Hormon replasman tedavisi nedir?

Hormon replasman tedavisi nedir?

Jinekolojik muayeneniz sonrasında doktorunuz size hormon replasman tedavisini önerebilir. Hormon replasman tedavisi menopoz semptomlarından kurtulmanıza yardımcı olur. Artık yumurtalıklar tarafından üretilmeyen hormonların yerine konmasını sağlar. Duruma göre hormon tedavisine menopozdan önce başlayabilirseniz. Eğer doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, hormon tedavisine başlarken, onları bırakacaksınız.

Östrojen genellikle progestin (progesteron hormonunun sentetik versiyonu) ile beraber verilir. Bu sayede östrojeni tek başına kullanmanın riskleri ortadan kalkar. Progestin, östrojenle beraber her gün alınabilir, ya da belli günler östrojen alınırken belli günler progestin alınabilir. Hormon tedavisi genellikle hap şeklinde reçete edilir. Bazen östrojen cilde yapışan yamalar şeklinde de verilebilir. Vajinada kullanılan östrojen kremleri kuruluğu azaltabilir ancak diğer semptomlarda bir işe yaramazlar.

Yararları 
Östrojen kullanarak menopozun birçok semptomundan kurtulunabilir. Östrojen en çok sıcak basmaları için kullanılır, aynı zamanda vajinal kuruluğa da iyi gelir.
Progestin de içeren bir hormon tedavisi endometrial kanser riskini indirger. Östrojen de idrar yolu problemlerine sebep olabilecek organ dokularındaki değişiklikleri minimize eder. Hormon tedavisi kalp hastalıklarına karşı da sizi korur. Östrojen sayesinde kandaki HDL yükselir. HDL kolestrol, kolestrolün kalp duvarlarında birikmesini engeller. Östrojen kemik kaybını da önler. Menopoz sonrası kemik kaybını önlemenin ve osteoporozdan (kemik erimesi) korunmanın en etkili yolu hormon tedavisidir.
Hormon replasman tedavisi aynı zamanda Alzeimer hastalığına karşı da koruyucudur. Alzeimer kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanır.

Riskleri 
Tüm tedavi yöntemleri gibi hormon tedavisinin de bazı riskleri mevcuttur. Tek başına östrojen kullanımı endometrium tabakasının kalınlaşmasına sebep olduğu için endometrial kanser riskini arttırabilir. Progestin almak bu riski indirgemektedir. Progestin kullanmanın dezavantajı menopoz dönemindeki kadınlarda tekrar aylık kanamaların başlayabilmesidir. Bu kanamalar kısa bir süre için geçerli olsa da, birçok kadın tekrar menstürel kanama yaşamak istememektedir.
Hormon tedavisi hakkındaki en büyük endişe göğüs kanseri riskini arttırıp arttırmadığı yönündedir. Bu konuda birçok çalışma yapılmış, ve bir çoğunda artmış bir risk olgusu bulunmamıştır. Ancak hafif bir risk artışı olduğu kabul edilmektedir. Hormon tedavisi için risk faktörleri göz önüne alınarak yarar ve zarar dengesi tartışılarak doktorunuzla ortak karar vermelisiniz.

Sağlıklı Kalmak
İyi Beslenme
Menopoz öncesi, sırası ve sonrasında iyi beslenmek sağlığınız açısından çok önemli bir konudur. Tüm gerekli besinleri aldığınızdan emin olmak için diyet programınızın çok çeşitli olması gerekmektedir. Düşük kalorili ve düşük kolestrollü bir diyet programı uygulayınız. Kemiklerinizi güçlendirmek için yeterli miktarda kalsiyum almayı da ihmal etmeyin. Hormon tedavisi uygulayan ve 50 yaşından büyük bayanların günde 1000 mg; hormon tedavisi uygulamayanlarınsa 1500 mg kalsiyum almaları gerekir. Eğer sütlü mamüllerden veya sebzelerden yeterli miktarda kalsiyum almakta zorlanıyorsanız, kalsiyum hapı kullanılabilir.

Egzersiz
Özellikle yaşlandıkça egzersiz çok önemli bir hal almaktadır. Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak kemik kaybını yavaşlatır ve genel sağlığı düzeltir. Yürüyüş veya aerobik gibi düzenli bir egzersiz programı uygulamakta fayda vardır.

Sonuç Olarak ...
Menopoz doğal bir olaydır. Bugün kadınlar hayatlarının 1/3ini menopoz sonrası dönemde geçirmektedirler. Menopoz dönemi geçirilen fiziksel değişiklikler sizi hayattan zevk almaktan alı koymamalıdır. En iyi şekilde sonuç almak için;

Düzenli bir şekilde egzersiz yapın

Yeterli miktarda kalsiyum içeren dengeli bir diyet programı takip edin.

Hormon tedavisi için doktorunuza başvurun.

Rutin kontroller için doktorunuza gitmeyi ihmal etmeyin.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fatih Şendağ

Prof.Dr. Fatih ŞENDAĞ, 1969 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından,1986 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1998 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2004 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör ünvanı almıştır. Türk Jinekoloji Obstetrik Derneği, Türkiye Osteoporoz Derneği, American Society for Reproductive Medicine, Jinekolojik Endoskopi Derneği,Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği, European Society of Human Reproduction and Embryology,American Association of Gynecological Laparoscopists,European Society of Gynecolocigal Endoscopy,Middle East Society of Gynecological Endoscopy üyesi olan Prof.Dr Fatih ŞENDAĞ, evli olup iki çocuk bab ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
linkedin
Etiketler
Jinekolojik muayene
Prof. Dr. Fatih Şendağ
Prof. Dr. Fatih Şendağ
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube