İmplant destekli sabit protezler ile hayat kalitenizi yükseltin

İmplant destekli sabit protezler ile hayat kalitenizi yükseltin

Yoksa siz hala yemek yerken protezin çıkmasından mı korkuyor ve elmayı gönül rahatlığı ile ısırmanın keyfini mi özlüyorsunuz? Her gece protezinizi çıkarıp temizlemek size çok mu zor geliyor veya gönül rahatlığı ile gülmeyi mi özlediniz? Üzülmeyin çünkü implant destekli sabit protezler tüm bu ve benzeri sorunlarınız ortadan kalkıyor!!

İmplant, kaybedilen organ ve dokuların yerine yerleştirilen, bu organ ve dokuların görevini yapan yapay organ ve dokulardır. Kalça ve omuz eklemi implantları uzun yıllardan beri en çok bilinen implant örnekleridir. İmplantların bir diğer tipi de dental implantlardır. Dental implantlar, çok ileri teknoloji ile titanyumdan hazırlanmış ve çene kemiğine küçük bir operasyon ile yerleştirilen suni diş kökleridir.

Doğal dişler kaybedildiği zaman çene kemiği ve dişeti içerisine dişlerin köklerinin yerini alacak bu suni diş köklerinin üzerine implant üst yapısı sabitlenir . Böylece implantlar dişlerini kaybetmiş insanların gülmesini, konuşmasını, iyi ve rahat şekilde çiğnemesini ve estetik bir görünüme sahip olmalarını sağlarlar.

İmplantlar kron, köprü veya hareketli diş protezleri uygulanarak yapılan klasik tedavilerde karşılaşılan bir çok problemi ortadan kaldırmaktadır. Örneğin tek diş eksikliğini gidermek için yapılan klasik köprü yönteminde eksik dişin her iki yanındaki sağlam dişlerin kesilmesi gerekmektedir. Bu da ilerleyen yıllarda kesilen dişlerin kaybına kadar gidebilen pek çok problemi de beraberinde getirebilmektedir. Oysa bu boşluğun implantla doldurulması çok daha estetik ve sağlıklı sonuçlar ortaya çıkarır ve hiçbir dişiniz zarar görmemiş olur.

İmplant tedavileri özellikle hiçbir dişi olmayan ve total protez kullanmakta olan hastalar için son derece yüksek konfor sunmaktadır. Vakanın durumuna göre alt ve üst çenelere 6 yada 8 adet implant uygulaması ile tamamen sabit protezler yapılarak kişilerin yaşam kalitesi çok yükseltilmektedir. Sadece iki adet implant ile çok daha stabil total protezler yapılabildiği gibi implant sayısı artırılarak tamamen sabit, son derece estetik, özgüveni artırıcı protezler yapılabilmektedir. Bu noktadan bakıldığında, tüm ark implant üstü sabit restorasyonlar ile rehabilite edilecek total dişsizlik vakaları implantolojinin en zor vakalarıdır ve bu tip vakalarda klinisyenin bilgi ve deneyimleri başarıda büyük rol oynamaktadır

Bu gün itibari ile implantolojide en çok tartışılan konu implantların hemen diş çekiminin yapıldığı gün uygulanması ya da implantın yerleştirildiği gün hemen yüklenmesi ve estetik için yapılacak ileri uygulamalardır. Uygun kalitede kemik varlığında hemen hemen hiç bir kesi yapmadan, dikiş atmadan, implantlar yerleştirilebilmekte, aynı gün üzerine sabit protezler takılabilmekte ve klasik 2 ila 6 ay arası olan bekleme süresi ortadan kaldırılmaktadır. İmplantolojide bu yaklaşım çok yüksek bilgi birikimi ve deneyim gerektirmektedir.

Bu gün artık implantların ömür boyu hizmet edeceği kabul görmüştür. Bilimsel çalışmalar günümüzde implant başarısının %98'lerde olduğunu göstermektedir. Yapılan çalışmalar ve pratik tecrübeler implantı destekleyecek yeterli yoğunlukta, sağlıklı çene kemiği varlığında implantların en iyi şekilde amaca hizmet ettiğini göstermiştir. Günümüzde piyasa da mükemmele çok yakın, 45-50 yıllık klinik takipleri bulunan implantlar olduğu gibi nispeten yeni implant markaları da bulunmaktadır. Ancak günümüzde sağlıklı olarak yapılmış implantların hayat boyu hizmet edeceği kabul edilmekte ve pek çok marka hayat boyu garanti vermektedir.Dental implantların uzun dönem başarısı, implantın etrafındaki kemik ve dişetinin sağlıklı olmasına da bağlıdır. İmplantları olan hastalar implantlarını temiz tutmalı ve implantın sağlığını tehdit eden problemleri doğrulatmak amacıyla kontrol için düzenli olarak diş hekimine gitmelidir.

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek

Uzm. Dr. Dt. Tolga GÜLÇİÇEK, 1977 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından  1995 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Yine Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde açılan uzmanlık sınavını birincilikle tamamlayarak Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda uzmanlık eğitimine başlamıştır. 2002 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 8 ay süren Anesteziyoloji, KBB ve Plastik Cerrahi Anabilim dallarındaki rotasyon eğitimini takiben eğitimine 6 ay İngiltere Londra’da devam etmiş, 2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri, University of Michigan Hospital ve Mott Children Hospital’da misafir öğretim görevlisi olarak bulundu. Prof.Dr. Joseph I. Helman ve 2010 yılında kayb ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Diş
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube