Her gece yatmadan önce çocuğunuza sormanız gereken üç soru

Her gece yatmadan önce çocuğunuza sormanız gereken üç soru

- Bugün seni gülümseten ne oldu?

- Bugün seni üzen ne oldu?

- Bugün yeni öğrendiğin şey ne oldu?

Aslında bu çok basit bir sohbet ama birçok amacı var: Öncelikle, bu sohbet sayesinde çocuklarımıza nasıl iletişim kurabileceklerini öğretiyoruz. Paylaşmak aileler için normal bir süreçtir. Ayrıca, çocuklarımızın ileriki yaşlarında zorlandıkları bir durumda da, ağlayacak bir omuza ihtiyaç duyduklarında, başarılarını paylaşmak istediklerinde aslında rahatça bize ulaşabilmeliler. Bunu istememiz gerekir. Fakat şurası bir gerçek ki, bu, kendiliğinden gerçekleşebilecek bir şey değil. Çok küçük yaşlardan itibaren, çocuklarımıza ailece paylaşmanın nasıl da güzel, keyifli ve iyi bir şey olduğunu hissettirmeye ve onlara güven duygusu vermeye çalışmamız gerekir.

Bu sorular ile bir ebeveyn olarak çocuğumuzun gözünden gününün nasıl geçtiğini öğrenebilme fırsatımız olacaktır. Bazen  hiç beklemediğimiz bir şeyi gündeme getiriyor veya ne hissetiğini bizimle paylaşıyor da olabilir. Böylelikle ebeveyn olarak da bize, onu daha iyi tanımamız ve fiziksel olarak orada bulunamadığımız anları da onunla paylaşabilmemiz noktasında yardımcı olabilmektedir. Ayrıca çocuğumuzun, bizlerin gerek bir sözümüzü gerekse bir davranışımızı yanlış yorumladığı durumlarda da bir ipucumuz olabilmektedir. Bu nedenle de bunu çözüp bizi doğru anlamasını sağlama fırsatı yakalayabilmekteyiz. Çocuğumuzun hayat boyu öğrenen biri olması için de bu sorular aslında alternatif bir yol sunuyor. Bu sayede ona yaşadığı olumsuz deneyimlerin bile, üzülmüş olmasına rağmen, olumsuz sonlanmasının gerekmediğini öğretmek ve göstermek  için de bir fırsat oluyor. Çocuğumuz şunu öğreniyor: Hatalar normaldir ve bizlerin hatalarımızda öğrendiğimiz her şey çok değerlidir.

Uyku öncesi çocuklarımızla yapıyor olacağımız bu paylaşımların sihrini görmeye başladığınızda gözlerinize inanamayacaksınız. Üstelik bu anlar sizi birbirinize daha da yakınlaştırıyor olacaktır. Daha sonra da  akışına uygun olarak, sizin ona sorduğunuz soruları cevapladıktan sonra ‘Evet, sıra bizde!.. Hımm, bu gün bizi ne mutlu etti acaba?‘ diye eşinizle birbirinize sormaya başlayın. Emin olun ki artık bu sorular iki taraflı devam edeceğe benziyor olacak…

Son olarak, eğer benzer bir rutiniz yoksa, bu soruları yaşamınıza dahil etmeniz faydalı olacaktır. Belki de bu sohbetler çocuklarınızla geçirdiğiniz en sevdiğiniz anlardan biri olabilir… Çünkü gerçekten iletişim sağlamanıza ve birbirimizle yakınlaşmanıza yardımcı olacaktır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Mustafa Varol Yorulmaz

Uzman Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, 2013 yılında Yeditepe Üniversitesi'nin psikoloji bölümünü bitirmiş ve aynı yıl Okan Üniversitesi'nde Gelişim Psikolojisi üzerine uzmanlık eğitimine ve çalışmalarına başlamıştır. Halen ‘’Hafif Kognitif Bozukluğu ve Demansı Olan Hastalarda Kognitif Rehabilitasyon Tedavileri’’ üzerinde çeşitli süpervizyonlarla çalışmasını devam ettirmektedir. Kendisi aynı zamanda Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Rehabilitasyon Tedavi Merkezi ile İstanbul Tıp Fakültesi’nin yürütmekte olduğu Wernicke-Korsakoff Sendromlu hastalar ile nöropsikolojik ve kognitif rehabilitasyon çalışmalarında da aktif rol almaktadır. Uzman Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, lisans eğitimi süresinde Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri Servisi’nde ve Fransız Lape Psikiyatri Hastanesi’nde bağımlılık, psikoz ve geriatri servislerinde stajla ...

Etiketler
Aile içi ilişki
Uzm. Psk. Mustafa Varol Yorulmaz
Uzm. Psk. Mustafa Varol Yorulmaz
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube