İlişki sonrası acil korunma (acil kontrasepsiyon)

İlişki sonrası acil korunma (acil kontrasepsiyon)

Acil korunma kontrolsüz veya planlanmamış ilişki sonrası gebeliği önlemek için uygulanan bir yöntemdir. Herzaman baş vurulan bir yöntem değildir. Başarı şansı yüzde yüz olmayıp uygulandığı halde bile gebelik devam edebilir. Tecavüz, kondom yırtılması, geri çekilme yönteminin tam başarılamaması gibi hallerde uygulanabilir.

Acil Korunma (Kontrasepsiyon) Yöntemleri 
Kendi kendine doktor kontrolü olmadan uygulanacak bir yöntem değildir. İstenmeyen yan etkiler oluşturabilir. Piyasada ertesi gün hapı olarak bilinir. İlişkiden sonra 72 saat içinde kullanılabilir. Ancak ne kadar erken kullanılırsa etkisi o kadar fazla olur. Rahim içi ortamını bozarak gebeliğin yerleşmesini engellediği düşünülmektedir. Başarı oranı en çok %95 tir. En sık yan etkisi bulantı ve kusmadır.(%50). Leke tarzı kanamada görülebilir. 

Hormonal Korunmada ile İlgili Uyarılar 
Bu haplar sadece oluşmamış gebelikleri engeller.  Var olan gebeliği sonlandırmaz. Ertesi gün hapları kürtaj ya da düşük hapı değildir, gebelik durumunda kullanılmamalıdır. 

Ertesi gün hapları sadece korunmasız ilişki sonrası kullanılmalıdır. Rutin olarak kullanılmaz. Adet düzensizlikleri ile ilgili pek çok problemlere yol açabilir. 

ACİL KORUNMADA SPİRAL (RİA) KULLANIMI

İlişki sonrası 3 gün içinde RIA takılırsa gebelikten korunma sağlanabilir. Başarı oranı çok yüksektir.T ubalarda oluşan gebelik tubal hareketlerle rahme ulaştığında ortamda spiral varsa yerleşemez. Gebelik engellenmiş olur.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Osman  Özyurt

Op. Dr. Osman ÖZYURT, 6 Mayıs 1970 tarihinde Rize - Ardeşen'de doğmuştur. 1975-1983 yılları arasında Ardeşen'de ilk ve orta öğrenimini, 1983-1986 yılları arasında ise Trabzon Lisesi'nde lise öğrenimini tamamlamıştır. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1992 yılında başarıyla mezun olmuş ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Süleymaniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde yapmış ve 1997 yılında  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  1997-1999 yılları arasında Harita Genel Komutanlığında askerlik vazifesini yerine getirmiş olan Op. Dr. Osman ÖZYURT, 1999 yılında ihtisasını da almış oluğu Süleymaniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ürojinekoloji, Colposkopi, Histereskopi departmanında 3 yıl  görev yapmıştır. Bu sırada sayısız Laparosko ...

Etiketler
Hormonal korunma ve hamilelik
Op. Dr. Osman  Özyurt
Op. Dr. Osman Özyurt
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube