Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı hakkında

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı hakkında

Anne adaylarında ağız ve diş sağlığı; hem kendileri , hem de doğacak bebekleri açısından son derece önemlidir.Hamilelikle birlikte görülen en belirgin değişim, ağızdaki tükrük yapısının daha asitli bir hal almasıdır. Bu da dişlerde çürük oluşma riskinin artması anlamına gelir.

Hamilelik dönemindeki hormonal değişimlere bağlı olarak; kanamayla birlikte görülen ‘ hamilelik gingivitisi ‘ dediğimiz dişeti iltihaplanmaları en sık karşılaşılan tablodur.Hamileliğin ilk aylarındaki bulantı ve kusmalara bağlı gelişen kötü ağız hijyeni ve asidik ortama bağlı; dişlerde ‘erozyon’ denen aşınmalar da çok sık rastlanan şikayetlerdendir.

Sanıldığının aksine; ‘her hamilelik bir diş kaybettirir’ gibi bir inanış kesinlikle doğru değildir.Hamilelik öncesi ve hamilelik boyunca yapılan düzenli diş hekimi kontrolleriyle, bu süreç son derece sağlıklı geçirilebilir.

 Diş ve dişeti iltihaplanmaları , düşük ağırlıklı bebek doğum ihtimalini  ‘7 kat’ arttırmaktadır. Bu yüzden, hamilelik öncesi ve hamilelik boyunca düzenli diş hekimi kontrollerinin ihmal edilmemesi çok önemlidir.

  

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Anıl Doruk

Etiketler
Hamilelikte diş sağlığı
Dt. Anıl Doruk
Dt. Anıl Doruk
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube