Himenoplasti (kızlık zarı dikimi)

Himenoplasti (kızlık zarı dikimi)

Kızlık zarı yani himen (hymen); özellikle müslüman ülkelerde ve daha az oranda batılı ülkelerde inançlar ve sosyokültürel açıdan oldukça önemlidir. Bu yüzden bekareti bozulan hastalar bu durumu oldukça önemsemekte vede Himenoplasti (Kızlık Zarı Dikimi) talep etmektedirler.

Himenoplasti (Kızlık Zarı) anatomik olarak vajinanın giriş kısmına yerleşmiş iç dudakların 1-1,5 cm içerisindedir ve iç dudaklara bağlıdır. Ortasında vajinal salgıların akmasına olanak tanıyan vajina açıklığı bulunmaktadır.
Kızlık zarı ilişki, masturbasyon, travma veya muayene ile yırtılabilir. Yırtılma esnasında bir miktar kanama gelmesi beklenir ancak her zaman kanama olmayabilir ve bu da kişisel sorunlar yaratabilir.

Bazı tip kızlık zarları (hymen imperforatus) elastik kıvamdadır.
İlişki esnasında kanama yaratmayabilir. Bu tip kızlık zarları ancak doğum esnasında yırtılırlar. Kanama olmamasını başka bir nedeni de kızlık zarının damarsız olan bir kısmından yırtılması veya çok az kanama olup bunun vajinal salgılarla karışıp ayırtedilememesidir.

Kızlık zarları anatomik olarak birbirlerinden farklı olabilirler; halka şeklinde himen annulare, yarımay şeklinde himen semilunare, dudak şeklinde himen labiale, iki delikli himen, çok delikli himen cribriformis, deliksiz himen imperforatus himen çeşitlerinden bazılarıdır.

Kızlık zarının tamirinde esas amaç zarı eski anatomik yapısına kavuşturmak ve cinsel birleşme esnasında kanamanın meydana gelmesini sağlamaktır.

Himenoplasti (Kızlık Zarı Dikimi) için bekaret bozulmasından sonraki cinsel yaşamın uzunluğunun, geçen sürenin fazla olması kızlık zarı onarımınına engel teşkil etmemektedir. Hatta doğum yapmış olanlarda bile onarım yapılabilmektedir.
İki türlü himenoplasti-hymenoplasti ameliyatı bulunmaktadır. Bunlar geçici ve kalıcı ameliyatlardır.

Geçici ameliyatlarda kızlık zarı artıkları mevcut bulundukları yerlerden serbestleştirilerek biraraya getirilir ve dikilirler. Bu yöntem evlenmeden 3-7 gün önce yapılmalıdır, çünkü geçici bir süresi kendisini korumaktadır. Bu yöntemin kanama garantisi bulunmamaktadır.

Asıl ve kalıcı olan ise vajina iç yüzünden alınan flep ile yapılan kalıcı kızlık zarı onarımıdır. Kızlık zarı onarımı sedasyon ve lokal anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyat sırasında hiçbir şey hissedilmez, ağrı duyulmaz, bitiminde yürüyerek gidilebilir. Ameliyat sonrası herhangi bir iz kalmaz, dikiş almaya gerek olmamaktadır. Sonrasında günlük hayatınıza geri dönebilirsiniz. Bu yöntemle yapılan kızlık zarı tamirinde ilişki sırasında kanam oranı oldukça yüksektir. Kalıcı onarımı evlenmeden bir ay öncesine kadar istediğiniz zaman yaptırabilirsiniz.(Örneğin 3-4 yıl öncesinden bile yaptırabilirsiniz.)

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk Koç

Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk Koç, 1972 yılında Ankara Polatlı'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Polatlı’da tamamladı. 1990 yılında  Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanan ve lisans eğitimine başlayan Dr. Soytürk Koç, 1997 yılında mezun olarak Tıp Doktoru unvanını aldı. 1997 yılında Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde kısa bir süre kardiyoloji asistanı olarak çalıştı. 1998 yılında Tus'u birincilikle kazanan Dr. Soytürk Koç, ihtisasını Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim Araştırma Hastanesinde kadın doğum üzerine sürdürdü ve 2002 yılında uzman doktor unvanını aldı. Dr. Soytürk Koç, 2003 yılında Newyork'da  Brooklyn Methodist Hospital'da ileri endoskopik uygulamalar konusunda eğitim aldı. Meslek hayatına 2006 yılında Yozgat'ta Sorgun Devlet Hastanesi'nde başlayan Dr. Soytürk Koç, 2007 ile 2009 tarihleri ...

Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk Koç
Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk Koç
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube