İkili tarama testi

İkili tarama testi

Gebelikte ikili tarama testi nedir?

Anne kanından alınan örnekte Beta-HCG ve PAPP-A (Pregnancy Associated Plasma Protein A) düzeyleri ölçülerek annenin yaşı ve diğer bazı özellikleri bilgisayar yardımıyla değerlendirilerek anne karnındaki bebeğin trizomi 21 (Down sendromu) ve trizomi18 (Edwards sendromu) riskini değerlendirmek için kullanılan prenatal testtir.

İkili kombine test nedir?

Eğer İkili Testte bebeğin ense kalınlığı da eklenirse testin doğruluk oranı artar, bu teste İKİLİ KOMBİNE TEST denir. Yani Kombine test, ikili test ile ense kalınlığının kombine edilmesi sonucu yapılan testtir. İkili test taraması ile Down Sendromlu bebeklerin % 65'i tespit edilebilirken, kombine test ile % 85'i tespit edilebilir.

Test sonucu neyi belirler?

Her iki test de Down Sendromlu bebeklerin tamamını tespit edemez, Down Sendromlu bebek taşıyan gebeliklerin bir kısmında bu testlerin sonucunda risk yüksek gelmeyecektir, normal gelecektir. İkili Test sonucunda bu kromozal anomalilerin bebekte kesin olarak var olup olmadığı tespit edilemez sadece bebekte bu anomalilerin olma riski normalden yüksek mi değil mi sorusunun cevabı alınır. Eğer risk normalden yüksek çıkarsa bebekte bu anomalilerin kesin var mı sorusunun cevabını almak için ileri kesin tanı testleri yapmak gerekir.

İkili kombine test ne zaman yapılır?

Gebelikte İKİLİ KOMBİNE TEST 11-14. gebelik haftaları arasında yapılır.

İkili testte risk nasıl değerlendirilir?

İKİLİ TEST sonucunda DOWN SENDROMU için yüksek risk sınırı 1/270 kabul edilir. Yani sonuç 1/270'den büyük çıkarsa (örneğin 1/200) bebekte Down Sendromu olma riski normalden yüksektir ancak bebek normalde olabilir. Kesin tanı için CVS veya AMNİOSENTEZ testleri uygulanmalıdır.

İKİLİ TEST sonucunda EDWARDS SENDROMU (Trisomi 18) için yüksek risk sınırı 1/100 kabul edilir. Yani sonuç 1/100'den büyük çıkarsa (örneğin 1/80) bebekte EDWARDS SENDROMU olma riski normalden yüksektir ancak bebek normalde olabilir. Kesin tanı için CVS veya AMNİOSENTEZ testleri uygulanmalıdır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Melik Yazır

Op. Dr. Melik Yazır, 26.06.1968 tarihinde Manisa'da dünyaya geldi.  İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimlerini Manisa' da tamamlamasının ardından tıp eğitimini Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürdürdü ve 1993 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Yazır, mecburi hizmetini Batman'da tamamlamasının ardından 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde ihtisasına başladı ve Perinatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oktay KADAYIFÇI'nın asistanlığı görevini yürüttü. İhtisasını 1998 yılında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Prof.Dr.Atilla KÖKSAL şefliğindeki 3.Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinigi'nde tamamlayan Dr. Yazır, 1999 yılında Turgutlu Devlet Hastanesi'nde göreve başladı. Dr. Yazır 2000 yılında Kıbrıs Girne Askeri Hastanesinde askerlik hizmetini tamamlamasının ardında ...

Etiketler
Gebelikte ikili tarama testi nedir?
Op. Dr. Melik Yazır
Op. Dr. Melik Yazır
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube