Hamilelik döneminde diş eti hastalıkları ve tedavisi

Hamilelik döneminde diş eti hastalıkları ve tedavisi

HAMİLELİK DÖNEMİNDE DİŞ ETİ HASTALIKLARI ve TEDAVİLERİ

Yetersiz ağız bakımı sonucunda ilerleyen diş eti hastalıklarının erken veya düşük kiloda doğuma sebep olabileceği bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir. Bu nedenle hamilelikte diş eti sağlığı çok daha fazla önem kazanmaktadır.

Hamilelik döneminde dişeti iltihaplanmalarına sıklıkla rastlanılmakta, diş etinde kanama, şişlik, kızarıklık ve dokunmaya karşı hassasiyet gelişmektedir. Bu durum ağız bakımını da zorlaştırıp anne adayının dişlerini fırçalamaktan kaçınmasına neden olabilmektedir. Özellikle fırçalama esnasında veya kendi kendine olan kanamalar oldukça artmaktadır. Bu sıkıntılar genellikle gebeliğin ilk üç ayı içinde ortaya çıkmaktadır. Önlem alınmadığı takdirde iltihaplanma dişin destek dokusu olan kemiğe de geçebilir ve ardından da dişlerin kaybına yol açabilir. Daha az olmakla birlikte gebelik tümörü olarak adlandırılan zararsız ancak kötü görünümlü  ve ağrılı dişeti büyümeleri görülebilmektedir.

Hamilelik döneminde  bu sorunların artması yükselen hormon seviyeleri nedeniyledir.. Hormonların yüksek seviyede olması dişeti hücrelerindeki sıvı miktarını arttırmakta, bu da diş etlerinin hassaslaşmasına ve şişmesine neden olabilmektedir. Ayrıca dişetinin enfeksiyonlara karşı olan direnci de düşmektedir. Ancak şunu da belirtmek gerekir, bu durum ağız bakımın yetersiz olması ile doğrudan ilgilidir. Ağız ortamında bulunan bakteriler rahatsızlığın şiddetlenmesine neden olmaktadır. Ağız bakımı en üst düzeyde tutulursa, diş ve diş etleri doğru fırça ve fırçalama tekniği ile temizlenirse hastalık yapıcı bakteri sayısı düşmekte; böylece hormonların diş etine sağlığına olumsuz etkisi baskılanabilmektedir.

Hastalığın tek sebebinin hormonlar değil diş ile dişeti arasında biriken bakteriler olduğu unutulmamalıdır. Öncelikle hamilenin ağız bakımının iyi bir hale getirilmesi gerekmektedir. Bunun yanında da diş hekimi tarafından var olan bakteri plağı ve diş taşlarının uzaklaştırılması için diş taşı temizliği yapılmalıdır. Bu şekilde hastalık kontrol altında tutmaya çalışılır. Ancak rahatsızlığın ilerlediği vakalarda lokal anestezi ile çalışmak gerektiğinden yapılabilecek tedaviler sınırlıdır. Acil durumlarda, doktor onayı ile üçüncü ve altıncı aylar arasında ileri tedaviler uygulanabilir.

Anne adaylarının hamilelik dönemlerinde bu tarz sorunlarla boğuşmamaları için tüm diş ve dişeti kontrollerinin önceden yaptırılması son derece önemlidir. Bu bakım sayesinde, ileride karşılaşılabilecek tüm sıkıntıların önüne geçilebilmektedir. Hamilelik gerçekleştikten sonra diş hekimine düzenli aralıklarla kontrole gitmek ve diş taşı temizliği gibi ağız bakım işlemlerini yaptırmak, günde en az iki kere doğru teknikle (diş etlerine masaj yaparak) dişleri fırçalamak, diş ipi kullanarak dişlerin aralarında biriken besin artıklarını temizlemek, diş hekiminin gerekli gördüğü durumlarda antimikrobiyal ağız gargaralarını kullanmak, dil üzerinde biriken bakterileri uzaklaştırmak, sağlıklı ve vitaminden zengin besinlerle beslemek gerekmektedir. Hamilelikte ağız bakımını en üst düzeyde tutmak bebeğin de gelişimi acısından da önemlidir.

Diş Hekimi Burcu PEŞKİRCİOĞLU GÜRAKAR

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Burcu Peşkircioğlu Gürakar

Etiketler
Hamilelikte ağız sağlığı
Dt. Burcu Peşkircioğlu Gürakar
Dt. Burcu Peşkircioğlu Gürakar
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube