İlişkide yaşanan tartışmalar, ilişkiyi olgunlaştırıyor!

İlişkide yaşanan tartışmalar, ilişkiyi olgunlaştırıyor!

Mutlu bir aile kurmak herkesin isteğidir. Bu sebeple ülkemizde ve dünyada evlilik müessesesi çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü mutlu ve huzurlu bir aile kurmak demek gelecek nesillere de mutluluk bırakmak anlamına gelmektedir. Peki, mutlu bir ailenin özellikleri nedir, bir aile içinde neler olursa o aile mutlu ve huzurlu olabilir?

Mutlu bir ailenin ilk özelliği kuşkusuz saygı ve sevgidir. Eşlerin birbirine olan sevgisi ve saygısı sağlıklı bir aile ortamının temelini oluşturur. Bununla birlikte eşlerin birbirleri ile dayanışma içinde olması, güven ve sadakat duygusunun var olduğu, görev ve sorumlulukların bilindiği ve sağlıklı bir iletişim ortamının varlığı da mutlu ailenin özellikleri arasında sayılabilir. Bu özelliklerin bir arada bulunduğu bir aile ortamında hem eşlerin hem de yetişecek çocukların ruh sağlığı daha sağlam olur. Aile oluşturmanın temel yapı taşları olan bu özelliklerin eksikliği ise aile içindeki tüm bireylerin ruh sağlığını olumsuz yönde etkiler.

İlişki içinde eşlerin birbirine saygı duyması, tarafların kendilerini birey olarak daha güvenli hissetmelerini sağlar. Karşılıklı saygı ile birlikte de ilişki çiftlerin bireysel alanlarının var olduğu güvenli bir ortama dönüşür. Çiftlerin birbirlerine duydukları saygının sevgi ile pekişmesi de ilişkinin güçlenmesini sağlar. Çünkü ilişki içinde çiftler birbirini sevdiği zaman hem ilişkinin hem de eşin iyiliği düşünülür. Sevgi ve saygının birleşimi de çiftlerin ilişki içindeki görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyi sağlar.

Çiftler arasında sevgi ve saygının tam olması çiftlerin hiç tartışmayacağı anlamına gelmez. Sağlıklı bir ilişkinin güçlü dinamiklerinden bir tanesi de çiftler arasında yaşanan tartışmalardır. Çünkü sağlıklı bir ortamda meydana gelen tartışmalar her iki tarafa da yeni bir deneyim kazandırır. Çözümsüz problemler de kişilere diğer insanları olduğu gibi kabullenmeyi öğretir.

İlişki içinde yaşanan tartışmaların daha sağlıklı bir hale getirilmesi için öncelikle eşlerin birbirini dinlemesi gerekmektedir. Eşler birbirini anlamak için dinler ve empati yaparak karşı tarafı anlamaya çalışırsa yaşanan problemler kısa zaman içinde çözüme kavuşturulur. Peki, sağlıklı bir tartışma ortamı nasıl yaratılır? 

Öncelikle rahatsız olduğunuz konuyu konuşmak için kendi duygu durumunuzu kontrol edin. Eğer çok öfkeli iseniz, sakinleşmek için kendinize biraz zaman verin.

Sakinleştikten sonra rahatsız olduğunuz konuyu eşinizle konuşmak için, durumu kendi duygularınızı ve düşüncelerinizi aktararak ifade edin. “Sen bana bunu yaptın, böyle dedin” şeklinde bir konuşma tarzı yerine olayla ilgili düşüncelerinizi anlatın. Yani “Ben” dilini kullanın.

Yaşadığınız durumu kısaca özetledikten sonra bu durumun size kendinizi nasıl hissettirdiğini açık bir dille ifade edin.

Son olarak yaşadığınız durum ile alakalı kendi çözüm yönteminizi eşinize sunun ve onun için uygunluğunu ve onun başka bir önerisi olup olmadığını sorun.

Bu şekilde bir tartışma düzeni oluşturarak yaşadığınız problemleri kısa süreler içinde çözüme ulaştırabilirsiniz. Aynı zamanda ilişkinizin de bu tartışmalar sayesinde olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz.

Unutmayın, yaşanılan ilişki her iki tarafın da kendisini rahat ve güvende hissettiği bir ilişki olmalıdır.

Psikolog Gonca BAĞLAR

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Gonca Bağlar

Etiketler
İletişim hataları
Psk. Gonca Bağlar
Psk. Gonca Bağlar
Eskişehir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube