Hemoroidler - makat hastalıkları

Hemoroidler - makat hastalıkları

Hemoroidler makatımızın 2 cm kadar iç kısmında ve makat dış kenar derisinin altında bulunan,genetik olarak bulunması gerekli olan organlarımızdır. Hemoroidler makatımızın tam kapatılmasından sorumlu organlardır. Her organ ve sistemde hastalık olduğu gibi, bu bölgedede  çok sayıda hastalık olabilmektedir.Bunlardan sadece biri hemoroidlerimizi ilgilendirmektedir.İç hemoroidler ve dış hemoroidlerin hastalıkları gibi. İç hemoroidler kendi aralarında 4 derecede değerlendirilirler.Dış hemoroidlerde bu değerlendirme söz konusu değildir.

Hemoroidlerimizi nasıl hasta ederiz? Nasıl hasta olduğumuzu bilirsek,ona göre tedbir aldığımızda ,en sık kullandığımız organlardan birisi olan anal bölgeyi hastalıklardan da koruyabiliriz.Bu hal tedaviden sonrada hastalığın yenilememesi bakımından da  önemlidir.Makat hastalıklarının bir çoğu barsak fonksiyon bozukluklarının neticesi olarak karşımıza çıkmaktadır.Dolayısı ile bu durum bilinmeden ve çözülmeden yapılan tıbbi ve cerrahi tedaviler çokta başarılı olmamaktadır.

Ruhsal dengemiz fizik bedenin fonksiyonlarında son derece önemli bir yer tutmaktadır.Bunu kısaca stres yönetimi şeklinde de ifade edebiliriz. Stres yönetimini fert fert bilmemiz sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmemiz bakımından son derece önemlidir.Ayrıca geleneksel kalarak yaptığımız  düzenli ve dengeli beslenme,hareketli bir yaşam,kaliteli,dinlendirici bir uyku düzeni ,barsak sağlığımızı olduğu kadar genel sağlık düzeyimizi de olumlu manada yükseltecektir.Ruhsal denge çok geniş bir konu olduğu için, bu makale de  anlatabilme imkanı yoktur. Fakat yersiz ve bir işe yaramayan kaygılardan arınmanın önemine dikkat çekmek istiyorum.

Hemoroid  hastalıklarında ,hastalığın yerine ,derecesine ,akut yada kronik olma durumuna göre değişen şikayetler  bulunmaktadır. Dolayısı ile bir çoğumuzun yaptığı şekilde merhemler ,fitiller ,kremler kullanmak,televizyonlarda reklamı yapılan ürünleri kullanmak,muayene etmeden hastalara reçete yazmak doğru davranışlar değildir.

Makat  hastalıkları içinde en masumlarından biri hemoroidler olmakla beraber , nedense o bölgenin tüm hastalıklarına halk ve hekim olarak hemoroidler  şablonunu yapıştırmaktayız.Bu şablona göre yapılan tedavilerle bir sonuçta alınamayıp, olayı sürüncemede bırakmaktayız . İnsanlarda da depremle yaşamaya alışmak gibi hemoroidlerle yaşamaya alışacağım kanaati gelişmektedir.Bu hastalarla çok yoğun uğraşan bir hekim olarak, binlerce mağdur hasta gördüm ve tedavi ettim. 60-70 yıl hasta olarak yaşayan insanları tedavi ettim.Tedavi olan insanların ,bu hastalıkla geçen yıllarına yandıklarını ,üzüldüklerini  müşahade ettim.

Son olarak şunları söylemek istiyorum .Makatımızda olan şikayetlerimizi ciddiye alalım. Bunların bir kısmı hemoroilerimizi ilgilendirmekte,büyükçe bir çoğunlugu da o bölgenin başka hastalıklarına bağlı olarak gelişmektedir.Onun için anal hastalıklar ile ilgilenen bir Genel Cerraha gitmek ,usulüne göre muayene ve gerekiyorsa tedavi  olmak, zannımca en doğru yaklaşım olacaktır.

Bu günkü tedavi olanaklarımızla bu hastalıkları, dakikalar içerisinde tıbbi ve cerrahi tedavilerini yapmaktayız .Tedavilerde zannettiğimiz gibi,zor ve sonuçsuz değildir.

Op.Dr.Taner Bayramoğlu

Genel Cerrahi Uzmanı

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Taner Bayramoğlu

Op. Dr. Taner BAYRAMOĞLU, 24 Ocak 1961 yılında Kahramanmaraş'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1979 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İstanbul Vakıf Gureba Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde başladığı ihtisasını ise Haydarpaşa Numune Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde tamamlamış ve 1992 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 1992 yılında Hatay - Kırıkhan Devlet Hastanesi'nde göreve başlamış olan Op. Dr. Taner BAYRAMOĞLU, burada yaklaşık 11 yıl görev yapmış ve bu sürede binlerce ameliyat gerçekleştirmiş, çok sayıda guatr ameliyatı ve karın fıtıklarını düzeltici ameliyatlar yapmıştır. 2003 yılında ise Adana Numune Hastanesi’ne atanmış ve 2010 yılına kadar Numune Hastanesinde görev yapmıştır. 2010 yılında devletteki görevind ...

Etiketler
Hemoroidal hastalık
Op. Dr. Taner Bayramoğlu
Op. Dr. Taner Bayramoğlu
Adana - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube