Hemoroid hastalığı ve hemoroid arter ligasyonu (ağrısız (kesme işlemi olmadan ) kanamasız tedavi )

Hemoroid hastalığı ve hemoroid arter ligasyonu  (ağrısız (kesme işlemi olmadan ) kanamasız tedavi  )

DOPLER REHBERLİĞİNDE TRANSANAL HEMOROİDAL ARTERLİGASYONU MUKOPEXİ 

Doppler hemoroidal arter ligasyonu Güdümlü (DG-HAL) DG-HAL 1995 yılında piyasaya sürüldü. Ameliyat genellikle genel veya spinal anestezi altında yapılır. Hasta Doppler probu özel Proctoscope içine sokulduğu sonra bacak desteği yerleştirilmiştir. Bu prob hemoroidal doku afferent arter dalları tespit edilebilir. Proctoscope durumunda, sadece prob üzerinde bir bölme vardır. Bu flap dikişler (Şekil 1a) bağlanarak ile arteriyel dallarına cerrah izin verdiğinden. tekniğin arkasındaki fikir atardamar kaynağı kesilse olarak hemorroïdaal doku küçülür olmasıdır. Bugün DG-Hal genellikle hemorroïdopexie ile birleştirilir. İkinci varlık prolaberend hemorroïdaal dokusu sürekli çalışan sütür vasıtasıyla yukarı çektirmektir.

Hemoroid tedavisinde hemoroidal arter ligasyonu(bağlama) yöntemi nedir? Hemoroidal arter ligasyonu, evre 1-2-3 hemoroidlerde ve özellikle yoğun kanamalı hemoroidlerde tercih edilen bir yöntemdir. Proktoskop/doppler birleşik cihazı yardımıyla submukozal üst arter bulunup bağlanır. Böylece hemoroid pakesini besleyen arter devredışı bırakılmış olacağından, hemoroid beslenemez ve küçülmeye başlar. Kan akımı da kesilmiş olacağından, yoğun kanamalı hemoroid hastaları için oldukça başarılı bir yöntemdir.Hemoroid memelerinin olduğu bölgeyi besleyen üç atar damarı bağlayarak yapılan bir ameliyattır.

   Anüsten girilen alet yardımıyla hemoroide gelen atar damar bulunur ve 5-6 cm yukardan bağlanır atar damarı bağlanan hemoroide kan gelemediği için küçülür.Sadece iç hemoroidin küçültülmesinde kullanılır, çevredeki hasarlı hemori memelerine dokunulmadığı için tam bir tedavi sağlanamaz.Dış basurda kısmen küçülme olsada olduğu gibi kalır.

THD AVANTAJLARI

-Makat bölgesinde kesme işlemi olmadığından ciddi ağrı olmaz

-İşe dönüş çok erken olur (1-2 gün).

-İltihap ve kanama gibi yan etkiler hemoroid ameliyatına kıyasla çok daha azdır

-Tedavi sonrası pansuman gerekmez.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Biri

Doç.Dr.Öğr. İsmail BİRİ, tıp eğitimini İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Ayrıca Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Endoskopi Sertifikasyon eğitimi de almıştır.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Hakkari Devlet Hastanesi'nde mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getirmiş olan Doç.Dr.Öğr. İsmail BİRİ, mesleki çalışmalarına şu anda Özel Koru Sincan Hastanesi'nde devam etmektedir. 

Etiketler
Hemoroidal hastalık
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Biri
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Biri
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube