Hafta sonu ve tatil günlerinde diyet

Hafta sonu ve tatil günlerinde diyet

Çoğu danışanımdan duymaktayım ''Hafta içi diyetimi çok iyi yapıyorum ama hafta sonu tüm dengem bozuluyor'
​Tabi burda bozmaktan kastedilen öğünleri kaçırmak.Biz diyetisyenler kişiye özel diyet programı hazırlarken danışanlarımızın günlük yaşantısını,yatış-kalkış saatlerini düşünerek,ailesi ile hangi vakitlerde hangi öğünlerde beraber yeme alışkanlığı sürdürdüğünü öğrenip ,tabi bu arada kişi çalışıyorsa, iş hayatını ve işte tüketebildiği besinleri göz önünde bulundurup dengeli bir beslenme programı oluşturuyoruz.
Buraya kadar herşey normal,çünkü hepimizin mesai günlerinde -ev hanımları da dahil-bir rutinimiz var.Hafta sonunu düşününce ise işler değişiyor.Tüm haftanın yorgunluğunu telafi etme amaçlı uyanış süresi daha geç saatlere kalıyor veya çocuğu okula gitmeyeceği için anneler daha o gün daha geç kalkıyor.Durum bu şekilde olunca ise sabah yapılacak kahvaltı öğlen saatlerine sarkıyor. Sarkamaz mı peki ?
Tabi ki sarkabilir.Yalnız o zaman buna göre bir denge planı oluşturmamız gerekmektedir. Çünkü diyet yapan veya sağlıklı beslenme programı takip eden danışanlarımızda kişinin günlük yaşantısına,güne başladığı ve günü bitirdiği saate göre öğün sayısı ve öğün içeriği ayarlaması yapıyoruz. Normalde hafta içerisinde yani çalışılan günlerde diyelim, sabah saat 7'de güne başlayıp 23.00 - 00.00 arası uyuyan bir kişiye açlık durumuna ,sağlık problemlerine göre ve tüketim alışkanlıklarına göre günde 4 ile 6 öğün arası besin tüketmelerini istiyoruz. İstememizdeki sebep ise günlük enerji dengesini pozitif yönde geliştirmek için ana öğünleri çok yüklü vermeyi tercih etmeyip kişiyi 6-7 saatlik bir açlıkla bırakıp ana öğünde fazladan enerji almasını önlemek , kan şekeri dengesini ve öğün alımından sonra oluşacak insülin hormonu yanıtını regüle şekilde tutmak ve yine uzun süreli açlıklarda meydana gelebilecek çeşitli mide rahatsızlıklarına davetiye çıkarmamaktır.
Fakat kişiler az öğünle de hayatını sürdürüp, vücut ağırlıkları bakımından, iştah kontrolleri, açlık düzeyleri bakımından bir şikayette bulunmuyorlarsa şayet burada da kişiyi fazla öğüne boğmaya tabî ki gerek kalmamaktadır. Gel gelelim hafta sonlarında veya tatil günlerinde meydana gelen durumlara..

Tatil günlerinde her zamankine göre kahvaltıyı daha geç yapmaktayız. Fakat kahvaltıdan sonra 5-6 saatlik açlık meydana gelmeden mümkünse 4 saat sonra ara öğün yapılmasını ve akşam yemeğini yine hafta içindeki gibi veya kişilerin kendi uyku saatlerine göre yatmadan en geç 4 saat önce ana öğünü bitirmek üzere düzenlemelerini tavsiye etmekteyim. Hafta sonlarında yaşanan beslenme düzensizliği hem  kişinin akşam saatlerinde gereksiz acıkmasına sebep olacaktır , hem de hafta içinde oluşturduğumuz düzenli beslenme sistemine ayak uydurup kilo veren ya da kilosunu koruyan metabolizmanın düzenini bozacaktır. Bu sebeple hafta sonları veya tatil günlerindeki öğün planlarınızı o gün gerçekleşecek programınıza göre ayarlamalısınız. Böylece sizin için hem tatil günü hem de tatili/hafta sonunu takip eden diğer günler yaşanılacak açlık atakları,sevilen yiyeceklere karşı oluşabilecek şiddetli istek,tatlı krizleri de önlenmiş olacaktır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Zeynep Işıl Küçükgöncü

Dyt. Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ, 1987 yılında Tarsus - Mersin'de doğmuştur. Lisans eğitimini 2010 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. Üniversite eğitimi boyunca pek çok kurumda staj yapmış olan Dyt. Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ, henüz öğrenciyken mesleki deneyim edinmeye başlamıştır. 2009 yılı Eylül-Kasım aylarında Kadıköy Acıbadem Hastanesi'nde Klinik - Poliklinik stajını, 2009 yılı Kasım-Aralık aylarında Ankara Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde kurum beslenmesi stajını, 2010 yılında Ankara Yıldırım Bayezit Eğitim Araştırma Hastanesi, Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde Klinik ve Poliklinik stajını ve 2010 yılında ise Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Klinik ve Poliklinik stajlarını tamamlamıştır. Mezuniyetinin hemen ardından 2010-2015 yılları arasında Kızılay Altıntepe Tı ...

Etiketler
Kilo alımının kontrolü
Dyt. Zeynep Işıl Küçükgöncü
Dyt. Zeynep Işıl Küçükgöncü
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube