İlaçlı rahim filmi (histerosalphingografi) nedir?

İlaçlı rahim filmi (histerosalphingografi) nedir?

Rahim ağzından bir alet yardımıyla rahim içine ilaç verilip tüplerin ve rahim içinin araştırıldığı bir yöntemdir.

Histerosalphingografide özel bir sıvı rahim içine verilir. Böylece rahmin ve tüplerin yapıları, açık olup olmadığı, eğer tıkanıklık, rahimde yapışıklık varsa nerede olduğu görülür.Rahim içine büyüyen myom,polip varsa görülebilir.

Histerosalphingografi ( İlaçlı Rahim Filmi ) Hangi Durumlarda Uygulanır?

Gebe Kalamama durumlarında:

Tüplerin açık olup olmadığı,rahim içinde bir sorun olup olmadığının tespitinde.

Aschermann Sendromu:

Rahme uygulanan bir müdahale sonrasında (kürtaj gibi) adet kanamalarının kesilmesi durumunda rahim ağzı ve kanalındaki muhtemel bir tıkanıklığın veya rahim içindeki muhtemel bir yapışıklığın (Aschermann sendromu) değerlendirilmesinde.

Rahimde perde,bölmeden şüphelenilen durumlarda:

Özelikle tekrarlayan düşüklerde bu tetkik önerilir,böylece rahim içinde düşüğe neden olan bir oluşum var mı,kontrol edilir.

Rahimde doğumsal kusurlardan şüphelenildiğinde:

Çift rahim,rahmin normalden küçük olduğu doğumsal anomalilerde.

Rahim İçine Doğru Büyüyen Polip, Myom Gibi Oluşumlardan Şüphelenildiğinde Histerosalphingografi ( İlaçlı Rahim Filmi ) Nasıl Uygulanır?

HSG ( Histerosalphingografi ) genellikle SEDASYON adı verilen anestezi altında çekilir, çünkü ağrılı bir işlemdir. Steril koşullarda vajina temizlendikten sonra, rahim ağzı tenekulumla sabitlenir, rahimağzı kanalına özel bir alet yerleştirilir. Ve birkaç aşamada basınç uygulanarak kontrast madde adı verilen özel bir sıvı aletin içinden rahme doğru verilir. Bu sıvı röntgen filminde bulunduğu yerlere radyoopak yani beyaz bir görünüm kazandırır. Sıvı verilmesi esnasında ya belli aralıklarla tek tek röntgen filmleri alınır veya floroskopi adı verilen yöntem kullanılarak ekrandan sıvının geçişi sürekli olarak izlenir ve kaydedilir.Sonrasında yorumlanır.

Histerosalphingografi ( İlaçlı Rahim Filmi ) Ne Zaman Uygulanır?

Histerosalphingografi ( HSG, İlaçlı Rahim Filmi), prensip olarak adet kanamasının tümüyle bittiği bir zaman diliminde uygulanır. Bunun nedeni ise; bir yandan adet kanamasının rahim içinden tüplere ve buradan da karın boşluğu içine dolmasının yaratacağı sorunlara engel olmak, öte yandan rahim içinde gelişebilecek muhtemel bir gebeliğe zarar vermemektir.HSG filminden önce mutlaka bir jinekolojik muayeneden geçmek gerekmektedir.Enfeksiyon bulguları açısından bir durum saptanırsa,enfeksiyon tedavi edilene kadar işlem yapılmaz.

HSG bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı veya Radyoloji Uzmanı tarafından uygulanabilir. Rapor verme yetkisi ise Radyoloji Uzmanı'na aittir.

Histerosalphingografi ( İlaçlı Rahim Filmi ) Komplikasyonları Nelerdir?

Enfeksiyon, rahmin delinmesi ya da yırtılması, verilen ilaca aşırı duyarlılık nadir görülen komplikasyonlardandır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Didem Kurban

Op. Dr. Didem KURBAN, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2003 Yılından itibaren bir çok devlet hastanesi ve özel hastanelerde görev almış olan Op. Dr. Didem KURBAN, 2011 - 2014 yılları arasında Özel HRS Hastanesi'nde, Tüp Bebek alanında deneyim sahibi olmuştur. 2014-2016 yılları arasında ise, Prof. Dr. Özgür Deren ile normal ve riskli gebelikler üzerine çalışmıştır. Ulusasl ve uluslararası dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunan Op. Dr. Didem KURBAN, aynı zamanda bir çok eğitim ve kurs programı sertifikasına sahiptir. İyi derecede ingilizce ve al ...

Etiketler
Histerosalphingografi ( ilaçlı rahim filmi ) komplikasyonları
Op. Dr. Didem Kurban
Op. Dr. Didem Kurban
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube