Hipotiroidi vücudun her yerini etkiler!

Hipotiroidi vücudun her yerini etkiler!

Hipotiroidi, azalmış tiroid fonksiyonu ile seyreden bir tablodur. Tiroid vücutta birçok fonksiyonun yerine getirilmesine yardımcı olur. Hipotiroidi semptomları yavaş yavaş kendini belli eder ve zamanla birçok sağlık sorununa yol açar.

Hipotiroidi Belirtileri:

-çabuk yorulmak

-unutkanlık

-deride kuruluk

-halsizlik

-sürekli uyku hali

-saç dökülmesi

-kabızlık

-sürekli üşüme hissi

-depresyona eğilim

-kısırlık

Hipotirodi Nedenleri:

-Genetik

-Otoimmün Hastalıklar

-Bazı ilaçların yan etkileri sonucu oluşabilir

-İyot eksikliği veya fazlalığı

-Kadmiyum Fazlalığı

-Selenyum ve çinkodan fakir beslenmek

-Florlu su tüketmek

-Sızıntılı Bağırsak Sendromu

*Hipotiroidi sinir sistemini etkiler. Tiroid hormonları düzgün fonksiyon göstermezse periferal sinir sistemi de bundan etkilenir. Periferal sinir sistemi, beyinden alınan mesajları tüm vücuda gönderir.  Burada meydana gelen bir sorun karıncalanma ve uyuşma gibi problemlere yol açabilmektedir.

*Hipotiroidi hastalarında ‘brain fog’ denilen zihinsel bitkinlik sık rastlanır. Bu mental bozukluk ayrıca unutkanlık ve konsantre olamamaya da yol açabilir.

*Tiroid ile ilgili sorunların depresyonla ilişkisi uzun yıllardır bilinmekte. 2012’de Journal of Thyroid Research’de yer alan bir makalede tiroid ile ilgili problemlerin depresyon semptomlarına yol açtığı belirtilmiştir.

*Hipotiroidi hastalığı metabolizmayı yavaşlatır. Azalmış tiroid fonksiyonu aynı zamanda besinlerin sindiriminde de problemlere yol açabilir. Tiroid hormonları gastrin hormonunun salgılanmasını etkiler. Azalmış gastrin düzeyleri mide ekşimesi, reflü, ülser ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir.

*Hipotiroidi kemik sağlığını etkiler. Azalmış tiroid hormon düzeyleri kemik kırılma riskini de arttırır.

*Tiroid bezi ve pankreas vücudumuzda endokrin sisteminin bir parçasıdır. Bu iki sistem ortaklaşa çalışır. Yetersiz tiroid fonksiyonunda kan şekeri kontrolü zorlaşmaktadır.

Görüldüğü gibi hipotiroidi vücutta her yeri etkilemektedir. Hipotiroidi herkesi farklı şekillerde etkiler. Doğru bir tedavi yöntemi önemlidir. Tiroid hastaları çölyak hastalığına sahip olmasa bile glutenden uzak durmaları gerekmektedir. Gluten, inflamasyona yol açarak besin maddelerinin eksikliğine sebep olur ve hormonel bozukluklara yol açar. Florlu ve klorlu suların iyot emilimini engellediği unutulmamalıdır. Evet yeteri kadar su içmek çok önemli ama daha da önemli olan kaliteli su içmektir. İçilmesi gereken su miktarı da kişiden kişiye göre değişmektedir; tıpkı beslenme programınız gibi. Hipotiroidi hastası iseniz beslenmedi amacınız anti-inflamatuar beslenme olmalıdır.  Şeker, hazır besinler, katkı maddesi ve korucu maddeler içeren besinler, gluten içeren besinler, şekerli içecekler, soyalı besinler uzak durmanız gereken besinlerdir. Bunun dışında yüksek  miktarda posalı besinler tüketmek de sakıncalıdır çünkü kullandığınız hipotiroidi ilacının emilimini azaltmaktadır. Aynı şey aşırı kahve tüketiminde de geçerlidir. Kahvenin içeriğindeki komponentler kullanılan tiroid ilacının etkisini azaltmaktadır.

Diyetisyen Tuğba CİCİ

KAYNAKLAR:

-Sindoni A, et al. Case Report: Coffee Impairs intestinal Absorption of Levothyroxine: Report of Additional Cases. Hot Thyroidology. Article 5/09.

-Zimmermann MB, Köhrle J. The impact of iron and selenium deficiencies on iodine and thyroid metabolism: biochemistry and relevance to public health. Thyroid. 2002 Oct;12(10):867-78.

-Jackson IMD. The thyroid axis and depression. Thyroid. 1998;8(10):951–956.

-Bahls SC, De Carvalho GA. The relation between thyroid function and depression: a review. Revista Brasileira de Psiquiatria. 2004;26(1):41–49.

-Freake HC, Govoni KE, Guda K, Huang C, Zinn SA. Actions and interactions of thyroid hormone and zinc status in growing rats. J Nutr. 2001;131:1135–41.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Mesleki çalışmalarına Vital Fulya Plaza'da bulunan özel merkezinde devam eden Dyt. Tuğba CİCİ, üniversite eğitimi süresince ve sonrasında pek çok mesleki kongre, eğitim ve seminere katılmıştır. Ayrıca kendisi iyi derecede Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Dyt. Tuğba CİCİ'nin katılmış olduğu eğitim, konferans ve seminerlerden bazıları şöyledir; ...

Etiketler
Beslenme programı
Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube