İmplant

İmplant
Eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacı ile çene kemiğine yerleştirilen ve titanyumdan hazırlanmış yapay diş köküdür. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece, ister tek diş, isterse birden fazla diş eksikliğinde kemik implant için uygun kalınlık ve yükseklikte ise tüm vakalarda uygulanılabilmektedir.
 
İmplant uygulaması sırasında uygulanacak bölge bölgesel olarak uyuşturulur, kemik içinde üzerine yapılacak dişe ve mevcut kemiğe uygun bir şekilde yuva hazırlanır. Hazırlanan yuvaya implant yerleştirilir. İmplantın uzeri dişeti ile kapatılır, ortalama 2 ay beklenildikten sonra hazırlanacak olan protez dişler için implant üzerindeki dişeti açılır ve protez yerleştirilir. Uygun anestezi alında tüm bu işlemler ağrısız bir şekilde tamamlanılır. İmplantın başarısını arttırmak amacı ile günümüzde 3 Boyutlu Planlama Programları kullanılmaktadır. İmplant yapılacak olan bölgeden alınan tomografi üzerinde implant için en uygun bölge bilgisayar ortamında planlanabilmektedir. 3 boyutlu ortamda planlama yapılan implantların üst yapıları da daha başarılı ve estetik olmaktadır.
 
Uygulanacak bölgenin kemik kalitesi, uygulama yapan hekimin bilgi ve becerisi kadar uygulanacak olan implantın kalitesi de çok önemlidir. İmplant cerrahisi sonrası erken dönemde enfeksiyon riskine karşı antibiyotik kullanımı, hastaya ağız hijyeninin önemi anlatılmalıdır. İleri dönemlerde de kötü ağız hijyeni enfeksiyona sebep olabilir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Emek Erdem

Etiketler
Titanyum
Dr. Dt. Emek Erdem
Dr. Dt. Emek Erdem
Gaziantep - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube