Hafta hafta gebelik: 19-22. hafta

Hafta hafta gebelik: 19-22. hafta

19.gebelik haftası: 
Gebeliğini ay olarak hesaplayan anneler için artık beşinci ayımızdayız. Bu haftadan itibaren gebelik hormonlarına ve gebeliğin mekanik etkilerine bağlı olarak annelerde bir takım cilt değişiklikleri görülebilmektedir. Gebelik maskesi adı verilen kloazma alın, yanak, burun ve çenede yama tarzı kızarıklıklar oluşmasıdır. Güneşe maruziyetle bu durum belirginleşeilir. Bu lekeler kalıcı olmasa bile bazen zor giderilebilir. Karnınızın, meme dokunuzun ve bazı anne adaylarında kalçaların büyümesine bağlı olarak bu bölgelerde çatlaklar oluşabilir. Çatlayan cilt alanlarında kaşıntılar sıktır. Eski kıyafetlerinizin hemen hemen hiçbirinin üzerinize olmadığını fark edeceksiniz. Bir başka değişiklik ise memelerinizdeki areola adını verdiğimiz kahverengi alanın giderek büyümeye başlamasıdır. Bazen areola memenin yarısını kaplayabilir ve normal olmakla birlikte doğumdan sonra onikinci aya kadar devam edebilir. Bebeğinizin vücudu daha önce bahsettiğimiz krem benzeri bir madde olan vernix caseosa ile çevrilidir. bebeğinizin hassas cildini uzun süre suda kalmanın etkilerinden koruyacaktır. Ultrasonda ise bebeğinizin sürekli hareket halinde olduğunu görebilirsiniz. Bebek hareketlerini pek çok kadın ilk başta sanki bir kelebeğin kanat çırpmasına benzetmektedirler. Eşleriniz bebek hareketlerini hissetmek için biraz daha heyecanla beklemeye devam edecekler. Çünkü hareketler henüz dışarıdan elle hissedilebilecek kadar kuvvetli değildir. 
Bu hafta sonunda ortalama bebeğinizin boyu 22 cm. ve ağırlığı 280 gr. kadardır. 

20.gebelik haftası: 
Gebelikteki yolculuğunuzun tam ortasındasınız. Rahim artık tam göbek deliği hizasında hissedilir. Bu haftadan sonra 38.haftaya kadar her hafta yaklaşık 1 cm yükselir. 38.haftadan sonra bebeğin doğum kanalına doğru ilerlemesi nedeniyle rahmin tepe noktası aşağıya inmeye başlar. Linea nigra adı verilen orta hatta göbek deliği ile kasık arasında siyahlık belirir ve doğumdan sonra kaybolur. 20. gebelik haftasından itibaren normal tekiz bir gebelikte rahmin en üst noktası ile kasıkların ortasında yer alan pubis kemiği arasındaki mesafenin santimetre cinsinden ölçümü yaklaşık olarak gebelik haftasına denk gelir. Bu haftada doğumdan sonra 5 yaşına kadar devam edecek olan hızlı beyin olgunlaşması başlar. Bebeğin koku, tat, işitme, görme ve dokunma duyuları aktif olmaya başlar. Kaşlar ve saçlar iyice belirginleşir. Lanugo adı verilen küçük tüyler tüm vücudunu kaplamıştır ve yoğun olarak yüz ve boyun çevresinde bulunur. bebeğinizin kalp atışları hızlanır. Bebeğiniz erkek ise testisler karın boşluğundan torbalara doğru inmeye başlar. Eğer bebeğiniz kız ise yumurtalıklarında 6 milyon yumurta hücresi bulunmaktadır. Kız bebeğinizde bu aşamadan sonra yeni yumurta hücresi gelişmeyecektir. Bu yumurta hücrelerinin sayısı giderek azalır ve doğumda yaklaşık 1 milyona inecektir. Bebeğinizin hareketleri de hızlanır ve kuvvetlenir. Bu haftadan sonra gebeliğin sona ermesi düşük olarak değil erken doğum olarak isimlendirilir. Bebeğin tüm organlarının ve kalbinin değerlendirildiği 2. düzey ultrason yada malformasyon ultrasonografisi olarak adlandırdığımız ultrasonla değerlendirme için ideal zaman 20-23 haftalar arasıdır. Bebeğin hareketleri rahatça hissedilebilir. Normalde bir bebek saatte en az 2 kez hareket etmelidir. Ancak bu sayı gerçekte çok daha fazla olmasına rağmen sadece çok kuvvetli hareketler anne adayı tarafından hissedilebilir. 
Bu hafta sonunda ortalama bebeğinizin boyu 25 cm. ve ağırlığı 320 gr. kadardır. 

21.gebelik haftası: 
Yirmibirinci haftaya gelindiğinde bebekteki hızlı büyüme biraz yavaşlar. Bu haftadan itibaren bebeğinizin kalp kası güçlenmeye ve daha güçlü bir şekilde kan pompalamaya başlar. Bebeğinizin kalp atım hızı dakikada 120-160 kadardır. Nispeten daha az oksijene sahip bir ortamda bulunduğundan daha hızlı çalışmaktadır. Bebeğinizin eşi olarak adlandırılan plasenta bu haftada biraz aşağı yerleşimli olabilir. 24.haftaya kadar olması gereken konuma doğru yer değiştirir. Anne artan kan hacmine bağlı bu haftada burun kanamaları ve diş eti kanamaları görülebilir. Yine artan kan hacmine bağlı tüm gün ayakta olan gebelerde akşamları ayaklarda ve ayak bileklerinde şişmeler olabilir. Bu durumun normal olduğu unutulmamalıdır. Gün içinde 2 saatten fazla ayakta kalmamak ve mümkün olduğunda ayakları hafifçe yükseltmek şişkinlikleri azaltabilir. Bolca su içmekte şişkinliği azaltır, arttırmaz. Annenin büyüyen rahminin diyafram kasına basısı sonucu nefes darlığı görülebilir. Gebelik ilerledikçe bu sıkıntılar artış olabilir. Daha önce başlanmamış ise bu haftadan itibaren demir desteğine başlamanızda fayda var. Dışarıdan beslenmeyle alınan demir gebelik süresince yeterli değildir. Bu nedenle mutlaka dışarıdan destek alınması gerekmektedir. 
Bu hafta sonunda ortalama bebeğinizin boyu 28 cm. ve ağırlığı 400 gr. kadardır. 

22.gebelik haftası: 
Bebeğiniz bu haftada sizi duymaya başlar. Bebeğinizle konuşabilir, ona hoşuna gideceğini düşündüğünüz şeyler okuyabilir ya da şarkı söyleyebilirsiniz. Bazen duymakla kalmaz seslere tepki de verebilir. Gebelikte annenin vücudunun ağırlık merkezi sürekli olarak değişmektedir. Vücudunuz bu duruma aynı hızda uyum sağlayamadığından dengenizi sağlamakta güçlük çekebilirsiniz. Karnınızın büyümesine bağlı olarak bel kavisiniz de içeri doğru genişlediğinden vücudunuzun kamburunu çıkarmadan karnınızı rahatça taşıyabileceğiniz en iyi duruş pozisyonu belirlenmelidir. Gebelik hormonlarına bağlı olarak tüm eklemlerinizde gevşemeler olacaktır. Buna bağlı bel ağrısı oluşabilmektedir. Bu haftalar hem denge sorunları hem de bel ağrıları nedeni ile yüksek topuklu ayakkabılara veda edilmesi, ortopedik ayakkabılar giyilmesi gereken dönemlerdir. 
Bu hafta sonunda ortalama bebeğinizin boyu 29 cm. ve ağırlığı 470 gr. kadardır. 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sait Halil

Op. Dr. Sait HALİL, 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1995 - 2000 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2001 - 2002 yılları arasında Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastanesi Yardımcı Üreme (TÜP BEBEK) Teknikleri Bölümü'nde ve 2002 yılı sonrasında Memorial Hizmet Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Sait HALİL, mesleki çalışmalarına şu anda Bahçelievler'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, İstanbul Tabip Odası, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, Türk Perinatoloji Derneği, Rotary İnternational ve İnternational Society of Ultrasoun in Obstetrics and Gnecology (ISUOG) gibi birçok derneğe üyedir. ...

Etiketler
Hafta hafta gebelik
Op. Dr. Sait Halil
Op. Dr. Sait Halil
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube