Huzursuz bacak sendromu nedir?

Huzursuz bacak sendromu nedir?

HUZURSUZ BACAK SENDROMU NEDİR?

Huzursuz Bacak Sendromu otururken veya yatınca bacaklarda bir rahatsızlık hissi ile ortaya çıkan, genellikle hastalar tarafından tam olarak ifâde edilemeyen ancak uyluk, baldır, bacak ve ayaklarda, hatta bazı hastalarda kollarda ürperme, kaşınma, ağrı, sızı, ezilme hissi, yanma, karıncalanma, hareket ettirme ihtiyacı, uyuşma ve benzerleri gibi hislerle ifade edilebilen bazı hastaların ise kas krampı ile karıştırabildikleri bir hastalıktır.

KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Her yüz kişinin biri ile beşinde rastlanacak kadar sık rastlanan bir rahatsızlıktır. İleri yaşlardaki kişilerde bu oranda artış görülmektedir.

Sebebi tıbbi olarak tam bilinmemektedir. Her üç hastanın birinde ailevi yani genetik geçiş gözlenir. Merkezi sinir sisteminde bir problem olduğu düşünülmektedir. Demir eksikliği anemisi (Kansızlık), şeker hastalığı, gebelik ve kanser sebep olarak belirlense de hastaların % 95'inde bir sebep bulunamamaktadır.

Bazı bulantı ilaçları, depresyon ilaçlarının çoğu ve kalsiyum kanal blokajı yapan ilaçlar (tansiyon ve kalp hastalarında kullanılır) Huzursuz Bacak Sendromu'nu daha da arttırabilir.

BELİRTİLER NELERDİR?

Şikâyetler günün ilerleyen saatlerinde  özellikle de geceleri ortaya çıkar.   Hasta şikâyetlerini anlatmakta güçlük çeker  ve  "bacaklarım kıpraşıyor", "gıdıklanıyor", "yanıyor", "karıncalar geziyor" ,''bacaklarım sıkılıyor''gibi cümlelerle yaşadığı sıkıntıyı anlatmaya çalışır.

Bu garip his; ağrı, karıncalanma, uyuşma ve çekilme şeklinde tanımlanmaktadır. Bacaklar hareket ettirilerek geçici bir rahatlama sağlanabilir. Hastalar akşamları TV seyredemezler, misafirliğe gidemezler ve en önemlisi  uykuya yattığında bacaklarındaki huzursuzluk hissinin harekete zorlaması nedeniyle uykuya dalamazlar, yataklarından kalkıp dolaşmak isterler.  Adetâ yatakla boğuşurlar. Aynı his gece yarısı uyanmalara ve uykuya dalma zorluğuna da yol açabilir. Bu hastalar uzun süreli istirahattan ve yolculuktan çok rahatsızlık duyarlar. Bu durum uykusuzluğa ve dolayısıyla gün içinde performans düşüklüğüne yol açar. 

NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Oldukça sık görülse de romatizmal hastalıklarla karıştırıldığından hastalığın teşhisi bazen uzun sürmektedir. Ağrının hareketle azalması ve istirahat ile tekrardan başlaması özellikle de akşam gece saatlerde ortaya çıkması bu hastalığın ayırıcı özelliğidir.

Hekim hastaya şu soruları yöneltir ve iki veya daha fazlasının cevabı evetse tanı konur.

Otururken veya uzanırken bacaklarınızda tanımlayamadığınız kötü bir his oluyor mu? Bu his nedeniyle bacaklarınızı hareket ettirmek ihtiyacı hissediyor musunuz?

Bacaklarınızı hareket ettirmek bu şikâyetleri azaltıyor mu?

Bu şikâyetleriniz  günün ilerleyen saatlerinde daha fazla mı oluyor?

Gündüz uykunuz gelir mi? Kendinizi uykusuz hisseder misiniz?

Uykuda bacaklarınızı veya kollarınızı ritmik olarak hareket ettirdiğiniz söylenir mi?

Ailenizde böyle şikâyetleri olan ve Huzursuz Bacak Sendromu tanısı konmuş kimse var mı?

NASIL  TEDAVi  EDİLİR?

Demir eksikliği gibi altta yatan bir neden var ise bunu tespit edip tedavi etmek Huzursuz Bacak Sendromu'nu da tedavi edecektir. Ancak bu durum çoğu zaman mümkün olamamaktadır. Sebebi belirsiz olan durumlarda ilaç tedavisi (epilepsi, Parkinson ilaçları) verilebilir.

Huzursuz Bacak Sendromu olan kişinin bacaklarını hareket ettirmesi, yataktan kalkıp dolaşması ya da masajla kısa süreli de olsa bir rahatlama sağlaması mümkün ise de; bu yöntemlerin sorunu geçici olarak giderdiği bilinmektedir.

Bu durumda da tedavi amacıyla yaşam şekli değişikliği önerileri ve ilaçlar ön plana çıkmaktadır. Ağrı kesici ilaçlar işe yarayabilir, ılık banyo ve masaj yapmak şikâyetleri azaltabilir, bacaklara sıcak veya soğuk (veya dönüşümlü olarak her ikisi birden) uygulamak hastayı bir miktar rahatlatabilir. Gevşemek için meditasyon yapmak bazı hastalarda işe yarayabilmektedir.

NÖRALTERAPİ VE HUZURSUZ BACAK SENDROMU

Huzursuz  Bacak Sendromu'nun sebebi tam olarak belirlenememiştir. Ancak sinir sisteminde bir aksaklık, bir dengesizlik, bir işlev aksaması olduğu düşünülmektedir. Vücudumuzun belirli noktalarında sinir sistemine verilen olumlu uyarılarla vücudun kendi kendini tamir ve tedavi mekanizmalarını harekete geçiren NÖRALTERAPİ ile bu hastalara yardımcı olunabilir. 

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ayşe Zeliha Kaya

Uzm. Dr. Ayşe Zeliha Kaya
Uzm. Dr. Ayşe Zeliha Kaya
Ankara - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube