Her bel ağrısı ameliyat gerektirmez

Her bel ağrısı ameliyat gerektirmez

Ağrı tedavisinin en etkili olduğu alanlar bel ve boyun ağrılarıdır. Bel ve boyun fıtıklarında eğer ağrı kesici ve kas gevşeticiler yada FTR tedavilerine yanıt alınamıyorsa bir algoloji uzmanına müracaat etmenizde fayda vardır.

İşte enjeksiyon tedavileri (Epidural streoid yada kortizon) fıtıklarda tercih ettiğimiz bir yöntemdir. Yapılan enjeksiyonlar sinir şişmelerini ortadan kaldırır ve disklerden ağrıya neden olan maddelerin salınımına engel olur. Söz konusu tedavilerin %50-80 arası etkinliği vardır ki bu önemli bir başarıdır. Üstelik uygulanan tedaviler sadece ağrıyı ortadan kaldırmakla kalmıyor, tedavi ediliyor. Hastalar ağrılarından ve de kol ya da ayaklarındaki uyuşmalardan kurtuluyor ve günlük normal yaşamlarına geri dönüyor.  Bu enjeksiyonlar uygulamadan yaklaşık 3-4 gün sonra etkisini göstermeye başlıyor. Yılda 3 kez uygulanabilen bu yöntemin ameliyathane koşullarında ve deneyimli hekimler tarafından yapılması gerekiyor.

Bir takım ilkeler ortaya koymak lazım;

- Birinci olarak ilaçlarla bu işe başlamak gerekir. Özellikle ağızdan alınan yani oral ilaçlar dediğimiz ağrı kesici ilaçları başlangıçta kullanmak lazım ve bunları Dünya Sağlık Örgütü’nün ortaya koyduğu basamak sistemi dediğimiz sistemle başlamak durumundayız. 

- Ağrı kesicileri ağrının şiddetine göre bilinçli bir şekilde kullanmak gerekir. Bazen üç basamaktaki ilaçları da beraber kullanabiliyoruz. Bazen ağrının şiddetine göre direk üçüncü basamaktaki ilaçları kullanabiliyoruz. Bunun adına asansör sistemi diyoruz. Basamak sistemi uygulanırken artık son yıllarda direk ağrının şiddetine göre asansör sistemi uygulanarak üçüncü basamaktan da başlanabiliyor tedaviye. 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Avni Babacan

Prof. Dr. Avni Babacan, 11.10.1955 tarihinde Yozgat'ın Çekerek ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlkokul öğrenimini 1962-1967 yılları arasında Kayseri Pınarbaşı Melikgazi İlkokulu'nda; ortaokul öğrenimini 1968-1970 yılları arasında Kayseri Pınarbaşı Ortaokulu'nda; lise öğrenimini ise 1971-1973 yılları arasında İstanbul Kuleli Askeri Lisesi'nde tamamlamıştır. Prof. Dr. Babacan, tıp eğitimine 1974 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başlamış ve 1979 yılında mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimine ise 1984 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda başlamış ve 1988 yılında tamamlayarak uzman unvanını almıştır. 1994-1995 yıllarında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon ABD'da yardımcı doçent unvanıyla, 1995-2002 yılları arasında yine aynı fakülte ve anabilim dalınd ...

Etiketler
Fıtık tedavisi
Prof. Dr. Avni Babacan
Prof. Dr. Avni Babacan
Ankara - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube