Hemanjiom

Hemanjiom

Hemanjiom Türkçe adlarıyla damar beni yada kan beni genellikle doğuştan olan ve büyüme eğiliminde bir tür tümördür. Vücutta sonradan ortaya çıkan kırmızı benlerde chery denilen bir tür hemanjiomdur.
Hemanjiom tedavisi hastalığın düzeyi, yaygınlığı ve tipine göre farklı yöntem ve teknolojiler kullanılarak yapılır. Genellikle baloncuklar halinde üzüm salkımı şeklinde olur. Vücudun her yerinde olabildiği gibi iç organlarda da olabilmektedir. İyi huylu karakterdedir yani başka bölgelere sıçramaz. Ancak bazen öldürücü kanamalara sebebiyet verebilir. Genellikle kol, bacak ve yüz bölgelerinde dudak kenarında görülür, en sık görüldüğü yer dudak ve ağız içidir. 2 mm olabildiği gibi 30 cm büyüklüğe de ulaşabilir,bazen tüm yüzü yada tüm bacağı kaplayacak kadar geniş olabilir.Damar kaynaklı olduğu için zamanla büyüme eğilimindedir.
Hemanjiom tedavi yöntemleri
Ameliyatla tedavi; Cilt kesilerek damar yumağının olduğu alana ulaşılır ve doku kesilerek çıkarılır. Ancak çok kanamalı ameliyatlardır. Ciddi kan stoku ile ameliyata başlamak gerekir. Ameliyat sonrasında kan kaybı oldukça fazla olabilir. Hasta kaybına sebebiyet verebilir. Doku içindeki anormal yapı tam çıkarılamazsa tekrar büyür ve bu oran çok yüksektir, vakaların önemli bir kısmı tekrarlar.
İlaç hemanjiom tedavisi ;
Damarların içini yakıcı madde damar yumağının içine enjekte edilir, ilaç verilen damar yumağı zamanla büzülerek yok olur. Seanslar halinde müdahale edilir. En az riskli ve iyi sonuç veren bir uygulamadır. Kanama riski yoktur, ameliyat olmadığı için iz kalmadan tedavi edilebilir. Lazer ve radyo frekans desteğiyle uygun vakalarda %100 e yakın olumlu sonuç vermektedir.
Lazer tedavi; Yüksek ısı enerjisi taşıyan ışığın tümörü oluşturan damar yumağını tahrip etmesi şeklinde etki eder. Aylık seanslar halinde uygulanır, her seansta gerileme elde edilir. Lazerle tedavi sorunun genişliği, derinliği, ciltten yüksekliği ve damar içinden geçen kanın akım hızına bağlı olarak 5-40 seans sürebilir ve kaç seans süreceği önceden tahmin edilemez, ek olarak ilaç enjeksiyonu ve radyo frekans daha çabuk cevap alınmasını sağlar.
Radyo frekansla hemanjiom tedavisi ;
Radyo dalgalarının ısı enerjisine dönüşmesi şeklinde ekiler, vakaların çoğunda kullanılmaktadır.
Termokoagülasyon ;
Elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüşümü ile etkili olur. Değişik boyda problarla bir çok vaka tedavi edilebilir.
Hemanjiom tedavisi bu konuda tecrübeli doktor ve kliniklerde yaptırılmalıdır.
 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Etiketler
Hemanjiom tedavisi
Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube