Hamilelikte bacaklarda ödem

Hamilelikte bacaklarda ödem

Hamilelik döneminde salgılanan hormonların etkisiyle damarı oluşturan hücreler arasında bağlantılar gevşemekte ve damar içinde yer alan sıvı dışarı sızmaktadır. Yerçekiminin de etkisiyle damar dışına çıkan sıvı en çok bacaklarda sonra da el, yüz ve sırtta göllenmektedir. Kadında tansiyonun yükseldiği durumlarda damar dışına sıvı çıkışı artmaktadır. Normal gebeliklerin çoğunda çeşitli oranlarda ödem görülmektedir ve sağlık açısından önemi yoktur. Endişe edilmemelidir ve lohusalık döneminde gerileyecektir. Önemli olan nokta tansiyonun normal olmasıdır. Eğer ödeme ek olarak tansiyonda da yükselme varsa bu durum preeklampsi (halk arasında gebelikte albumin olarak adlandırılmaktdır) geliştiğini gösterir ve önemli bir durumdur. Preeklampsi durumunda annede havale geçirme, beyin kanaması ve anne karnında çocuğun kaybedilmesi gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

 

Eğer sadece ödem varsa ve tansiyon normalse hamile bayan üzülmemeli ve bunun normal olduğunu kabul etmeli, korkmamalıdır. Uzun süre ayakta durmamak, sandalyede uzun süre oturmamak ve zaman zaman ayağı uzatarak ya da yukarı kaldırarak yatmak ödemin azalmasına yardımcı olacaktır. Ödemin azalmasını sağlayacak özel bir ilaç yoktur sadece bazı alışkanlıkların değiştirilmesi yararlı olacaktır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Meriç Karacan

Doç.Dr.Meriç KARACAN,İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi tamamladıktan sonra Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Doç.Dr.Meriç KARACAN, İstanbul Beşiktaş'ta bulunan Ota Jinemed Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Bacaklarda ödem
Doç. Dr. Meriç Karacan
Doç. Dr. Meriç Karacan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube