Hemoroidal hastalık nedir

Hemoroidal hastalık nedir

Basur veya hemoroid, anal kanalda dışkı kontrolüne yardımcı olan vasküler yapılardır.

Bunlar şiştiği veya iltihaplandığı zaman patolojik hale veya hemoroid memesi haline gelir. Fizyolojik durumdayken, arteryo-venöz kanallar ve bağ dokudan oluşan bir tampon görevi görürler.

Patolojik hemoroidin semptomları görülen hemoroid tipine bağlıdır. İnternal hemoroid hastalık genelde ağrısız rektal kanama ile görülürken, eksternal hemoroid hastalık bazı semptomlar ya da tromboze durumdaysa anüs bölgesinde şiddetli ağrı ve şişlik oluşturabilir. Birçok insan anal-rektal bölge etrafında meydana gelen herhangi bir semptomu yanlış bir şekilde "hemoroid" olarak ifade etmekte ve semptomların önemli nedenleri gözden kaçırılabilmektedir. Hemoroidal hastalığın gerçek sebebi hala bilinmemekte, özellikle kabızlık olmak üzere intra-abdominal basıncı arttıran çok sayıda faktörün hemoroidal hastalığın gelişmesinde rol oynadığına inanılmaktadır.

Hafif ve orta şiddetli hastalık için başlangıç tedavisi su düzeyini korumak için lif alımı ve oral sıvı alımının arttırılması, ağrıyı dindirmek ve rahatlık sağlamak içinse ağrı kesicilerdir. İkinci derece hastalıkta bant ligasyon, üçüncü derece hastalıkta Longo ameliyatı, dördüncü derece hastalıkta ise hemoroidektomidir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ersin Öztürk

Prof. Dr. Ersin ÖZTÜRK, 1974 yılında doğmuştur. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi  Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimini tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  yapmış ve 2005 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2011 yılında Doçent Ünvanını almıştır. 2012 yılında da Cerrahi Onkoloji yandal uzmanlığını almıştır. 2014 yılında ise Avrupa Kolorektal Cerrahi Yeterliklik Kurulu’nun düzenlediği sınavları geçerek Kolorektal Cerrahi Yeterlilik diploması almıştır. Eğitimi ve meslek hayatı boyunca, özellikle gastrointestinal sistem ve kolorektal cerrahi alanında çalışmaları olan Ersin Öztürk’ün 28 uluslararası, 12 ulusal yayınlanmış 40 makalesi, uluslararası toplantılarda sunulmuş toplam 17 bildirisi, 12 kitap bölümü yazarlığı ve Uludağ Üniversitesi’nin adını verdiği bir skorlama s ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Hemoroid
Prof. Dr. Ersin Öztürk
Prof. Dr. Ersin Öztürk
Bursa - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube