İdrardan kan gelmesinin nedenleri nelerdir? idrar kanaması olan kişilere hangi testler yapılmalıdır?

İdrardan kan gelmesinin nedenleri nelerdir? idrar kanaması olan kişilere hangi testler yapılmalıdır?

İdrardan kan gelmesine hematüri denir.  Hematürinin iki tipi vardır; idrar rengini  kırmızıya değiştiren kanamalara makropskopik hematüri,  idrarda renk değişikliği olmadan sadece  idrar tahlili ile tespit edilen kanamalara ise mikroskopik hematüri denilmektedir.  İdrarda kanaması olan hastaların idrarı kola veya çay renginde de olabilir. Hematürinin en önemli nedenleri mesane kanseri, böbrek kanseri, böbrek-üreter-mesane taşları, üriner sistem tüberkülozu, üriner sistem enfeksiyonları, böbreğin nefrolojik hastalıkları ve prostat hastalıklarıdır.

Hematüri erişkinlerde olduğunda mesane ve böbrek kanseri kanserleri akla getirilmelidir. Özellikle ağrısız, pıhtılı makroskopik hematüri aksi kanıtlanıncaya kadar mesane kanseri olabileceği bilinmelidir. Hematüri genellikle aralıklı olmaktadır. Sürekli her idrarda olmayabilir, hatta sadece bir kez olabilir. Bu nedenle ihmal edilmemeli bir kez olsa bile derhal doktora başvurulmalıdır.

Hematüri ile başvuran hastalara eşlik eden semptomlar da önemlidir.  Ağrı, pıhtılı kanama,  idrar yanması, prostat şikayetlerinin varlığı ayırıcı tanıya götürebilen eşlik eden önemli semptomlardır. Ayrıca kanamanın idrarın hangi kısmında (başlangıç veya son kısmı gibi) olduğu da doktorun bilmesi gereken önemli bir ayrıntıdır.

İdrarda kanamanın en sık nedenlerini oluşturan hastalıklar nelerdir?

Mesane kanserinde hematüri en önemli semptomdur. Mikroskopik veya makroskopik olabilir Erişkinlerde ağrısız hematüride ilk akla gelmesi gereken mesane kanseridir. Kanama pıhtılı olabilir. Enfeksiyon ilave olduğunda veya ilerlemiş durumlarda idrar yaparken yanma eşlik edebilir.

Böbrek kanserlerinde genellikle mikroskobik hematüri görülür. Ancak tümör kitlesi böbreğin idrar kanalına açılmışsa makroskopik hematüride görülebilir. Yan ağrısı ve böğürde ele gelen kitlede nadiren eşlik eden septomlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Böbrek-üreter-mesane  taş hastalığında hematüri genellikle mikroskobiktir. Taşlar üriner sistemde tıkanma yapmışsa kolik tarzı yan ağrısı görülür.

Enfeksiyonlarda kanama genellikle mikroskopiktir ancak idrar sonunda makroskopik hematüride görülebilir. İdrar yaparken yanma belirgindir.

Benin Prostat hipertrofisi ve Prostat Kanserinde kanama genellikle ileri evrede görülmektedir.

Hangi radyolojik testler kullanılmalıdır?

Ultrasonografi ilk başvurulan radyolojik testtir. Ancak ultrason sonucu normal olan hastalar tomografi veya MRI  yapılması gerekmektedir. Özellikle ağrısız makroskopik hematürisi olan veya tekrarlayan (üç testin ikisinde) mikroskobik hematürisi olan 40 yaş üstü, sigara kullanan kişilerde mesane kanseri açısından tüm radyolojik testler normal olsa bile sistoskopi yapılmalıdır.  

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tolga Akman

Prof.Dr, Tolga AKMAN, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2009-2011 yılları arası Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2011- 2014 yılları arası Bezmialem Vakıf Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalında Yardımcı Doçent olarak görev yapmış olan Prof.Dr. Tolga AKMAN, 2014 tarihinde ise Doçent doktor ünvanını kazanmıştır. Mesleki çalışmalarına Özel Bahçelievler Medicana Hastanesi'nde devam etmektedir.

Prof.Dr, Tolga AKMAN, İstanbul Tabip Odası, Türk Üroloji Derneği, Türk Androloji Derneği, European Association of Urology, European Society for Sexual Medicine üyesidir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Prof. Dr. Tolga Akman
Prof. Dr. Tolga Akman
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube