Horlama ve uyku apnesi nedir? nasıl tedavi edilir?

Horlama ve uyku apnesi nedir? nasıl tedavi edilir?

 Horlamanın cerrahi tedavisi tamamıyla nedene yönelik bir tedavidir. Öncelikle horlama ve uyku apneli hastalarda, son derece özenli ve dikkatli kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır. Bunun ardından eğer hastalarımızda uyku apnesi ciddi boyutta ise, bu hastalarımıza daima tüm gece uyku testi dediğimiz polisomografi testi yapılır. Eğer bu test sonucunda apne sayısı çok ileri boyutta ise zaten öncelikle cerrahi düşünülmez. Bu hastalara CPAP dediğimiz pozitif basınçlı hava veren bir maske uygulaması yapılır. Tabi her hasta bu maske uygulamasına da uyum sağlayamaz.

 Horlama cerrahisinde son yıllarda son derece önemli bir gelişme olmuştur. Bu da uyku endoskopisidir. Horlama cerrahisi yapacağımız hastalarda hastanın önce hafifçe uyutulup flexible dediğimiz oynar başlıklı endoskopla horlamanın yeri, seviyesi belirlenir ve ameliyatta da tamamen bu bölgeye yönelik olarak ameliyat uygulanır. Horlama cerrahisinde öncelikle burundaki kemik eğriliği, burun eti, eğer varsa kronik sinüzit düzeltilir. Horlama da çok önemli olan ağız bölgesine geçilir. İlk yaptığımız yumuşak damar ve küçük dile radyofrekans uygulamasıdır. Radyofrekans uygulamasıyla birçok hastalıkta başarılı sonuç alınır. Eğer bu yeterli olmazsa, bu hastalarda yumuşak damakta ve küçük dilin yukarısında mukoza çıkarılır. Küçük dil ve yumuşak damak yukarıya alınır.

 Bir başka yöntem; dil köküne radyofrekans, dil kökünün öne alınması, eğer bunlarda yeterli gelmiyorsa, daha büyük cerrahi tekniklerle dilin öne ve aşağıya alınması sağlanır. Yapılan bu cerrahilerle horlama ve uyku apnesi anlamlı ölçüde azaltılır, bazen de tamamen kaybolur.

      

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yusuf Can

Op. Dr. Yusuf CAN, 30 Mart 1960 tarihinde Samsun'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mezuniyetinin hemen ardından Almanya Gelsenkirchen Marienne Hospital’de Genel Cerrahi üzerine 6 ay çalışmalarda bulunmuştur. İhtisasını ise İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. İhtisası süresince Horlama ve Uyku apnesi, Kronik sinüzitler ve Endoskopik Sinüs Cerrahisi, Fonksiyonel ve Estetik Burun cerrahisi, Pediatrik (Çocuk) KBB konularına özellikle ilgi duymuş olan Op. Dr. Yusuf CAN, bu dönemde çok sayıda kongre, kurs ve seminerlere katılmış olup Almanya’da Lazer Cerrahisi, Horlama ve Uyku Apne Cerrahisi, Fonksiyonel Endoskopik sinüs cerr ...

Etiketler
Horlama ve uyku apnesi tedavisi
Op. Dr. Yusuf Can
Op. Dr. Yusuf Can
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube