Hemoroidde tedavi

Hemoroidde tedavi

Hemoroidal hastalıklar tedavi derecesine bağlı olarak değişmektedir. Cerrahi tedavi, ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişikliği ana tedavi yontemleridir.

1. Tıbbi tedavi: 1. evre hemoroidlerde faydalı olabilir.

- İlaç tedavisi
- Beslenme rejiminde değişiklikler (acı ve baharatsız yemek, bol posalı yemek tüketmek)
- Oturma banyosu vb.
2. Ameliyatsız girişimler:
- Lastik bantla boğdurma (lastik band ligasyon): bu işlem her evreye uygulanabilir, ileri (2-3-4) evrelerde ortalama birer ay arayla, birden fazla uygulama yapmak gerekebilir. Ağrısızdır (çok az hasta ağrı duyduğunu ifade etmektedir). Kanamalı hemoroitler için en uygun seçimdir. Hasta uygulamadan hemen sonra normal hayatına devam edebilir. Ayrıca, iğneyle kurutma tedavisiyle kombine edilebilir ve edilirse daha etkili olur. Hemoroidle birlikte hafif derecede mukoza kayması varsa, etkili bir yöntemdir.
- İğneyle kurutma (% 3 lük atheoxisclerol uygulaması): Bu işlem de ağrısızdır, tek başına 1-2. derece hemoroitlere, lastik band ligasyonla 2-3-4. derece hemoroitlere uygulanabilir. Ağrısızdır (çok az hasta ağrı duyduğunu ifade etmektedir). Duruma göre ortalama birer ay arayla, birden fazla uygulama gerekebilir. Kanamalı hemoroidlerde lastik bantla güvenle uygulanabilir.
- Lazer (İnfrared koagülatör): Bu işlemde ağrısızdır, tek başına 1-2. derece hemoroitlere uygulanır, 3-4 derece hemoroitlere lastik band ve iğneyle kurutma yöntemleriyle birlikte uygulamak gerekebilir.

3. Ameliyat yöntemleri:
- Açık ve kapalı hemoroidektomi özellikle 4. derece hemoroidlerde ameliyatsız yöntemlerin başarısız olduğu durumlarda yapılmalıdır. Ağrı olur ama kuvvetli ağrı kesiciler ve oturma banyosuyla ağrı ortadan kaldırılabilir.
- Stapler hemoroidektomi (De Longo Tekniği): Hastada hemoroidle beraber mukoza kayması da varsa en iyi teknik budur, hem hemoroidi hem mukoza kaymasını aynı anda tedavi eder. Ağrı, normal ameliyat yöntemine göre çok daha az hissedilir. Girişimin yapıldığı dişli çizginin üst kısmında ağrı algısı olmadığından ve hemoroidal dokuya herhangi bir işlem yapılmadığından operasyon sonrası hasta konforu son derece iyidir. Bölgesel ya da genel anestezi ile uygulanabilir. İşlem sonrasında hemen hiç ağrı hissedilmediğinden rahatlıkla günübirlik olarak uygulanabilir.
 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İbrahim Cenk Soğukpınar

Etiketler
Hemoroid
Op. Dr. İbrahim Cenk Soğukpınar
Op. Dr. İbrahim Cenk Soğukpınar
Eskişehir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube