Hamilelik döneminde seks

Hamilelik döneminde seks

Hamilelik döneminde seks yapmanın anne ve bebek açısından sakıncaları var mı? Anne adayı hamileliğinin kaçıncı ayından itibaren ve kaçıncı aya kadar eşiyle cinsel ilişkiye girebilir?

Cinsellik yemek yemek su içmek gibi vücudun olmazsa olmaz ihtiyaçlarındanır, kişisel bir istek bir tercih değil bir dürtüdür.Gelişmekte olan ülkelerde hala tabu olma özelliğini koruyan cinsellik gebelikte annenin takındığı kutsallık imajı altında geri planda kalmaktadır ve anne adayı doktoruna bu konuda danışmaktan çekinmektedir.

Normal fizyolojik bir gebelik süreci geçiren anne adaylarının gebeliğin son 4 haftasına kadar cinsel yasamlarını kısıtlamasını gerektirecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Ancak son 4 hafta içerisinde erkegin spermi içinde bulunan prostoglandin isimli madde uterus kaslarında kasılmaya yol acıp erken doğuma sebebiyet verebilir düşüncesiyle son 4 hafta ilişki önerilmemektedir.

Hamilelik döneminde cinsel ilişkiye girmek hangi durumlarda sakıncalıdır? Risk faktörlerini sıralayabilir misiniz?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi özel bazı durumlar haricinde normal giden bir gebelik seyrinde son 4 haftaya kara cinsel ilişkide kısıtlama yoktur. Bu özel durumlar şu şekilde sıralanabilir:

-Erken doğum ve düşük riski mevcut olan veya daha onceden tekrarlayan gebelik kayıpları olan hastalar.
-Gebeliğininin her hangi bir döneminde sebebi acıklanamayan vajinal kanaması olan hastalar
-Yine erken dogum ve düşük riskini arttırdıgından dolayı servikal kanal yetmezliği olan hastalar
-Plasenta previa dediğimiz (plasentanın rahim kanal ağzını tam veya parsiyel kapaması) durumun eşlik ettigi gebelikler -Partnerde cinsel yolla bulaşan hastalığın görülmesi durumunda bu durumun tedavisi tamamlanıncaya kadar -Tek gebelikte son 1 ay cogul gebeliklerde ise gebeliğin 6. ayından sonra cinsel birleşme kesinlikle sakıncalıdır.

Kadının cinsel yaşamı hamilelik döneminde değişime uğrar mı? Daha mı artar yoksa azalır mı? İlk üç aylık dönemde cinsel yaşamı, İkinci üç aylık dönemde cinsel yaşamı, Son üç aylık dönemde cinsel yaşamı anlatabilir misiniz? Dikkat edilmesi gereken noktalarla birlikte öneriler…

Genel olarak kadının cinsel yasamındaki hareketlilik ilk üc ayda azalık,ikinci üç ayda artar,son 3 ayda tekrar azalma gösterir
Gebeliğin ilk 3 ayında annelik iç güdüsünün yerleşmeye başlaması, annenin bebegi kaybetme korkusu ve genellikle bu dönemde yasanılan gebeliğe baglı bulantı kusma durumu gebelerin ilk 3 ayda cinselliğe soguk yaklasmasına sebep olabilir.pek cok çift bu dönemde cinsel ilşkiye girmenin düşüge yol acagını düşünürler yada bu dönemde yasanılan gebelik kaybını cinsel ilişkiye baglayabilir sucluluk duygusuna girebilirler ancak bu dönemde yasanılan düşükler genellikle gelişmekte olan fetüsteki genetik bozukluklara bağlıdır

İkinci 3 ayda annenın gebeliğe daha cok alışması, göğüslere ve cinsel organlara giden kanın artışıyla beraber cinsel dürtüler normale dönebilir hatta artabilir. Bu nedenle gebeliğin ikinci trimesterinde cinsel ilişki sayısı artabilir, normalden farklı olarak ardı ardına orgazm olma durumu gözlenebilir.
Gebeliğin son 3 ayında ise annenin kilo alması, büyük bir karın, hareket kısıtlılığının artması, sırt bel agrılarının arması, vulvadaki artan ödeme ve mantar enfeksiyonundaki arışa baglı olarak ilişki sırasında agrı hissedilmesi yine anne adayını cinsellikten uzaklastırabilir.

Cinsel ilişki sırasında penis fetusla kesinlikle temas etmeyeceğinden cinsel ilişki bebeğe zarar vermez. Anne karnındaki bebek, uterusun kasları, gebelik kesesi ve kese içindeki amnion sıvısıyla dış etkilere karşı koruma altındadır. Orgazm, uterus kasıcı etkisi olan oksitosin salınıma neden olsada bunlar kesinlikle doğumu uyarıcı veya başlatıcı düzeyde olmayacaktır. Yinede aşırı meme başı uyarımıda bu etkiye sebep olacagından asırı meme bası uyarısından kacınılmalıdır.

Cinsel ilişkiden korkan ve bebeğine zarar gelecek endişesiyle eşinden uzak duran anne adayları için neler söylemek istersiniz

Rutin gebelik muayenelerini aksatmayan ve normal fizyolojik bir gebelik dönemi geçiren bir anne adayının cinsel ilişkiden uzak durmasını gerektirecek hiçbir durumu yoktur. Doktoruna hiçbir konuda danışmaktan çekinmemeli ve eşiyle bedensel ve ruhsal birlikteliği gebelik öncesindeki gibi devam etmelidir. Anne adayı kendi öz bakımını gebelik öncesindeki gibi aynen devam ettirmeli ve cinsel açıdan kendine güvenini kaybetmemek için eşiyle sürekli iletişim halinde olmalıdır. Çünkü bayanlarda meydana gelen fiziksel değişiklikler de bebeğe zarar verme korkusunun yanında cinsellikten kaçmak için bir sebep olabilir. Sağlıklı gebelik sürecini devam ettiren, sağlıklı beslenerek egzersiz yaparak ruh ve beden sağlıgını dengede tutarak öz bakımını yitirmeyen bir gebenin kendine güveni de tam olacak ve bu durum cinsel hayatına da olumlu yansıyacaktır.

Hamileliği riske etmeyecek seks pozisyonları neler, bunları açık olarak anlatabilir misiniz?

Gebelikte değişik seks pozisyonları denenebilir. Kontrolun daha cok kadında oldugu kadının üstte veya yanda oldugu pozisyonlar tercih edilmelidir. Yine ilerleyen dönemlerde erkek kadının arkasına olacak sekilde ya da yan yana uzanırken arkadan yaklasımla vajinal giriş yöntemi denenebilir. İleriki dönemlerde derin ilişki rahatizlık vereceginden derin penetrasyonlaran kacınılmalıdır.

Normalde sıklıkla kullanılan misyoner pozisyonu denilen erkeğin üstte oldugu pozisyon gebeliğin süresi arttıkca karına baskı yaparak anneye rahatsızlık hissi verebilir, cocugun kan dolasımının olumsuz etkilenmesine neden olabilir.

BU konuda baba adaylarına neler önerebilirsiniz?

Baba adaylarında da tıpki anne adalarına oldugu gibi gebelik basında cinsel istek azalması görülebilir. Bunun nedeni anne adayları gibi bebege zarar gelme korkusunu yasamaları veya buna ek olarak annenin bu konudaki tereddütünden de etkilenebilmeleridir. Anne adayları gibi baba adalarının da gebeliğe alışma süreci vardır. Bu alışma sürecini hızlandırmak ve yasadıkları tereddütleri gidermek amacıyla rutin muayenelere eşlerinin yanında katılmaları doğru bir yaklasım olacaktır.

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sait Halil

Op. Dr. Sait HALİL, 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1995 - 2000 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2001 - 2002 yılları arasında Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastanesi Yardımcı Üreme (TÜP BEBEK) Teknikleri Bölümü'nde ve 2002 yılı sonrasında Memorial Hizmet Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Sait HALİL, mesleki çalışmalarına şu anda Bahçelievler'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, İstanbul Tabip Odası, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, Türk Perinatoloji Derneği, Rotary İnternational ve İnternational Society of Ultrasoun in Obstetrics and Gnecology (ISUOG) gibi birçok derneğe üyedir. ...

Etiketler
Hamileliği riske etmeyecek seks pozisyonları neler
Op. Dr. Sait Halil
Op. Dr. Sait Halil
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube