Hamilelikte ağız ve diş sağlığı

Hamilelikte ağız ve diş sağlığı
Hayatınızın bu en güzel döneminde ağzımızda bazı değişiklikler olmaktadır. Östrojen ve progesteron seviyelerindeki değişmeler, dişler ve dişetlerindeki olası problemlerin daha büyük olmasına sebep olur.

 

Hamilelik sırasında halk arasında bilindiği gibi diş kaybı olmaz. Ancak tabi ki ağız ve diş sağlığında bazı değişikliklerin olacağı kaçınılmazdır. Eğer ağız hijyenininz yetersizse diş eti iltihabı(gingivitis) meydana gelir. Bu durum ‘hamilelik gingivitisi’ adını alır. Dişeti kırmızı, hassas, hacimce artmış ve kanamalıdır. Eğer ginigivitis önceden de mevcutsa hamilelikte şiddeti artar. Genellikle basit dişeti tedavileriyle problemin önüne geçilir. Hijyen kontrolü düzenli olarak yapılır ve hamilelik sonrasında da gerekirse tedaviye devam edilir.

 

Bu tür problemlerle karşılaşmamak için her gün en az iki kez, mümkünse her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Diş ipi kullanımı ihmal edilmemeli, hekim uygun görürse gargara kullanılmalıdır. Hamilelik için gerekli olan dengeli beslenmede C ve B12 vitamin alımına özen gösterilmelidir.

 

Hamilelik öncesinde planlanıyorsa diş hekimi ziyaret edilmelidir. İlk 3 aylık dönemde temizlik yapılması uygundur. Diş hekiminiz uygun görürse ikinci 3 aylık dönemde de kontrole gitmek gerekir. Duruma göre son 3 aylık devrede de kontrol edilmelidir.

 

Genellikle acil olmayan işlemler hamilelik döneminde yapılabilir. Ancak tercih edilen dönem 4. ve 6. aylar arasıdır. Eğer şiddetli bir ağrı durumu söz konusuysa herhangi bir dönemde de hekime başvurulabilir. Genellikle anestezi kullanımında bir sorun yaşanmaz ancak ilaç kullanımı gerekirse kadın doğum uzmanıyla görüşülerek ilaç verilebilir. İlk 3 ay röntgen çekiminden kaçınmak gerekir, Ancak gerekli durumlarda kurşun önlük kullanarak periapikal film çekilebilir. Mümkün olduğu kadarıyla müdaheleler doğum sonrasına ertelenir.

 

Hamilelikte vücuttaki dengenin bozulması dişlerin çabuk çürümesine uygun bir ortam yaratır. Nedenleri:

-         Hamilelik döneminde tatlı, abur cubura karşı aşırı bir istek belirir. Bunların tüketimi sonrası diş fırçalama genellikle ihmal edilir.

-         İlk aylarda yaşanan kusmalardan sonra anne ağız bakımını ihmal eder.

-         Gebelik hormonlarının etkisi ile dişetleri daha çabuk kanayan anne diş fırçalamaktan çekinir.

 

Bebeklerin diş gelişimi anne karnında başlar. Bu dönemde anne hem kendi dişleri, hem de bebeğin dişleri için beslenmesine özen göstermelidir. A vitamini ( et yumurta, süt, sarı sebzeler), C vitamini (narenciye), D vitamini (balık, et, süt) ve kalsiyum tüketimi çok önemlidir. Bunun yanında bilinçsizce ilaç kullanılmamalıdır. Gerekli durumlarda hekime başvurulmalıdır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Beste Gündüz Uysal

Dt.Beste Gündüz Uysal, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başlamış olduğu eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Dt. Beste Gündüz Uysal, İstanbul'da bulunan Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nde Hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Diş eti
Dt. Beste Gündüz Uysal
Dt. Beste Gündüz Uysal
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube