İmplant ''sorular ve cevaplar''

İmplant ''sorular ve cevaplar''

İmplant nedir?
Diş implantları, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen vida şeklinde, titanyumdan yapılmış doku dostu, yapay köklerdir.

Hangi durumlarda implant uygulanabilir?  

Diş implantları genel olarak tek diş eksikliklerinde, birden fazla diş eksikliklerinde, tam dişsizlik durumlarında ve ortodontik ankraj amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Dişlerin çürük, dişeti hastalıkları ve diğer nedenlerden dolayı kaybından sonra kemik hacminde fizyolojik bir daralma gelişmektedir. Eksik dişlerin fonksiyonunu karşılamak için yapılan diş kesimleri ve köprüler de dişeti sorunlarını, çürük gelişimini beraberinde getirebilir. Bu durumların sonucunda yüzde destek kaybına bağlı estetik sorunlar, daha ileri durumlarda da protezlerin ağızda durmaması, rahat yemek yenememesi hasta üzerinde psikolojik bir baskı da oluşturabilir.

Diş eksikliği boşluklarına, komşu dişlere zarar verilmeden sabit dişlerin yapılabilmesini ve rahat bir gülümsemeyle iyi bir estetik görünümü sağlarlar. İstenen gıdalar yenilebilir. Oynayan, ağrıya sebep olan takma dişler, implantlarla daha rahat ve emin kullanılabilir.

Herkese implant yapılabilir mi?

Kemik gelişimini tamamlamış (18 yaşın üstünde olanlar) yeterli kemiği olan, genel sağlık sorunu olmayan (kontrol atında olmayan şeker hastası, radyo terapi görenler…)
herkese implant uygulanabilir. Erişkinler için üst yaş sınırı yoktur.

İmplant yapılabilmesi için yeterli kemiğimin olduğunu nasıl anlayabilirim? 

İmplant yaptırmak için başvuran hastalar da mevcut kemik hacminin tespit edilmesi için çeşitli teknikler vardır. En basit ve yaygın olan teknik panoramik radyografidir. Bu teknik vasıtasıyla implant için gerekli kemik hacminin var olup olmadığı 2 boyutlu bir bakış acısıyla elde edilebilinir. Ancak anatomik oluşumların yakın olduğu ve kemik hacminin az olduğu durumlarda dental tomografik tekniklerle kemik hacmi 3 boyutlu ve güvenilir olarak değerlendirilebilinir.

Diş çekiminden ne kadar süre sonra implant yaptırabilirim? 

İmplant uygulamaları diş çekimi sonrası matür bir hale gelmiş kemikte olduğu gibi, uygun durumlarda diş çekimiyle aynı anda yapılabilinir.

Operasyon sırasında veya sonrasında bir ağrım olacak mı? 

İmplant operasyonları lokal anestezi ile hiçbir ağrı ve rahatsızlık duyulmadan yapılabilmektedir. Operasyon öncesi antibiyotik uygulaması 3-4 gün için verilmektedir. Genellikle tek bir implant yerleştirilmesi 10 ila 15 dakika sürerken, komplike vakalar ve ileri cerrahi teknikler daha uzun sürmektedir. Dikişler 1 hafta sonra alınmalıdır. Operasyondan sonra herhangi bir diş çekiminden sonra da duyulabilecek hafif bir ağrı veya nadiren şiş olabilir. Bu durum, ağrı kesicilerle giderilebilir.

Protezin tamamlanması ne kadar sürer? 

İmplantlar yerleştirildikten sonra kemik ile direkt ve özel bir bağlantının olması için iyileşme sürecine ihtiyaç vardır. Bu süre implant bölgesindeki kemiğin yoğunluğu, kemik hacmi, implant sayısı ve implant üzerine gelen yüklerin miktarına bağlı olarak 1 ila 4 ay arasında değişebilir. Genellikle alt çenede 2 ay üst çene de de 3 ay yeterli olmaktadır. Bazı özel durumlarda implant üzerine yukarıda ki şartlar varlığında hemen yükleme yapılabilinir.

İmplant yapılmasından hemen sonra aylarca beklemeden hemen protez yapılıyormuş, bana da bu işlem uygulanabilir mi?

İmplant yerleştirilmesinden hemen sonra eğer uygun koşullara (yeterli miktarda kemik hacmi, kemik sertliğinin yüksek olması…) sahipseniz implant destekli protez yapılabilir. Ancak bu koşullara sahip olan hastaların sayısı oldukça azdır. İmplant yapılmasından sonra iyileşme süresince dişsiz kalmamanız için geçici protezler yapılabilir.

İmplantlar lazer kullanılarak yapılabilir mi?

Lazerin oral implantolojide kullanım alanı yumuşak dokuyla kısıtlıdır. 
 
İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?

Çekilmiş dişlerin olduğu kemik bölgelerinde zamanla kullanılmama atrofisine bağlı olarak kemik erimeleri gözlenir. Buna bağlı olarak yüz profilinde bir takım olumsuz değişiklikler olur. İmplantların yerleştirildiği bölgelerde kemik erimesi önlenmiş olur. Kısmi diş eksikliklerinde geleneksel yöntemlerle hazırlanan köprü restorasyonlarında dişlerin kesilmesi gerekirken, implant uygulamalarında sağlam dişlerinizin kesilmesine ve zarar görmesine gerek yoktur. İmplant üstüne yapılan total (damak), parsiyel veya sabit protezler hiç oynamaz. Özellikle implant destekli sabit protezler ile doğal dişlerinizde olduğu gibi çiğneyebilir, estetik görünüme sahip olabilirsiniz. 

İmplant tedavisinin bir garantisi var mıdır?

Yapılan bilimsel çalışmalarda implant başarısının % 96-98 arasında değiştiği gösterilmiştir. Nadir olarak implantların yerleştirilmesinden sonra kemiğe kaynaşma olmayabilir ve çıkarılan implantın yerine yeni bir implant tatbik edilebilmektedir. Her şahşın kendine göre bünyesel özellikleri olduğundan implantın başarısı garanti edilemez.

İmplant uygulamasının başarısız olması durumunda ne yapılır? 

İmplant uygulaması başarısız olursa, implant çıkarıldıktan sonra koşullar uygun olduğu takdirde yenisi yapılabilir.

Pahalı bir tedavi midir?

İmplant uygulamaları bir dizi karmaşık ve uzun süreli işlemlerin yapılmasını gerektirmektedir. İmplantların, ara parçaları ve üst yapı bileşenleri ekstra harcama gerektirmektedir. Dolayısıyla, implant uygulamaları rutin diş hekimi hizmetlerinden biraz daha fazla harcama gerektirir.

Eksik her diş için bir implant gerekir mi? 

Eksik dişiniz birden fazla ise implant uygulanacak bölgeye bağlı olarak tek bir implant iki veya üç diş yerine hizmet verebilir. 

İmplantlarıma nasıl bakacağım?  

İmplant destekli restorasyonlarında doğal dişlerde olduğu gibi günlük hijyen uygulamarına ihtiyacı vardır. Günlük fırça ve diş ipi kullanımının yanı sıra hekiminiz tarafından önerilen temizlik ürünlerini kullanmanız gereklidir. Bunun yanı sıra yılda en az bir kez genel kontrol için hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Dt Ali Osman Emiroğlu

Oral İmplantolog

 

 

                   

 

                    

 

 

 

 

 

           

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ali Emiroğlu

Dt. Ali Osman EMİROĞLU, Trabzon doğumludur. Lisans öncesi eğitimini Trabzon'da tamamlamıştır. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden 1994 yılında  mezun oldu. 

2000 yılından itibaren  Emident Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği kuruluşunda görev almaktadır. Halen Emident Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde sorumlu hekim olarak hizmet vermektedir.

Dt. Ali Osman EMİROĞLU, Ağız Cerrahisi ve Oral İmplantology Master Eğitimini tamamlamıştır.

Etiketler
İmplant tedavisi
Dt. Ali Emiroğlu
Dt. Ali Emiroğlu
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube