Hamilelik süresınce dişetinde ne gibi değişiklikler olabilir?

Hamilelik süresınce dişetinde ne gibi değişiklikler olabilir?

Hamilelik esnasında meydana gelen hormonal değişiklikler yüzünden dişeti hastalıklarına karşı yatkınlık oluşmaktadır. Bu yatkınlık hamilelik öncesi tam bir ağız muayenesinden geçilip optimal ağız hijyeni sağlanarak ve bunu sürdürme alışkanlığı edinilerek engellenebilinir. Hamilelikte gözlenebilen dişeti büyümeleri tek bir dişin çevresinde veya bütün ağızda yaygın olarak görülebilir.

HAMİLELİKTEKİ DİŞETİ BÜYÜMELERİNİN SEBEBİ NEDİR?

Hamilelik süresince gözlenen yüksek düzeydeki hormonal değişiklikler, damarların yapısında değişiklik yaratarak bireyin iltihapsal durumlardaki yanıtını farklılaştırır.

HAMİLELİKTE DİŞETİ BÜYÜMESİ NASIL GÖZLEMLENİR?

Hamilelikte gözlenen dişeti büyümesinde doku parlak, kırmızımsı, yumuşak kıvamlı kendiliğinden ya da dokununca kanayan yapıdadır.

HAMİLELİKTE DİŞETİ PROBLEMLERİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Genellikle 3. aydan sonra meydana gelir ancak daha erken dönemlerde de gözlenebilir ve özellikle ağız hijyeninin iyi olmadığı bireylerde görülme sıklığı daha fazladır.

HAMİLELİKTE GÖRÜLEN DİŞETİ BÜYÜMELERİ AĞRILI MIDIR?

Başlangıçta ağrıya neden olmaz, ancak ilerlemiş durumlarda dişlerin çiğneyici yüzeyini içini aldığında ağrıya neden olur.

HAMİLELİKTE GÖRÜLEN DİŞETİ BÜYÜMELERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavisi ağız hijyeninin optimal düzeye getirilmesinin ardından dokunun kaldırılmasını içerir, bazı durumlarda hamilelik süreci içinde tekrar edebilir ancak hamilelikten sonra gözlenmez.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Laçin Berber

Dr. Dt. Laçin BERBER, lisans öncesi  öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde başladığı lisans eğitimini 1996 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 1997-2004 yılları arasında yine aynı üniversitede “Kronik periodontitisli bireylerde periodontal başlangıç tedavisine ek olarak sistemik minosiklin-HCL uygulamasının klinik ve biyokimyasal sonuçlarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi” başlıklı tezi ile doktora derecesini ve Dr. Med. Dent unvanını almıştır. 2007 yılında Newyork’da American Board of Periodontology’nin başkanının davetlisi olarak, çalışmalar yapmış olan Dr. Dt. Laçin BERBER'in Hamilelik, ergenlik, menapoz, sistemik ve lokal antibiyotik kullanımı, periimplant sağlık ve implantlar, implant ve dişler etrafında papil rekonstrüksiyonu, ileri periodontitisli hastalarda implant uygu ...

Dr. Dt. Laçin Berber
Dr. Dt. Laçin Berber
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube