Hafta hafta gebelik: 6-11 hafta

Hafta hafta gebelik: 6-11 hafta

Bebeğiniz yaklaşık 3-4 milimetredir. Kalbi atmaktadır. Gestasyonel kese daha genişlemiştir. Plasenta dokusu daha da olgundur. Mide bulantısı, kusma şikayetleriniz daha baskın hale gelmiş olabilir. Düşük tehlikesi varlığında bir miktar lekelenmeniz olabilir. Takip ve istirahat önemlidir. 

7. haftada ise bebeğiniz yaklaşık 11-13 milimetre kadardır. Ancak kol ve bacak tomurcukları oluşmaya başlamış, göz, kulak, karın içi organların taslakları oluşmaktadır. Pasif hareketleri başlamıştır, ancak sizin hissetmeniz daha mümkün değildir. Bebek hareketleri genellikle ilk gebeliklerde 20 hafta dolaylarında hissedilir. 

8. haftada boyu yaklaşık 15 milimetre kadardır. Organ yapıları oluşmaya ve gelişmeye devam etmektedir. 9. haftada boyu 2-3 cm arasındadır. Artık fetal dönem başlamıştır. Organ taslaklarının gelişimi tamamlanmıştır. Bundan sonra organ gelişimi başlayacaktır. 

Embiryonik dönem, bebeğinizin bütün ilaçlara ve zararlı etkenlere en hassas olduğu dönemdir. Bu süre içerisinde alkol, sigara ve bebek gelişimini önemli düzeyde etkileyecek ilaçlardan kaçınmak gerekir. Mümkünse folik asitten zengin gıdalar ve folik asid takviyesi almanız önemlidir. 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sait Halil

Op. Dr. Sait HALİL, 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1995 - 2000 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2001 - 2002 yılları arasında Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastanesi Yardımcı Üreme (TÜP BEBEK) Teknikleri Bölümü'nde ve 2002 yılı sonrasında Memorial Hizmet Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Sait HALİL, mesleki çalışmalarına şu anda Bahçelievler'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, İstanbul Tabip Odası, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, Türk Perinatoloji Derneği, Rotary İnternational ve İnternational Society of Ultrasoun in Obstetrics and Gnecology (ISUOG) gibi birçok derneğe üyedir. ...

Op. Dr. Sait Halil
Op. Dr. Sait Halil
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube