Hamilelik takvimi / 16. hafta

Hamilelik takvimi / 16. hafta

Hamilelik Takvimi / 16. Hafta

 

 

Bu haftada gözler ve kulaklar bebek doğduğunda bulunacakları son pozisyonlarına gelir. Göz kırpma gibi basit refleksler gelişmeye başlar. Benzer şekilde kulaklar da son pozisyonlarını almıştır. Bağırsaklarda mekonyum adı verilen fetal dışkı birikmeye başlamıştır. Bu dışkı benzeri yapı fetusun yuttuğu amniyon sıvısı, dökülen hücreler ve sindirim sistemi salgılarından oluşur. Macun kıvamında koyu renkli bir yapıdır.

 

Sinir lifleri onlara özelliklerini veren myelin ismindeki madde ile kaplanmaya başlar. Myelin sinir iletimi için son derece önemli bir maddedir. Dolaşım sistemi tam anlamı ile fonksiyonel olmuştur. Bebeğin plasentası yaklaşık fetus kadardır. Göbek kordonu sistemi olgunlaşmaya başlar. 120 gram olan bebek avucunuza sığacak kadar büyümüştür. Ultrason altında bebeğin hıçkırdığı saptanabilir. Bu solunumun başlama işaretlerinden biridir. Bu haftanın diğer bir ilki de bebekteki ışık refleksinin ortaya çıkışıdır. Artık bebeğiniz teorik olarak ışığa tepki verebilir.

Bu hafta her açıdan oldukça önemlidir. Bir kere anne ve baba adaylarının en çok merak ettikleri konuların başında belki de ilk sırada gelen bebeğin cinsiyeti, bu haftada açıklığa kavuşur. İyi bir ultrason cihazı ve deneyimli bir göz 16'ncı haftada bebeğin cinsiyetini çok büyük bir olasılıkla saptar. Bazı durumlarda 12 – 14'üncü haftalarda da cinsiyet görülebilir.

 

Yine bu haftada Down sendromu ve beyin omurilik hattında oluşabilen defektler açısından son derece önemli olan dörtlü tarama testi yada doktorunuzun tercihine göre sadece AFP(mom) testi yapılabilir. Bu test için ideal zaman aralığı 16 – 20'nci haftalardır. Tecrübeli anne adayları bebeğin ilk hareketini bu haftada hissedebilirler. Ancak hareketin hissedilmemesi anormal bir durum olduğu anlamına gelmez. İlk hamileliğini yaşayanlarda bu 20 hafta civarında gerçekleşir.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Orkun Çetin

Eğitim Kocaeli Üniversitesi

Uzmanlık Cerrahpaşa Üniversitesi

Etiketler
Hamilelik takvimi
Op. Dr. Orkun Çetin
Op. Dr. Orkun Çetin
Van - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube