Hafta hafta gebelik: 36-40. haftalar

Hafta hafta gebelik: 36-40. haftalar

36-40.Haftalar

36.Hafta

Bu haftadan sonra gerçekleşen doğumlar artık erken doğum sayılmamaktadır. Eğer ağrılarınız başlarsa durdurmak için herhangi bir işlem yapılmaz ve yalnızca takip edilir. Bunu dışında özellikle ilk gebeliklerde çoğu hastada bebeğin önde gelen kısmı doğum kanalı içinde aşağı doğru ilerlediğinden (pelvise girdiğinden) karın üst kısmında mide ve kaburgalarınız üzerindeki baskı azalır.Siz de karın üst kısmının kısmen boşaldığını hissedebilirsiniz. Anca bu kez de mesane üzerindeki baskı arttığından özellikle geceleri sık idrar çıkarma ve uykusuzluk daha belirgin hale gelecektir. Az kaldı ,sabredin demek mümkün ama doğum sonrası geceleri deliksiz uykular çok mümkün değil.Bu yüzden belki de gebeliğin son dönemindeki bu uykusuz geceleri doğum sonrası için bir antreman olarak kabul edebiliriz.

Bebeğiniz artık dış dünyaya tamamen hazır.Bundan sonra ciltaltında yağ dokusu birikimi artar hatları yuvarlaklaşır,yanakları daha belirgin hal alır.

37.Hafta

Bu haftada doktorunuz size vajinal muayene yapmayı uygun bulabilir.Bu muayenede pelvis kemiğinin yapısı değerlendirilir.Bebeğin doğum kanalı içinde bulunduğu yere göre doğumunuzun başlayabileceği zaman hakkında her zaman olmasa da fikir edinebilir. Eğer varsa ,doğum kanalında bebeğinizi etkileyebilecek bir enfeksiyonun saptanması ve tedavisi için de uygun bir zamandır.Doktorunuz vajinal kültür almayı tercih edebilir ve gerekirse bu testin sonucuna göre size tedavi verebilir.

Normal doğumun mümkün olup olmadığı ,sezeryan gerekliliği bu muayene sonrası ortaya çıkabilir. Ancak belirtmek gerekir ki kesin bir yorum yapmak her zaman mümkün değildir.Size rahat bir normal doğum yapacağınız söylenebilir.Bu pelvis kemiğinin ve rahim ağzının uygunluğu konusunda yapılan bir yorumdur. Ancak doğum eylemi sırasında ortaya çıkabilecek pek çok faktör sezeryan uygulamasını gerektirebilir.Bebeğin kalp atışlarında ortaya çıkabilecek sorunlar,göbek kordonuyla ilgili problemler tamamen normal seyreden bir doğum eyleminde sezeryan gerekliliğini ortaya çıkabilir. Yani pelvis kemiğinin uygun olması normal doğum için olmazsa olmaz bir koşuldur ancak tek başına yeterli değildir

Bu haftada doğum yapmanız tamamen normaldir.Hamileliklerin bir bölümü bu haftada sonlanır ve bebekler açısından herhangi bir sorun ortaya çıkmaz

38.Hafta

Bu son haftalarda bebeğinizin ağırlığı artmaya devam eder.Bu daha çok yağ depolama şeklinde olur.Genelde erkek bebeklerin kilo artışı biraz daha belirgin olur. Bebeğiniz artık dışarıda sorunsuz olarak yaşayabilecek duruma geldi .Bu nedenle içeride herhangi bir sıkıntısı olmadığından emin olmak gerekir.Bu nedenle uygulamalarda farklılıklar olsa da doktorunuz her hafta NST(nonstres test)uygulaması isteyebilir. NST bebeğin kalp atışlarının ve rahim kasılmalarının izlendiği ve kaydedildiği bir işlemdir.Yaklaşık 20 dk boyunca belinize bağlanan kemerlerle bebeğinizin kalp atışları ve rahim kasılmalarınız algılanır ve kaydedilir.Aynı zamanda bebek hareketlerini hissettiğinizde elinizdeki bir düğmeye basmanız gerekir.Bebek hareketlerinin kalp atışlarıyla ilişkisi bebeğinizin plasentadan yeterince besin ve oksijen aldığını gösterebilir. Eğer NST sonucu iyi ise bebeğinizin bir sıkıntısı olmadığı hemen hemen kesinlikle söylenebilir.Ancak bazen bu sonuca ulaşabilmek için NST süresinin uzatılması veya testin tekrarlanması gerekebilir.

39-40.Haftalar

Bu son iki hafta oldukça stresli ve zor geçebilir. Kendinizi çok ağır,hantal ve yorgun hissedebilirsiniz.Gecelerin uykusuz geçmesi yorgunluğunuzu arttırabilir.Arkadaşlarınıa ,yakınlarınız sizi merak ettiklerinden sık sık arayıp ‘’Daha doğurmadın mı?’’ diye takılabilirler. Hazırlıklarınızı tamamladınız.Kendinizi doğuma hazırlamaya çalışıyorsunuz. Yaşayacaklarınız sizi korkutuyor olabilir. Bilinmeyenden korkmanız kadar doğal bir şey yoktur. Ancak korkularımızın büyük bir kısmını da kendimiz yaratır ve büyütürüz.Bunu önlemek için herkesin doğum hikayesini dinlemeyin.Dinleseniz bile anlatılanlarda ciddi bir yanılma payı olduğunu kabul edin.En doğrusu aklınıza takılan her şeyi doktorunuza detaylarıyla sorun. Unutmayın ki doğum binlerce yıldır yaşanan bir olgudur ve kadınların çok büyük bölümü bunu tek başlarına bile başarabilecek güçtedir. Bugün çaresi yok sanılan ve üzerine mistik anlamlar yüklenen doğum sancılarını bile durdurabilme şansımız var.Modern tıbbın tüm olanakları hem anne hem de bebeğin sağlığı için seferber ve ülkemizde pek çok sağlık merkezi bu olanakların tümüne sahip.

Doğum bir kadının hayatındaki en özel olaydır.Bunu başaracak olan sizsiniz ve bu gücü kendinizde hissetmelisiniz. Bu doktorunuz ve doğum ekibi yardımıya başaramıyacağınız bir şey değil,bunu unutmayın. Doktorunuza güvenin ve onunla elinizden geldiğince işbirliği yapın. Anneliğiniz şimdiden kutlu olsun….

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Lalehan  Kutlay

Op. Dr. Lalehan KUTLAY, 1966 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bornova Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır.

1989 yılında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. 1994 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Op. Dr. Lalehan KUTLAY, Kadıköy'de bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Op. Dr. Lalehan  Kutlay
Op. Dr. Lalehan Kutlay
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube