilerlediki çok kısa sürede implant yerleştirilebiliyor. Dolayısyla daha az ısı, daha az travma operasyon sonrası ağrıyı minimum seviyeye indirmektedir.

İmplantların Ömrü Ne Kadardır?

Eğer her şey optimum seviyede olursa, ağzında 30 yıldır implantla yaşayan hastalar vardır. İmplantın ömrü, hastanın ağız hijyenine, bakım kontrol periyoduna, sistemik hastalıkların mevcut olup olmamasına ve en önemlisi de yapılan üst protez kısmının başarılı yapılmasına bağlıdır.

Vücudum İmplantı Reddeder mi?

İmplantın, organ nakillerindeki gibi yabancı madde reaksiyonu gösterip, antijen üretip reddetme durumu yoktur. Titanyum materyalinin insan vücudu için herhangi bir yan etkisi yoktur. Tabiki bazen implant kayıpları da olabilmektedir. Ancak bu farklı nedenlere bağlıdır. Önemli olan doktorunuzun bu nedeni belirleyip, sorunu çözdükten sonra tekrar implant yerleştirmesidir.

İmplant Bakımını Nasıl Yapabilirm?

İmplantlara, doğal dişlerin 3 katı fazlası bakılmalıdır. Mutlak suretle ağız duşu kullanılmalıdır. İmplant çevresinde kemik kaybı olmaması için yemek artığı kalmamalıdır. Aksi takdirde doğal kemik kaybıyla birlikte doğal dişler kaybedildiği gibi, implant kayıpları da yaşanabilir. Bir diğer önemli etken de sigaradır. Özellikle operasyon sonrası iyileşmeyi bozduğu için kesinlikle içilmemesi gerekmektedir.

İmplant Uygulamaları Ne Kadar Sürer?

Yapılacak implant sayısına göre süre değişiklik göstermektedir. Tek implant yapımı yaklaşık 10 dk sürerken, tüm ağız implant yapılacaksa bu süre artacaktır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Gülsemin Koçak Görmüş

Uzm. Dt. Gülsemin KOÇAK GÖRMÜŞ, 1982 yılında Kars'ta doğmuştur. Lise öğrenimini 1999 yılında Kadıköy Fenerbahçe Lisesi'nde bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 2005 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Yüksek lisansını ise 2006-2008 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve "Farklı Işık Kaynakları Kullanılarak Uygulanan Beyazlatma Ajanlarının Diş Yüzeyi Üzerinde Etkileri" başlıklı tezi ile lisansüstü derecesini almıştır. 2005-2015 yılları arasında çeşitli kliniklerde Diş Hekimliği yapmış olan Uzm. Dt. Gülsemin KOÇAK GÖRMÜŞ, porselen veya kompozit lamina uygulamaları, diş beyazlatma, diastema kapatma, ortodontik tedavi, diş implant uygulamaları ve estetik diş hekimliği alanlarında başarılı t ...

Etiketler
İmplanta uygunluk
Uzm. Dt. Gülsemin Koçak Görmüş
Uzm. Dt. Gülsemin Koçak Görmüş
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube