İmplant.

İmplant.
İmplant nedir?

İmplant, eksik dişlerin yerine konması amacıyla çene içerisine yerleştirilen çoğunlukla vida şeklinde yapay bir diş köküdür. Çene kemiği titanyumu vücudun bir parçası olarak algıladığından implantlar çoğunlukla titanyumdan yapılmaktadır.

Hangi durumlarda implant yapılmalıdır?

Diş eksikliği olan kişiler fonksiyonel ve estetik birçok sorun yaşamaktadırlar. Diş eksikliğinde etkin bir çiğneme yapılamamaktadır. Diş kaybı kapanışın da değişmesine neden olduğundan çene ekleminde sorunlara neden olabilir. Ayrıca oluşabilen estetik problemler ve konuşma bozuklukları nedeniyle kişilerin kendilerine güvenleri de etkilenebilmektedir.

İmplantlar, dişlerini periodontal hastalık, çürük, travma ya da başka bir nedenle kaybetmiş kişilerde iyi bir ağız sağlığı için ideal bir seçenektir. Dişlerin eksik olduğu bölgelerde zamanla çene kemiğinde erime meydana gelir. Diş çekimini takiben implantın uygulanması bu erime miktarını önemli ölçüde azaltmaktadır. Komşu dişlerden destek almadığından geleneksel köprülere göre daha koruyucu bir uygulamadır. Çenelerde en sondaki dişlerin eksik olduğu durumlarda sabit bir protez yapılamadığında, hareketli (kişi tarafından takıp çıkarılan) bir protez tercih edilmediğinde ya da tamamen dişsiz ağızlarda çene kemiği silikleştiğinden total protez kullanımı zorlaştığında ve protezin ağız içerisinde oynamasını engellemek amacıyla da implantlar uygulanmaktadır.

Kimlere implant uygulanabilir?

Genel sağlık durumu iyi olan, sağlıklı dişetleri ve çene kemiğinde implantları destekleyebilecek oranda kemik bulunan, iyi bir ağız bakımı yapan bireyler implant adayı olabilirler. Bazı durumlarda kemiğin miktarı implant yerleşimi için yeterli olmaz. Eğer kemik kaybı fazla ise ileri teknikler uygulanarak implant yerleştirilmesi için uygun alt yapı sağlanarak implantlar yerleştirilebilir.

Kimlere implant uygulanamaz?

Baş ve boyun bölgesine radyoterapi uygulanmış bireyler kemik büyüme ve gelişimini tamamlamamış genç bireyler, sigara kullanımı ağız içindeki yara iyileşmesini baskıladığından ve implant başarısını düşürdüğünden sigara kullanımı çok fazla olan bireyler implant için uygun aday değillerdir. 
Diyabet, yüksek tansiyon, hemofili ve otoimmun hastalık gibi sistemik hastalıkları bulunan, bifosfonat, kortikosteroid veya immun sistemi baskılayıcı ilaç kullanan bireylerin sağlık durumları doktorlarıyla konsültasyon yapılarak uygun şartlar oluşturulabilirse implant uygulanabilmektedir.

İmplantların uzun ömürlü olabilmesi nelere bağlıdır?

İmplantlar da dişler gibi dişeti ve kemik ile ilişkidedir ve bu yapılarda oluşabilecek rahatsızlıklar implantları etkileyebilmektedir. İyi bir ağız bakımı yapılamadığında implantların çevresindeki dişeti iltihaplanarak doğal dişe benzer şekilde dişeti hastalıklarının oluşmasına ve implantların kaybedilmesine varan sorunlara neden olabilir. Doğal dişlere olduğu gibi implantların çevresine de doğru bir ağız bakımı uygulayıp rutin kontrollerinize gidebilirseniz implantlarınızı uzun bir süre sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.

İmplant uygulaması nasıl yapılmaktadır?

İmplant uygulaması genellikle iki aşamada gerçekleştirilir. Daha ileri cerrahi uygulama gerektirmeyen standart bir implant uygulaması için ilk aşamada implant yerleştirilecek bölgeye lokal anestezi yapılarak bölgenin anestezisi sağlandıktan sonra dişeti dikkatlice kaldırılır. Daha önceden belirlenmiş olan kemik kalınlığı ve yüksekliğine uygun olarak implant için kemikte yer hazırlanarak yerleştirilir. İmplant uygulamasının ikinci aşamasında implantın kemik ile bütünleşmesi için kemiğin durumuna ve uygulanan çeneye göre belli bir süre beklendikten sonra üzeri kapalı olan implantın üzeri açılarak dişi taklit eden kısım yerleştirilir ve protez işlemlerine başlanır.

İmplant yerleştirildikten sonra proteziniz ne zaman yapılabilir?

İmplantların yerleştirildikten sonra kemik ile kaynaşması (osteointegrasyon) için, eğer ileri uygulamalar yapılmamış ise, üst çenede 4-6 ay, alt çenede 1-3 ay bekleme süresi gerekmektedir. Günümüzde kullanılan implantların yüzey özelliklerinin gelişmesiyle, eğer implant kemiğe bağlı olarak yeterli kuvvet ile yerleştirilebilmiş ise fonksiyona geçmeyen veya bazı durumlarda fonksiyonda olan geçici implant üstü protezler yapılabilmektedir. İmplant üstüne yapılacak protezin zamanını belirleyen birçok faktör vardır. Diş hekiminiz ayrıntılı değerlendirme sonrası doğru zamanlamayı sizin beklentilerinizi de dikkate alarak belirleyecektir. 

İmplant uygulaması sonrası nelere dikkat edilmelidir?

İlk gün ağzınızı kuvvetli bir şekilde çalkalamayınız.

İşlem sonrası uyuşukluğunuz geçmeden yemek yemeyiniz. Sert ve asitli gıdalardan uzak durunuz.

İşlem sonrası ilk iki gün sıcak yiyecek ve içeceklerden, sıcak ortamlardan uzak durunuz.

İşlem sonrası ilk gün belirtilen şekilde bölgeye buz uygulaması yapınız. 

Diş hekiminizin reçete ettiği ilaçları düzenli olarak kullanınız.

İlk hafta kesinlikle sigara içmeyiniz.

Kanamanız olursa temiz bir gazlı bez ile bölgeye 10 dk. hafifçe baskı uygulayınız. Kanama devam ediyorsa diş hekiminiz ile iletişime geçiniz.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Cem Reşat Ustaoğlu

Etiketler
İmplant nedir?
Dr. Dt. Cem Reşat Ustaoğlu
Dr. Dt. Cem Reşat Ustaoğlu
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube