Hareketli protezler

Hareketli protezler

Kısmi yada tüm dişlerin kaybedilmiş olduğu durumlarda , kişiye özel hazırlanıp, fonksiyon,konuşma ve estetik ihtiyacını kişiye geri kazandıran ,takıp çıkarılabilen restorasyonlardır. Günümüzde artık dişsizlik problemi implant üstü sabit protezlerle çok daha konforlu bir şekilde çözülür olmuşsa da , implant uygulanamayan nadir durumlarda bireyler için tek çözümdür. Her ne kadar estetik , konuşma yeteneği ve yemek yiyebilme anlamında kişinin ihtiyaçlarını büyük oranda giderebilse de ne yazık ki sabit dişler kadar konforlu olamamaktadırlar. Protezlerin hareketli yani hasta tarafından takılıp, çıkarılabilir olması sebebiyle hasta tarafından uygulanacak bakım ve temizlik hem protezin hem hastanın sağlığı açısından çok önemlidir.

TOTAL PROTEZLER

Kişinin tüm doğal dişlerini, kaybetmiş olduğu durumlarda ,kişiden alınan ölçü ve bu ölçü üzerinden hazırlanan model yardımıyla , fabrikasyon dişler kullanılarak yapılan protezlerdir. Bu noktada kişiden alınan ölçü sırasında çok özenli ve dikkatli davranılması, ayrıca kullanılacak dişlerin kişiye özgü ve doğal dişlere en yakın sertlikte ve kalitede seçilmesi kişinin proteze adaptasyonu bakımından  çok önem taşımaktadır. Dikkatli ve ince bir çalışmayla kişiye arzu ettiği estetik ve fonksiyon geri kazandırılabilir, ancak proteze adapte olabilmek için zaman gerektiği de muhakkaktır. Bu da protezlerin takılmasından itibaren düzenli hekim kontrolleri , protezlerin temizliğine özen gösterilmesi ve iyi bir ağız hijyeniyle mümkün olabilir.

BÖLÜMLÜ PROTEZLER

Hareketli bölümlü protezler , ağızda mevcut olan dişlerin korunması suretiyle hazırlanan protezlerdir. Kişinin bu protezlerle fonksiyon yapabilmesi, konuşması ve estetik ihtiyacının giderilmesi için protezin tutuculuğunun iyi olması, dengeli olması ve ağızdaki doğal dişlerle uyum içersinde olması gerekir. Bu nedenle kullanılacak dişlerin seçimi ve doğal dişlerle uyumlu bir diş diziminin gerçekleştirilmesi kadar protezle , ağızdaki dişler arasındaki , bağlantıyı ve geçişi sağlayan tutucu parçaların tasarımı , şekli ve konumu çok önemlidir. Çünkü bu tutucu parçalar, hastanın protezini kolayca takıp çıkarabilmesini sağlayacak, ancak destek dişlere aşırı kuvvet uygulamayacak, çiğneme esnasında, protezin oynamamasını sağlayabilecek ayrıca estetiği de bozmayacak şekilde tasarlanmalıdır.

Bölümlü protezlerde de tam protezlerde olduğu gibi çok hassas bir çalışma , bireyin proteze adaptasyonu için çok gerekli olup, protezlerin temizlik ve bakımına dikkat edilmesi  kişinin ve protezlerin sağlığı açısından çok önemlidir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ceyda Sancaklı

Etiketler
Protez diş
Dt. Ceyda Sancaklı
Dt. Ceyda Sancaklı
Sakarya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube