Hafta hafta gebelik: 39. hafta

Hafta hafta gebelik: 39. hafta

Bebeğiniz , dünyaya merhaba demek için gün sayıyor! Cilt altında doğumdan sonra vücut sıcaklığını kontrol etmeye yardımcı olmak için bulunan yağ tabakası giderek kalınlaşıyor. Muhtemelen yaklaşık 50 cm uzunluğuna ulaştı ve ağırlığı 3,2-3,4 kilo civarı !

Hayatınız nasıl değişiyor:

Haftada bir gitmeye başladığınız  doktor  ziyaretlerinizde,  sağlık uzmanınız, bebeğinizin gelişimini ve pozisyonunu kontrol etmek için ultrason  muayenesi yapacaktır. Hekiminiz , rahim ağzındaki değişiklikleri  saptamak için (rahim ağzında olgunlaşıp olgunlaşmadığını görmek için ) vajinal  bir muayene de yapabilir. Rahim ağzında olgunlaşma belirtileri  yumuşama, incelme ve açılmadır.

 Fakat bu bilgilere sahip olunsa bile, bebeğinizin tam olarak ne zaman doğacağını doktorunuzun  tahmin etmesi hala imkânsızdır! Tahmini  doğum tarihinizi geçirirseniz, doktorunuz, hamileliğe devam etmenin güvenli olup  olmadığını değerlendirmek için  size (genellikle  ultrason  ve non stres testten= NST oluşan) bir takım incelemelerde bulunacaktır. Pekçok hekim, doğum kendiliğinden başlamazsa ,   40. haftanın dolmasını izleyen bir ila iki hafta arası bir zaman zarfında – veya beklemenin  anne veya bebek sağlığı açısından  riskli  olduğu yönünde herhangi bir gösterge varsa, daha kısa süre içinde – doğumu başlatır.  

Doğum zamanını  beklerken, bebeğinizin hareketlerine dikkat etmeyi sürdürmek ve azalır gibi olduğunda  durumu doktorunuza derhal bildirmek önemlidir. Bebeğinizin hareketlerinde  fark edilir bir yavaşlamanın olması, herhangi bir sorunun varlığına işaret edebilir!

 Ayrıca, suyunuzun gelmiş olabileceğini düşünürseniz de arayın. Miadında hamileliklerin yaklaşık yüzde 8’inde, amnion sıvısını çevreleyen zar, doğum başlamadan önce yırtılır. Bazen oldukça fazla  bir sıvı gelişi olurken ( idrar kaçırır gibi), bazen de sadece az miktarda bir sızıntı olur.  Suyunuz geldiğinde, henüz düzenli doğum sancıları başlamamış olsa bile, hastaneye gitmelisiniz ve doğumunuz başlatılmalıdır…

 Vücudunuz, doğumdan sonra nasıl değişir ?

Doğum sonrası eski halinize döndüğünüzü hissetmek biraz zaman alacaktır. Zor olabilir ama bu noktaya ulaşmanın dokuz ay sürdüğünü hatırlamaya çalışırsanız, kendinizi – duygusal ve fiziksel olarak – toparlayabilirsiniz.

Vücudunuzdan neler beklemelisiniz :

Hemen kilo vermeye başlayacaksınız. Hamilelik önceki kilonuza bir süre boyunca inemeyebilirsiniz ; bununla beraber birçok kadın, doğumdan bir hafta sonra 6 ila 9 kilo arası vermiş olduğunu farkeder : Bebek, amnion sıvısı, plasenta ve vücudunuzdaki sıvı fazlasının bir kısmının toplamına denk gelen bir kilo kaybıdır bu. Vücudunuzun hamilelikten önceki şeklini geri kazanması biraz sürecektir . Hamilelik göbeği, beklediğinizınden daha uzun süre boyunca orada kalabilir .

”Löşi” adı verilen akıntınız olacak. Bebeğiniz doğduktan sonra, rahim iç zarını    oluşturan hücreler, soyularak dökülmeye başlayacak. Bu durum, ortalama 6  hafta süren “ Löşi” adlı bir akıntıya yol açar. Bu akıntı, ilk başlarda kanla karışık olduğu için parlak kırmızı ve adet kanaması benzeri görünebilir, daha sonra rengi giderek açılır ve son olarak bitmeden önce beyaza ya da sarıya çalar.

Duygularınız sürekli değişecektir. Doğum yapmanızı izleyen birinci veya ikinci hafta içinde, birçok yeni anne, ”annelik hüznü”   yaşar. Karamsar ve ağlamaklı, bitkin olabilir, uyuyamayabilir veya hapsedilmiş veya endişeli hissedebilirsiniz. İştahınız da değişebilir – daha fazla ya da daha az yemek isteyebilirsiniz. İyi haber şu ki, bu duygusal çalkantı, genellikle iki ila üç hafta içinde geçer.

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu arayın:

Bir saatte birden fazla hijyenik ped kirletir tarzda ya da  büyükçe  pıhtılar şeklinde kanamanızın olması durumunda. (Not: Çok fazla kanamanız varsa veya baş dönmesi, halsizlik, hızlı kalp atışı veya çarpıntı, hızlı ya da yavaş nefes alıp verme, soğuk ve terli cilt, huzursuzluk veya kafa karışıklığı dahil olmak üzere herhangi bir şok belirtisi gösteriyorsanız, çok acil hastaneye gitmeniz gereklidir)

Enfeksiyon belirtileriniz var ise yani  ateş, alt karın ağrısı veya kötü kokulu akıntı (endometrit belirtileri); idrar yaparken zorlanma, ağrılı idrar yapma,  kanlı idrar (idrar yolu enfeksiyonu belirtileri);  yara bölgesinde ( sezaryen kesisi veya vajinal epizyotomi bölgesinde) veya çevresinde kızarıklık, hassasiyet, akıntı veya şişme ; genellikle sadece bir memede olmak üzere ağrılı, sert, kızarık bir alan ve ateş, üşüme, kas ağrıları ya da yorgunluk ve muhtemelen baş ağrısı (bir meme enfeksiyonu niteliğindeki mastit belirtileri)  var ise.

Bebeğiniz uyusa bile uyuyamamak, bebeğinize zarar vermeyi düşünmek, arka arkaya birkaç gün boyunca tüm gün ağlamak veya panik atak geçirmek gibi doğum sonrası depresyon  belirtileri sergiliyorsanız.

Daha hızlı iyileşmenin yolları:

Mümkün olduğunca dinlenin ve bebeğiniz uyuyunca siz de uyumaya çalışın. Bu tavsiyeye uymak, özellikle gün içinde zor olabilir ama gerçekten size  çok yardımcı olur

Ziyaretçileri ve onlarla geçirdiğiniz zamanı sınırlandırın. Sizi çok ziyaret etmek isteyen yakınınız olabilir ama özellikle ilk günler ve haftalarda ziyaretçi kabul etmemeye çalışın, gelmek isteyenleri biraz daha sonraki  günlere – haftalara yönlendirebilirsiniz.

Dengeli bir beslenme düzenini izleyin.

Bol bol sıvı için. Kafeinden, alkolden ve şekerli sodalardan uzak durun.

Yemek yapma, temizlik, çocuk bakımı, ev işleri ve benzerleri yönündeki yardım tekliflerinin tümünü kabul edin. Gerekirse, yardım isteyin.  Ücretsiz yardım alamazsanız, annenizin yardımcısını, temizlikçi kadını veya rahat etmenizi sağlayabilen başka kişileri işe almayı düşünebilirsiniz.

Kendinizi soyutlamayın. Arkadaşlarla, akrabalarla ve diğer yeni annelerle doğum deneyiminiz hakkında konuşmak, başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Kısa hatırlatma:

Emzirmeyi planlıyorsanız ve henüz emzirme sutyenleri almadıysanız, zamanı gelmiştir. Sutyenlerinizi hastaneye getirin .  Göğüsleriniz, şu anda muhtemelen hamilelik öncesine göre  daha büyüktür ve emzirirken bir ya da iki beden daha büyüyecektir. Ayrıca ,  sızıntıları emmesi için sutyeninizin içine yerleştirmek üzere göğüs pedleri  ve  hassas meme uçları için  lanolinli merhem alın .

 

 

 

 

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz GÖKALP KAYA, 8 Ağustos 1976 tarihinde İstanbul 'da doğmuştur. 1994 yılında İzmir Fen Lisesi'nden mezun olmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2004 yılında ise Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Acıbadem Kadıköy Hastanesi Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla görev yapmaya başlamıştır. 2006 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlamış ve sertifika sahibi olmuştur. Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin 2007 yılında bir eğitim merkezi olduktan sonra kursiyer hekimlerin eğitiminde görev almıştır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Gebeliğin 39 haftası
Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube